Radu Mazăre și-a depus demisia din funcția de primar al municipiului Constanța, documentul olograf fiind scris în arestul central al Poliției Capitalei și înregistrat la Primăria Constanța vineri, 22 mai.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Constanța, Liviu Tramudana, demisia, transmisă către Consiliul Local Municipal și Primăria Municipiului Constanța, a fost înregistrată oficial și adusă la cunoștință prefectului județului Constanța, urmând să fie prezentată, formal, și în proxima ședință a Consiliului Local.
În textul documentului de renunțare la funcția de primar, se arată: ”Vreau să mulțumesc sutelor de mii de oameni care m-au votat pe perioada celor 15 ani cât am fost primar. Constanța și constănțenii au fost sufletul meu și datoria mea în tot acest timp. Chiar dacă uneori am fost prea verbal sau nonconformist, toată priceperea și energia mea mi-am dedicat-o comunității. Pentru greșelile făcute îmi cer iertare în fața tuturor. Dorința mea de a face bine orașului și locuitorilor săi nu justifică însă nedreptățile, stresul și chinul la care sunt supus de atâta vreme, drept pentru care demisionez din funcția de primar al municipiului Constanța. Colegilor și prietenilor le sunt dator cu mult respect și considerație. Începând de astăzi nu-mi mai doresc o viață publică politică — Radu Ștefan Mazăre”.
În urmă cu câteva luni, Radu Mazăre vorbise despre intenția de a demisiona de la primărie în vara acestui an.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis joi ca primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, să fie cercetat în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat de DNA de fapte de corupție, însă decizia instanței nu este definitivă. Curtea supremă a admis o cerere a lui Radu Mazăre de înlocuire a arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu.
Radu Mazăre se află în arest preventiv din 2 aprilie.
Potrivit DNA, în perioada 2006-2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le deschidă în Constanța.