Autoritatile au inceput sa se gandeasca serios la o modalitate de promovare a turismului romanesc, prin diverse metode: se face un ghid al calatoriilor in strainatate in care calcam in picioare competitorii (vezi Bulgaria, care se afla in acest moment -pe val- in ceea ce priveste destinatia turistica preferata a romanilor) sau se efectueaza vizite de promovare a Deltei Dunarii, unde se invita ziaristi de la noi si din strainatate, pentru ca, poate-poate, ajuta la promovarea uneia dintre cele mai frumoase zone ale Romaniei. Cu toate acestea, un raport international priveste cu ochi buni evolutia turismului romanesc. Ei sunt de parere ca, dincolo de povestirile cu Dracula, unul dintre cele mai recunoscute personaje -autohtone- pe plan international, potentialul peisagistic sau patrimoniul cultural poate fi descoperit si poate devansa basmele cu vampiri.
Un raport al World Travel & Tourism Council (WTTC), organizatie ce reuneste liderii celor mai bine cotate 100 de companii din industria turistica evalueaza potentialul de dezvoltare al Romaniei in ceea ce priveste turismul. Documentul evidentiaza cateva lucruri interesante: pentru anul 2006 se asteapta ca turismul sa genereze o crestere de 9,2%. De asemenea, turismul si calatoriile din Romania vor produce circa 6,2 miliarde de lei noi (1,8 miliarde de dolari) din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce reprezinta 1,9% din total, iar peste 10 ani, acestea vor insuma 2,5% din PIB. Per asamblu, cresterea intre anii 2006 si 2016 se estimeaza a fi cu aproximativ 8% mai mare.
In ceea ce priveste locurile de munca din industria turismului, acestea reprezentau 3,1% pana in martie, iar la sfarsitul anului, rata va ajunge la 5,8% din totalul locurilor de munca. In 2016, 6,9% din job-urile romanilor vor fi in domeniul turismului.
Avem potential, n-avem administrare
Analiza WTT are in vedere mai multe aspecte ale industriei turismului, de la potentialul natural al tarii si pana la statistici privind traficul de sosiri de calatori in tara noastra. Cea mai mare rata de crestere a sosirilor s-a inregistrat in anul 2003-2004, dar, fata de Polonia sau Ungaria, cresterea este mai mica. Cei mai multi vizitatori ai tarii noastre vin din Europa, din tarile Uniunii Europene, cele mai active fiind Germania, Italia si Austria. In afara de cetatenii UE, mai mult de 75% din cei care ne viziteaza tara sunt cei de langa frontiera tarii noastre, se arata in acelasi raport. Un semn destul de ingrijorator este faptul ca, pe parcursul anului 2004, cetatenii UE care au sosit in tara noastra s-au imputinat fata de anii precedenti.
Sectorul economic mai larg al segmentului de turism este asteptat sa contribuie cu 15,5 miliarde de lei noi (4,6 miliarde de dolari) sau 4,8% din PIB in acest an.
Viitor in -roz-
Pe termen lung, asteptarile pentru cresterea PIB-ului din turism si calatorii sunt pozitive, in opinia WTTC (Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor), depasind cu 6,7% cresterea reala anuala pana in 2016. In aceeasi perioada se prevede ca PIB-ul economiei din sectorul turism si calatorii sa atinga 5,8% din total sau 48,4 miliarde de lei noi (7,9 miliarde de dolari) la nivelul anului 2016. Daca pentru anul 2006 agentii economici din turism se asteapta sa realizeze un profit de 24,6 miliarde de lei, pana in 2016 cresterea va fi semnificativa – se va ajunge pana la 86,3 miliarde de lei.
Nici investitiile guvernamentale nu vor stagna, pentru anul in curs se asteapta cele mai multe cheltuieli ale agentiilor guvernamentale pentru sectorul turismului, respectiv 4,3% din totalul cheltuielilor guvernamentale.