Home Social Sanatatea braileana, sub sechestru

Sanatatea braileana, sub sechestru

DISTRIBUIŢI

Reorganizarea institutiilor sanitare si a unitatilor de protectie speciala a copilului a creat haos la Braila. Trecerea Spitalului de Recuperare Neuropsihomotorie Baraganu, de la Directia de Sanatate Publica, in patrimoniul Consiliului Judetean si in administrarea Directiei Generale pentru Protectia Copilului Braila, a pagubit DSP de 500 milioane de lei. DSP mai are de achitat alte peste 600 milioane de lei unei firme de constructii, care a reparat spitalul din Baraganu.

O preluare cu datorii

Potrivit legislatiei in vigoare, Spitalul din Baraganu s-a transformat acum doi ani in Centru de Plasament. Directia de Sanatate Publica si Consiliul Judetean Braila au hotarat ca Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului sa preia spitalul fara datorii, desi acesta avea restante de 883.541.000 de lei. In datorii era inclusa si plata unor lucrari de constructii, efectuate de firma SC -Ghestef Construct- SRL. La data preluarii spitalului de catre Protectia Copilului, firma mai avea de primit 173.953.680 de lei. Suma a facut obiectul unui proces, actiune finalizata prin executarea silita a DSP si plata unor penalitati de 1% pentru fiecare zi de intarziere a platii.

-Ne-am rugat cu cerul si cu pamantul sa ne intelegem-

SC -Ghestef Construct- SRL Braila a incheiat, la 11 aprilie 2000, un contract pentru executarea unor reparatii, de 334.862.848 de lei. Contractul a fost acceptat si semnat de conducerea Spitalului de Recuperare Neuropsihomotorie Baraganu. Spitalul a platit 20.000.000 de lei pentru lucrarile efectuate, care se ridicau la 196.953.680 de lei. Intre timp, Spitalul Baraganu a trecut in administrarea Consiliului Judetean Braila, respectiv a Directiei Generale pentru Protectia Copilului, si, de la 1 august 2000, cand s-a transferat efectiv unitatea, firma de constructii nu a mai primit nici un ban.

-Spitalul nu a mai fost finantat nici de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, nici de DSP. Am discutat atat la CJAS, cat si la DSP, am lasat memorii, dar Casa ne trimitea la Directie, iar DSP, la CJAS. Ca sa nu ajungem la proces, ne-am rugat cu cerul si cu pamantul sa ne intelegem-, ne-au declarat patronii firmei -Ghestef-. -Am facut plangere si la premierul Romaniei, la ministrul sanatatii si familiei, care a transmis sa se rezolve situatia, dar nu s-a rezolvat nimic. Nimeni nu ne-a bagat in seama. Nu-i intereseaza ca au penalitati de doua milioane pe zi.-

-DSP nu a contractat nici o lucrare-

Simona Popescu, director-adjunct financiar-contabil al DSP, ne-a spus ca DSP, coordonatorul spitalelor, avea obligatia sa prezinte Ministerului Sanatatii situatia din teritoriu. -Lucrarile nu au fost decontate de spitalul care incheiase contract si, in aceste conditii, firma <Ghestef> a dat in judecata DSP, CJAS si Consiliul Judetean. Dintre toate acestea, DSP a fost nevoita sa plateasca aproape 500 milioane de lei, s-a pus poprire pe contul DSP si s-au platit factura, penalitatile de intarziere plus cheltuielile de judecata si executorul judecatoresc, desi DSP nu finanta nici un spital in 2000, ci CJAS.-

DSP a fost obligata la plata sumei de 173.953.600 de lei, contravaloarea lucrarilor executate la Baraganu, 128.725.738 de lei penalitati de intarziere si cate 1.740.000 de lei pe zi intarziere pana la achitarea debitului, hotarare definitiva si irevocabila.

Presiunile Consiliului Judetean

-Directia de Sanatate Publica a fost singura care a pierdut si s-a cerut executarea silita a sentintei-, a precizat juristul Directiei pentru Protectia Copilului. -DSP s-a ferit sa plateasca sumele solicitate de firma de constructii, desi lucrarea respectiva fusese contractata in perioada in care DSP stia ca va preda ulterior spitalul. In plus, protocolul prin care Directia pentru Protectia Copilului prelua spitalul fara datorii a avut un cuvant greu in pronuntarea sentintei.

Pe de alta parte, juristul DSP este de parere ca unitatea sa a semnat mult-discutatul protocol de predare a spitalului sub presiunea Consiliului Judetean, care, la acea data, a asigurat DSP ca situatia se va rezolva, ca se vor gasi bani pentru plata lucrarilor.

Dincolo de toata incalceala juridica, DSP Braila a fost singura parte care a platit. DSP sustine ca, -dand dovada de respect si intelegere, a acceptat protocolul asa cum a fost ?çIMPUS?ê de reprezentantii Consiliului Judetean Braila, desi erau stipulate unele masuri iesite din cadrul legal-.

In replica, Aurel Simionescu, presedintele Consiliului Judetean, ne-a declarat ca nici nu s-a pus problema -impunerii- unui protocol.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.