Fosta purtătoare de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis, Tatiana Niculescu-Bran, comenta recent pe contul său de facebook despre situația dramatică a elevilor români: „rezultatele evaluărilor naționale la clasele a doua, a patra și a șasea, de anul trecut, arată că 3 din 4 elevi nu au abilități de interpretare a cunoștințelor dobândite, adică nu înțeleg ce învață. Iar șansele copiilor de la țară se reduc pe zi ce trece. Ministerul Educației a publicat raportul fără comentarii.”
În epopeea manualelor digitale e vorba de bani de la un rând la altul. La capătul paginii vedem tăiat cu o linie roșie, ilizibil și neimportant, ”interesul elevilor”.
Să recapitulăm: Manualele au ajuns în școli cu întârziere de 6 luni. A plătit cineva pentru asta? Nu, nimeni. Deși era vorba de un management defectuos, de o lipsă de implicare condamnabilă, de neputința de a gestiona și anticipa toată această procedură… Elevii? Nu ne interesează! Importanți sunt banii, și-au zis regii manualelor, care au domnit ani în șir fără să le deranjeze cineva visele de îmbogățire. Și dă-i cu plângeri peste plângeri, pentru că e vorba de o castă în care intri greu, iar nou-veniții atentează la diminuarea averii. Cei mai șifonați au ieșit SIVECO și Litera, deși aveau manuale bune, dar defectul de a nu face parte din La Famiglia i-a costat. Din zări, a răsărit Akademos care s-a rățoit la câștigători până a intrat pe fir DNA.
Se vor retrage manualele doar pentru că Akademos a vociferat mai mult? Nu știm deocamdată. Hotărârea Curții de Apel nu vorbește de anularea contractului. Manualele de comunicare în limba română făcute de Litera și SIVECO au fost deja tipărite și livrate în școli, conform contractului încheiat cu MEN. Ar fi dezavantați cei 12.000 de elevi (adică 6%) care au primit aceste manuale? Da, normal. Dar, din nou, cui îi pasă de bulversarea lor, a profesorilor, părinților etc?
Nu mai puțin de 17 contestații au fost depuse la Consiliul National de Soluţionare a Contestaţiilor, la Consiliul Concurenţei, la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi la Direcţia Naţionala Anticorupţie. La Curtea de la Haga și la Obama încă nu a ajuns nimic, dar nu-i timpul pierdut.
Să ne uităm pe manualele celor care s-au remarcat prin vociferări. Sunt probleme cu caligrafia, ordinea literelor, textele, și dacă ar fi să le dăm un microfon tuturor profesorilor, fiecare ar găsi ceva greșit. Un fost ziarist a atacat manualele câștigătorilor și de obiectivitatea lui s-a ales praful când s-a descoperit că soția, de meserie profesor, a participat și ea în cursă și n-a obținut premiul cel mare.
Deci, haideți s-o lăsăm mai moale cu retorica asta plângăcioasă privind interesul elevilor. Nimănui nu-i pasă de ei, nu mai trebuie să ne ascundem după brazi că riscăm să rămânem descoperiți din cauza defrișărilor ilegale.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane