Home Life Cât de benefice sau vătămătoare sunt jocurile online pentru copii?

Cât de benefice sau vătămătoare sunt jocurile online pentru copii?

DISTRIBUIŢI

Acest subiect a fost și este unul plin de controverse, atât în ?óÔé¼ÔÇ??óÔé¼ÔÇ?trecut și în prezent. Ambele părți ale acestei dezbateri au puncte valide și se poate vedea că există aspecte pozitive, mai apoi negative.
Jocurile online au devenit populare în ultimii ani. De-a lungul ultimelor decenii de dezvoltare a jocurilor  on-line s-a parcurs un drum lung. Deși jocurile online sunt jucate de fiecare grupe de vârstă din întreaga lume,  cele mai multe dintre ele sunt jucate de copii și adolescenți de aproximativ 10 până la 18 ani.
Gamingul este, în realitate, un hobby captivant, care poate servi mai multe scopuri pozitive. Indivizii sunt capabili să participe la o gamă largă de activități care  pot dezvolta o serie de aptitudini sociale, în timp ce își măresc și orizontul de cunoaștere. Stima de sine poate fi dezvoltată, precum și un sentiment de realizare și de apartenență la un grup. Fie el și la o comunitate de jucători on-line. Toate aceste lucruri  oferă în același timp o sursă de distracție și de divertisment pentru toate vârstele și interesele. Jocurile pot fi adaptate la orice tip de persoană care trăiește orice stil de viață dacă sunt luate cu moderație. Au existat mai multe rapoarte de oameni, în special tineri, care petrec mai mult de 16 de ore de joc pe zi. Există, de asemenea, cazuri de oameni care au dezvoltat boli fiziologice, epuizare prin înfometare, oboseală dusă la extrem.
Sunt o serie de teorii vehiculate care susțin că  jocurile on-line sunt dăunătoare pentru copii. Cât de adevărat este?
Efectele bune și avantajele jocurilor online
1) Dezvoltarea competențelor de gândire. O mulțime de jocuri online necesită strategii de gândire pentru a termina jocul. Atunci când copii joacă  aceste jocuri online,   acestea vor exercita și îmbunătăți  abilitățile creierului lor.
2) Îmbunătățirea compe­ten­țelor de citire și traducere a unei limbi străine în speță limba engleză. Majoritatea jocurilor sunt în limba engleză. Unele jocuri online au o mulțime de instrucțiuni care necesită înțelese pe deplin, acesta fiind o modalitate bună de a-și exercita obiceiurile de a citi. La început, majoritatea joacă din „inerție“ sau mai degrabă înțelegând doar ideea și conceptul jocului. În timp ei descoperă și își intensifică căutările ceea ce duce la o  îmbunătățire a vocabularului. Există o mulțime de cuvinte noi, care se pot învăța de la diferite jocuri online. Cum majoritatea jocurilor de strategie sunt axate pe viața reală copiii, și nu numai, descoperă în timp că noțiunile lor de limba engleză sunt mult îmbunătățite.
3) O mai bună memorie. Unele jocuri online necesită o mulțime de lucruri care trebuiesc memorate. Există o mulțime de instrucțiuni, date cu privire la anumite misiuni din joc,  care vă solicită să vi le amintiți mai târziu.
4) Anduranță și perseverență. Jocurile online,  pot exercita cu adevărat răbdarea ta. Există o mulțime de recompense  care necesită mult timp și energie pentru a le atinge, astfel că este o modalitate buna de a-și exercita răbdarea și rezistența.
5) Viteză în gândire și reacții mai rapide. Unele jocuri online necesită mutări rapide și implicit duce la creșterea vitezei de gândire în condiții de stres. De exemplu, O2Jam este unul dintre jocurile online, în care trebuie să faceți clic pe chei aleatoare  care apar pe ecran cât mai repede posibil, ceea ce este o modalitate bună de a forma gândirea  și viteza de reacție.
Experimentele arată că amatorii de jocuri video, chiar dacă iau deciziile mai repede, nu greșesc mai des decât persoanele care nu se joacă. Timpul de reacție este îmbunătățit cu până la 25%, fără ca numărul de erori să crească.
6) Își dezvoltă noțiuni de informatică. În timp va ajunge să joace jocuri care necesită anumite setări mai speciale ale calcula­to­rului ceea ce va duce la o mai bună cunoaștere a calculatorului și a funcțiilor diferitelor sisteme  de operare.
Efectele negative și dăunătoare ale jocurilor online
1) Violența din jocuri. Sunt o mulțime de acțiuni violente cât și limbajul folosit este unul agresiv, violent. O mulțime de copii tind să devină mult mai violenți în atitudinile și comportamentul lor, mai ales după sesiuni prelungite la calculator. În speță ei se confundă cu caracterele din joc, le împrumută caracterul chiar și în viața reală, devin ceea ce joacă.
2) Afectează negativ educația. Când copiii joacă jocuri online, prea mult, s-ar putea fi dependenți de el și să aloce mai puțin timp studiului cât și în activităților școlare. Alături de televizor, calculatorul și jocurile video au devenit un substitut foarte la îndemână pentru restul activităților educative și de recreere, acestea din urmă fiind abandonate de către copii.
3) Petrece mai puțin timp în aer liber. Dependența de jocuri creează o stare euforică. Acesta petrece mult timp închis în cameră în fața calculatorului și puțin timp pentru a merge în natură, a face sport ceea ce este nesănătos pentru el.
4.) Anti-social. Familia și vechii prietenii au impact negativ. Noii prieteni pe care și-i face în joc pentru el sunt mult mai importanți.
Acest lucru va provoca un impact negativ asupra relațiilor interfamiliale.
5) Superficialitate. În viața reală va dezvolta un mod simplist de a vedea lucrurile, tratându-le superficial. Obișnuit cu faptul că jocul îți permite o dezvoltare mai rapidă, el va pune în practică în viața reală și acest aspect,  eșecul aruncându-l în brațele minciunii și hoției. Tinerii devin tot mai impulsivi, mai puțin capabili să-și controleze impulsurile violente,  comportamentul violent – în detri­mentul celui pro social-devenind o constantă a comportamentului generațiilor crescute cu jocuri în exces. Totodată, consumul excesiv de jocuri on-line are efecte represive asupra climatului afectiv al familiei, pierzându-se funcția de suport emoțional simoral al acesteia pentru buna dezvoltare a copilului. Utilizarea îndelungată a calculatorului deteriorează sis­temul de valori și funcționarea socială la tineri, interacțiunea cu cei din jur, ducând la tulburări de  comportament, retragere socială, introversie. De asemenea, sunt influențate trăsăturile de  perso­nalitate, dinamica familiei și modul de comunicare între membrii familiei.
Parmac Lucian

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.