Multe instituții transmit jurnaliștilor comunicate, discursuri, informații sub embargo, adică nu pot fi publicate până la un anumit moment indicat de instituția care-l transmite.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat miercuri că nu va mai furniza jurnaliștilor copii sub embargou ale discursurilor ținute de oficialii BCE, după scandalul provocat de unul dintre directorii BCE care a dezvăluit, în avans, fondurilor speculative o serie de informații capabile să influențeze direcția pieței, transmite BCE.
Luni seară, Benoit Coeure, membru în comitetul director al BCE, a ținut un discurs la un eveniment pe bază de invitație organizat la Londra la care au participat mai mulți manageri de fonduri, bancheri și academicieni, în cursul căruia a anunțat că BCE își va accelera achizițiile de obligațiuni în lunile următoare. Marți, când discursul a fost făcut public în presă, comentariile lui Benoit Coeure au influențat semnificativ cursul de schimb al euro precum și piețele de acțiuni și obligațiuni. BCE a fost criticată pentru că a dat un avantaj la tranzacționare celor care au fost prezenți la acea cină, precum fondul Brevan Howard sau băncile Goldman Sachs și Citi.
La evenimentul care a avut loc luni nu a fost permis accesul mass media însă la 13 ore după ce Benoit Coeure și-a ținut discursul o serie de organizații de media au primit, sub embargou, o copie a discursului care a fost publicat ulterior și pe pagina de Internet a BCE dar numai după deschiderea piețelor bursiere europene.
Decizia BCE de a înceta să mai ofere în avans presei copii ale discursurilor, o practică utilizată de majoritatea marilor bănci centrale din întreaga lume, este una surprinzătoare, notează Reuters.
Un purtător de cuvânt de la BCE a spus că decizia instituției reprezintă o ‘revizuire a procedurilor’ după ce s-a întâmplat luni, precizând însă că măsură a fost luată în considerare înainte de această dată.
BCE a subliniat că interdicția nu vizează și datele pe care banca le publică și nici nu va afecta deciziile sale cu privire la dobânda de referință care sunt oferite printr-o teleconferință, chiar dacă și acestea sunt revizuite și ar putea să se treacă la un sistem automatizat.
Reuters precizează că în mod normal Băncile centrale oferă jurnaliștilor în avans copii ale discurilor pentru a le putea publica simultan și a reduce astfel șansele ca anumite persoane să facă tranzacții pe baza unor informații privilegiate.