Home Actualitate Ministrul muncii -reabiliteaza- un inspector-sef care n-a fost bun nici de...

Ministrul muncii -reabiliteaza- un inspector-sef care n-a fost bun nici de adjunct

DISTRIBUIŢI

Mariana Costea, actualul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca din Ilfov este acuzata, in numeroase memorii adresate Guvernului, Ministerului Muncii si Prefecturii Ilfov, ca nu are competenta necesara de a conduce inspectoratul. Contestatarii ne-au prezentat in acest sens o serie de contracte de munca a caror inchidere a fost avizata de Mariana Costea, fara ca aceasta sa fi verificat legalitatea inscrierilor in carnetul de munca, oamenii in cauza nestiind nici pana in ziua de astazi ca, prin -grija- doamnei Costea, ei au ramas cu salarii, inscrise pe cartea de munca, sub nivelul salariului minim pe economie. In plus, afirma actualii subordonati, numirea Marianei Costea este cel putin dubioasa in contextul in care vechiul ministru nu-i aprobase anterior nici macar functia de inspector-sef adjunct din care a -descalificat-o- dupa trei luni de zile de la numire, controale de la minister evidentiind nereguli regasite la unii dintre agentii economici la care Mariana Costea efectuase descinderi. Bomboana este pusa chiar de Marian Sarbu, care, in ordinul de numire direct pe postul de inspector-sef, argumenteaza, printre actele normative enumerate, HG 762, care reglementeaza regimul de comercializare a… aurolacului.

Incompetenta cu fata umana

Mariana Costea a obtinut in anul 2000, prin concurs, postul de inspector-sef adjunct la Ilfov, pe relatii de munca, nereusind insa sa treaca de perioada de proba de trei luni prevazuta de lege, ceea ce l-a determinat pe ministrul muncii de atunci, Lucian Liviu Albu, sa dispuna la data de 7 decembrie 2000: -Cu data prezentului ordin, doamna Costea Mariana (…) nu se definitiveaza in functia de inspector-sef adjunct relatii de munca dupa expirarea perioadei de proba si se trece pe un post vacant-. -Pe motiv de incompetenta-, spun contestatarii. -Cred ca ii eram incomoda inspectorului sef de atunci, nu-mi dau seama de ce-, spune Mariana Costea. Ce este cert este faptul ca, in acea perioada, Mariana Costea a facut cel putin o grava eroare profesionala, semnand ca primarul inchiderea unor carnete de munca, in care erau efectuate inscrieri ilegale, consecintele afectandu-i pe titularii acestora. Iata doua exemple edificatoare: Mihai Nicolae a fost angajat prin transfer la SC Impex Commy 95 SRL, la data de 16 iunie 1998, salariul de baza inscris fiind de 350.000 de lei, majorat apoi, la data de 1 ianuarie 2000. Mariana Costea a aprobat legalitatea inscrisurilor, fara a sesiza si a lua masuri in consecinta, faptul ca de la data de 1 mai 1999 salariul minim obligatoriu pe economie era de 450.000 de lei. In aceeasi situatie se afla si Mihai Florinam???, care a beneficiat, tot cu semnatura Marianei Costea, de salariu pe cartea de munca mai mic decat cel minim pe economie, in aceasi perioada. -Se mai pot strecura greseli-, admite Mariana Costea, -oricum, sunt cazuri izolate-. Doar ca Inspectia Muncii lucreaza cu oameni, nu cu populatii statistice, iar pe pagubiti nu-i incalzeste cu nimic faptul ca sunt trecuti la -pagube colaterale-.

Curios este faptul ca numeroasele controale care au avut loc de la minister, care de altfel au gasit ceva nereguli in activitatea celei care ulterior a devenit inspector-sef (inclusiv un caz de munca la negru, spun sursele, nedepistat de aceasta), nu au sesizat greseli comise in locul care-l doare cel mai tare pe orice salariat din Romania: inscrisurile de pe cartea de munca.

Sub imperiul aurolacului

Inspectia Muncii a fost infiintata in 1999, scopul ei declarat prin lege fiind acela de caine de paza al securitatii si sanatatii relatiilor de munca din Romania. In acest scop, Inspectia Muncii a fost investita cu atributii deosebit de importante: stabilirea si respectarea duratei timpului de lucru; stabilirea si acordarea drepturilor salariale, accesul fara nici o discriminare pe piata muncii al tuturor persoanelor apte de munca, respectarea indeplinirii cerintelor legale referitoare la sanatatea in munca si la inlaturarea riscurilor de imbolnaviri profesionale. Tocmai de aceea, este extrem de important ca in posturile de conducere sa fie numite persoane capabile nu doar sa execute, ci si sa coordonoze indeplinirea atributiilor de protectie a regimului muncii si relatiilor de munca in Romania. In acest context, cazul actualului inspector-sef de la Inspectoratul Teritorial de Munca Ilfov este cel putin controversat. Mariana Costea a fost numita inspector-sef interimar la Ilfov inca de la data de 5 octombrie 2001, prin Ordinul ministrului Marian Sarbu, interimatul urmand a fi asigurat pana la concursul organizat in conditiile legii, concurs care va avea loc undeva prin luna aprilie, daca va fi si atunci.

Ordinul ministrului muncii, aparent in perfecta regula, este insa halucinant, fara ghilimele. In fundamentarea acestuia, adica baza legala, se mentioneaza: -Avand in vedere:… Hotararea Guvernului 767/2001-. Or, HG 767/2001 are in vedere -reglementarea regimului de comercializare a produselor in compozitia carora intra substante cu efect ebrionarcotic, produse denumite generic ?çaurolac?ê-, argument de care ministrul a tinut cont atunci cand a validat, prin semnatura sa, numirea Marianei Costea. Nici cea din urma nu a parut a fi constienta, in discutia avuta, de -fundamentarea- din ordinul de numire.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.