Home Imobiliare Firmele -scapa- de plata impozitului pe cladiri si teren

Firmele -scapa- de plata impozitului pe cladiri si teren

DISTRIBUIŢI

Firmele romanesti ar putea beneficia, incepand de anul viitor, de facilitati privind plata impozitului pe cladiri si teren. Pentru a nu plati consiliilor locale aceste sume, societatea trebuie sa fi realizat investitii de peste 500.000 de euro.

Potrivit unei decizii, aprobata la inceputul acestei saptamani de catre deputatii din Comisia de buget-finante, firmele care realizeaza investitii de peste 500.000 de euro pe o perioada de pana la cinci ani, inclusiv, ar putea fi scutite de la plata impozitului pe cladiri si teren datorat consiliilor locale.

Cota redusa pentru trei ani

Pentru investitiile mai mari de jumatate de milion de euro, finalizate si puse in functiune la data intrarii in vigoare a Codului fiscal (n.r. – 1 ianuarie 2007), Consiliul local poate stabili o cota de 0,25% la calculul impozitului pe cladiri, pe o perioada de trei ani inclusiv. Amintim ca aceste prevederi au fost aprobate, in forma unor amendamente, si de plenul Senatului, dar cu o limita minima a investitiilor de 100.000 de euro. Totodata, reamintim ca in proiectul Codului fiscal, aprobat de catre executiv, se mentiona ca, pentru a beneficia de aceste scutiri, firmele vor trebui sa deruleze investitii de peste un milion de euro.

Si in acest moment consiliul local poate acorda scutirea de la plata impozitului pe teren sau reducerea acestuia pentru terenul aferent investitiilor derulate pe toata perioada executarii acestora, pana la punerea in functiune, dar nu mai mult de trei ani de la data inceperii lucrarilor si nu mai tarziu de 31 decembrie 2006.

Casele mari, taxate suplimentar

O alta modificare propusa de catre deputati proiectului de Cod fiscal consta in majorarea impozitului pentru locuintele cu o suprafata de peste 150 de metri patrati cu cate 5% pentru fiecare 50 de mp sau fractiune din acestia. Anterior, Senatul respinsese propunerea guvernului de majorare a acestor impozite. Proiectul de lege aprobat de guvern prevedea cresterea valorii impozabile a locuintelor cu suprafata mai mare de 150 de metri patrati cu cate 10% pentru fiecare 100 de mp sau fractiune din acestia. Din 2007, populatia va plati aceeasi cota de impozit ca si in prezent, de respectiv 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, dar indiferent de rangul localitatii in a carei raza administrativ teritoriala se afla cladirea. In acest moment, aceasta cota este de 0,1% pentru cladirile situate in mediul rural, respectiv 0,2% pentru cele aflate la oras.

Tranzactiile imobiliare, impozitate cu 3%

Si la sistemul de impozitare a tranzactiilor imobiliare au -umblat-, luni, deputatii, . Astfel, daca amendamentul va -trece-, de anul viitor se va aplica un impozit de 3% din valoarea proprietatii. Proiectul de modificare a Codului fiscal aprobat de executiv prevede o cota de 16% aplicata la diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare existenta in momentul tranzactiei. Totodata, Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor a propus si desfiintarea taxei de timbru de 1% si inglobarea acesteia in impozit. Din iunie 2005 au fost impozitate tranzactiile imobiliare pentru prima data. Taxarea se face insa diferentiat, in functie de perioada de detinere a imobilului. Asadar, daca cladirea sau terenul este vanduta mai devreme de trei ani de la dobandire se aplica o cota de impozit de 10%. De la inceputul acestui an insa, procentul a crescut la 16%, aplicat la valoarea pozitiva dintre pretul de vanzare si cel de cumparare, respectiv costul de constructie. Pentru imobilele sau terenurile vandute dupa trei ani de la cumparare, precum si in cazul celor mostenite, donate, retrocedate sau provenite din schimb imobiliar nu se aplica nici un inpozit.

Deputatii au mai aprobat, de asemenea, ca autoritatile locale, adica consiliile locale, sa poata majora impozitele si taxele locale cu maximum 20% anual. Aceasta prevedere coincide insa cu cea inclusa si aprobata de catre guvern in proiectul de lege privind Codul fiscal. In acesta se mai stabileste, totodata, ca impozitele si taxele locale vor fi majorate odata la trei ani, atunci cand inflatia depaseste, cumulat, 10%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.