Presedintele Iliescu a revenit in viata politica interna, dupa mai bine de o saptamana de relaxare pe meleaguri asiatice, decis sa puna lucrurile de acasa la punct. Ion Iliescu i-a dat sfaturi premierului, de la Craiova, pe tema politicilor sociale, a luat in propriile-i mani negocierile privind revizuirea Constitutiei, a decis sa conduca sedinta de Guvern de maine si, mai nou, a hotarat sa dea un nou semnal in ceea ce priveste lupta anticoruptie. Ieri, la sedinta de bilant a MI, presedintele a impresionat asistenta printr-un discurs colorat si, pe alocuri, violent despre ce ar trebui sa insemne lupta impotriva infractionalitatii. Premierul a fost si el prezent la reuniune, dar prestatia sa a fost stearsa. Preluand in forta stindardul luptei anticoruptie, presedintele i-a convocat aseara, la Cotroceni, pe Adrian Nastase, Tanase Joita, Rodica Stanoiu, Ioan Rus si Radu Timofte, pentru a i se prezenta masurile care s-au luat pana in prezent pentru combaterea problemei in discutie.
Constatare prezidentiala – infractorii s-au -obraznicit-
Ultima iesire publica a presedintelui Ion Iliescu a avut loc ieri, la sedinta de bilant a Ministerului de Interne. Aflat ultimul pe lista vorbitorilor, presedintele a reusit, fara prea mare efort, sa scoata din amortire cele cateva sute de ofiteri superiori ai MI ce picoteau in scaune. Inceputul discursului parea a fi in nota caracteristica, cateva scurte aprecieri la adresa activitatii Politiei, cateva dojene si eventuale felicitari. Dupa ce a emis cateva consideratii despre fenomenul infractional si despre globalizarea acestuia, explicand ca -fenomenul infractional este incurajat si de cresterea fluxurilor migratoare-, Iliescu a trecut, incet, la subiect. -Pentru a face fata fenomenului infractional este nevoie de cresterea sprijinului populatiei. Este o conditie deosebita. Ridicarea combativitatii societatii civile trebuie sa vina in sprijinul organelor de ordine. Slabirea coeziunii sociale ii incurajeaza pe infractori. Sunt absolut revoltat atunci cand aud ca infractorii jefuiesc ziua in amiaza-mare, iar politistii uneori se ascund cand apar astfel de situatii. Acum s-a ridicat gradul de impertinenta, de obraznicie a infractorilor, ceea ce e grav. Ar trebui sa cream o stare de mobilizare generala a societatii impotriva acestor fenomene-, a declarat Iliescu.
De-a hotii si vardistii
Incitat de propriul sau discurs, presedintele a inceput sa vorbeasca din ce in ce mai tare, tonul sau devenind acuzator. Pe masura insa ce amintirile l-au coplesit pe seful statului, tonul acestuia a devenit mai bland. Povestea presedintelui nu a fost din tinerete, ci chiar din trecutul foarte apropiat, Iliescu evocand exemplul -unei tarisoare din Asia, a unui oras-tara: Singapore-. Timp de cateva minute, presedintele a explicat cat de civilizati si muncitori sunt locuitorii tarii respective si cum totul s-a realizat doar prin disciplina si munca, chiar daca -democratia e o chestiune discutabila-. -Singapore este un oras fara praf, fara mizerie, ii taie si pe nemti la capitolul ordine, chiar daca sunt asiatici-, a explicat Iliescu. Brusc, Iliescu s-a intors in trecut, la Bucurestiul interbelic, atunci cand -abia fusesera inastalate primele cosuri de gunoi-, explicand ca -atunci era ordine, era civilizatie. Daca aruncai o hartie pe strada, venea vardistul si te amenda-.
-Trebuie luati de guler si molestati acolo-
Apoi, la fel de brusc, presedintele Ion Iliescu a trecut la atac, declarand ca anumiti functionari si demnitari, de la angajatii prefecturilor sau primariilor pana la ministri, -pun mana pe telefon pentru a pune pile unor persoane-. Infierbantat, aproape tipand, Iliescu si-a reluat tirada la adresa coruptiei. -Trebuie sa taiem din radacini. Daca primiti vreun telefon de la oricare demnitar, sa puneti mana pe telefon si sa-i informati pe superiorii lui. Atunci cand se cere mita, functionarul acela trebuie luat de guler si dat afara si primul care trebuie sa semnaleze este cel afectat-, a tunat presedintele catre politistii din sala. Revenind la omul de pe strada, seful statului a mai tinut o lectie de civism, declarand ca, -in plina strada, infractorul ataca cetateni, iar oamenii stau in jur, se uita si nu fac nimic. Un asemenea individ trebuie luat de guler si molestat acolo-, a afirmat seful statului. Nici presa nu a fost uitata, Ion Iliescu explicand ca si mass-media ar trebui sa fie aliata luptei impotriva coruptiei, dar manifestand echilibru, pentru ca excesele, de orice parte, sunt daunatoare, adica, atat conceptul potrivit caruia -good news no news-, cat si obedienta. Pentru ca tacamul sa fie complet, presedintele Iliescu a lansat si un nou moto pentru societatea romaneasca: -Pentru munca, pentru cinste, pentru legalitate-.