Home Actualitate Romania, pusa la zid din cauza inexistentei lupte impotriva pirateriei soft

Romania, pusa la zid din cauza inexistentei lupte impotriva pirateriei soft

DISTRIBUIŢI

Rata extrem de ridicata a piratarii produselor software, ca si nepasarea cu care autoritatile statului privesc aceasta problema au determinat Asociatia Internationala pentru Proprietate Intelectuala (IIPA) sa critice dur Romania. Astfel, ultimul raport al Asociatiei acuza Parchetul, Vama, Justitia, Oficiul Roman pentru Drepturile (ORDA) de Autor si Politia ca dovedesc o -inactivitate sistematica- in domeniul aplicarii drepturilor de autor.

De asemenea, raportul IIPA acuza Parchetul ca a dovedit -indiferenta si rezolutii de neurmarire penala datorita lipsei pericolului social-, Vama ca este vinovata pentru -lipsa cvasitotala a aplicarii masurilor de frontiera pentru protectia proprietatii intelectuale-, iar Justitia pentru -lipsa pedepselor descurajante-. Conform aceluiasi raport, Politia nu a avut o activitate eficienta, iar ORDA este incriminata pentru -lipsa resurselor si a personalului suficient-.

Datele au fost facute publice pe Internet de Asociatia Internationala pentru Proprietate Intelectuala, in Raportul -301 Special – Romania-. Documentul a fost inaintat la Departamentul de Comert al SUA cu propunerea ca si in anul 2002 Romania sa ramana pe lista de supraveghere a SUA.

In Romania, rata pirateriei software era de 77% la sfarsitul anului 2000, conform unui studiu al International Planning Research Corp., mult superioara mediei de la nivelul Europei de Est (63%) sau de Vest (34%). Aceasta rata genereaza, anual, pierderi de zeci de milioane de dolari pentru producatorii de software, dar si bugetului de stat, prin neincasarea taxelor si a impozitelor aferente.

Pentru a incerca sa combata pirateria, Business Software Alliance, asociatia care reprezinta interesele celor mai mari producatori de software, a lansat o campanie de intrare in legalitate, de tip -armistitiu-, destinata utilizatorilor de programe fara licenta din Romania.

-Armistitiul-, propus de BSA pentru o perioada de 60 de zile, inseamna o -perioada de gratie- in care organizatia, in numele membrilor reprezentati in Romania (Adobe, Autodesk, Macromedia, Symantec si Microsoft), nu va depune plangere penala impotriva utilizatorilor de programe de calculator inscrisi in acest program.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.