Ritmul de crestere a numarului de utilizatori romani de telefonie mobila se va mentine, in acest an, sau va depasi nivelul inregistrat in 2001, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, Radu Cozma, director vanzari la Nokia Mobile Phones Romania. -Totul depinde de strategia operatorilor autohtoni de telefonie mobila in ceea ce priveste atragerea de noi clienti. In plus, trebuie sa tinem cont de impactul schimbarii brand-ului la Mobil Rom (marcile Dialog si Alo vor deveni Orange) si de modul in care va reactiona MobiFon la aceasta schimbare. De asemenea, Cosmorom, care nu a avut o evolutie impresionanta, trebuie sa se alinieze la tendintele pietei-, a adaugat Cozma.
La sfarsitul anului trecut, Romania avea, potrivit oficialului Nokia, aproximativ patru milioane de utilizatori de telefonie mobila (18% din totalul de populatiei), numarul acestora crescand, numai in 2001, cu 1,4 milioane de noi abonati. -Se remarca, la nivelul pietei autohtone, o crestere constanta a ratei de penetrare a telefoniei mobile, preferinta romanilor pentru servicii preplatite (aproximativ 70%) si cresterea lenta a nivelului de utilizare in scop personal. De asemenea, terminalele de voce raman predominante, adoptarea celor de date facandu-se intr-un ritm lent-, a mai spus Cozma.
O tendinta negativa inregistrata pe piata autohtona in 2001 a fost cresterea ponderii vanzarilor de terminale vandute la negru. -Cele mai recente cifre arata ca piata neagra a crescut foarte mult. Daca in primul trimestru al anului trecut diferenta dintre noii utilizatori si importurile de terminale era de 92.000, in trimestrul patru ea a crescut la 400.000. Este o problema pe care autoritatile trebuie sa o trateze cu mai multa seriozitate, iar Oficiul pentru Protectia Consumatorului trebuie sa se implice mai mult-, a afirmat Cozma. Monitorizarea constanta a pietei de terminale mobile, semnalarea potentialelor probleme, prin intermediul unei pagini de web special dedicate fenomenului, inclusa in site-ul www.nokia.ro, si sensibilizarea autoritatilor competente in ceea ce priveste continuarea practicilor nocive in domeniul importurilor si comercializarii terminalelor reprezinta principalele initiative demarate de Nokia Mobile Phones Romania in diminuarea ponderii vanzarilor la negru de telefoane mobile. Potrivit dlui Cozma, principalele marci de terminale vandute in Romania anul trecut au fost Alcatel, Ericsson, Nokia si Siemens. In Romania, distributia terminalelor Nokia este realizata de cinci importatori autorizati – MobiFon, Mobil Rom, Cosmorom, Germanos si Globalnet.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane