N-a trecut o saptamana de la declaratia presedintelui Vladimir Voronin in care acesta absolvea Bucurestiul de orice implicare in protestele de la Chisinau ca, iata, liderul comunist s-a razgandit din nou. Cu privirea atintinta spre Rasarit, Voronin a acuzat din nou Romania ca se implica in afacerile interne ale Republicii Moldova si ca de 10 ani promoveaza -o diversiune ideologica-, iar -spiritul unionismului -este responsabil pentru destabilizarea situatiei politice din tara.
-Romania ne trateaza ca pe o colonie-
Profitand de aniversarea unui an de guvernare, presedintele comunist Vladimir Voronin a acordat doua interviuri presei ruse, in care a intors brus macazul, ridicand in slavi relatia cu Moscova si calcand in picioare parteneriatul cu Romania. Voronin a sustinut, in fata ziaristilor rusi, ca tensionarea relatiilor cu Bucurestiul se datoreaza parteneriatului strategic stabilit de comunistii moldoveni cu Kremlinul. -Vom aprofunda cu consecventa acest parteneriat strategic, chiar daca acesta se opreste ca un os in gatul unor vecini ai nostri, cum ar fi Romania, care s-au crezut stapani la noi si ne-au tratat ca pe o colonie-, a declarat Voronin sigur de sine oficiosului guvernamental de la Moscova -Rossiyskaia Gazeta-. Mai mult, liderul comunistilor de la Chisinau sustine ca Romania promoveaza de 10 ani -o diversiune ideologica-, ce a patruns in toate structurile de stat si de presa, iar -spiritul unionismului- este responsabil pentru destabilizarea situatiei politice din Republica Moldova.
Chisinaul acuza Europa
Criticile si acuzele Chisinaului nu se opresc la granitele Romaniei. -Ne confruntam in permanenta cu aplicarea unor standarde duble atunci cand tari din cele mai democratice si civilizate uita cu desavarsire de propriile principii, cand este vorba de interesele lor strategice. Ne-a fost de ajuns sa suspendam pentru o luna activitatea asa-numitului Partid Popular Crestin Democrat , care a organizat un adevarat dezmat in centrul Chisinaului, pentru ca toata Europa sa se alarmeze si sa protesteze-, a protestat liderul comunist. El i-a acuzat pe politicienii de la Bruxelles si Strasbourg ca nu s-au lasat impresionati de materialul video care demonstreaza participarea copiilor la manifestarile de protest organizate de PPCD, actiuni considerate de natura -fascista-. Acest material, prezentat de ministrul moldovean de externe in ultimul sau discurs european, urma sa-i convinga pe politicieni, in opinia lui Voronin, de afirmarea unei -ideologii naziste- in Republica Moldova.
Obsesia comploturilor
Presedintele comunist crede ca activizarea Opozitiei si protestele anticomuniste din Piata Marii Adunari Nationale sunt o reactie la lupta cu mafia si coruptia, declansata de partidul de guvernamant. Nu trebuie uitat, insa, ca teza luptei cu mafia a fost adusa in actualitate dupa un an de guvernare comunista, perioada in care Puterea de la Chisinau nici macar nu a pomenit de aceasta lupta cu coruptia, desi figura in topul promisiunilor sale electorale. Voronin nu a omis sa le impartaseasca ziaristilor rusi convingerea sa ca intre PPCD si mafia regimului secesionist transnistrean al lui Igor Smirnov exista stranse legaturi, in special de finantare.
Comunistii nu renunta la limba rusa
-Nu vom renunta la ideea de a acorda limbii ruse statut de limba oficiala-, a declarat seful statului moldovean in fata ziaristilor moscoviti. In opinia sa, limba rusa a fost si va fi vorbita in Moldova, a fost si va fi studiata si nimeni, niciodata, nu o va putea inlocui cu oricare alta limba.
In ceea ce priveste introducerea studierii Istoriei Moldovei, Voronin afirma ca -suntem pur si simplu obligati sa introducem si un curs de istorie a propriului stat suveran, daca vrem sa fim ca atare-. El s-a declarat chiar contrariat de reactia strazii, sustinand ca nu a mai vazut oameni care sa protesteze fata de studierea istoriei propriei tari.
Moscova – ultima speranta
Toate sperantele liderului de la Chisinau se indreapta spre Rasarit sau cel putin asa reiese din interviurile acordate presei ruse, referindu-se la relatiile cu Rusia si cu CSI Voronin sustine ca primii ani de guvernare comunista au aratat cu prisosinta ca Republica Moldova poate iesi din criza doar prin apropierea de CSI. -Inca de la intrarea mea in functie, am spus ca Moldova va fi acolo unde-i sunt interesele economice si ultimul an a demonstrat ca problemele social-economice pot fi solutionate doar prin aprofundarea proceselor integrationiste in cadrul CSI si colaborarea strategica cu Rusia-. Chiar daca nu exclude colaborarea cu Occidentul, presedintele moldovean subliniaza ca -speranta noastra este acum doar CSI si Rusia-. Voronin crede ca tarile din vecinatatea Republicii Moldova sunt -invidioase- cand vad cat de rodnica este colaborarea din ultimul an a Chisinaului cu Moscova.
Intrebat de ziaristi daca este sigur de pozitia sa, de relatia cu Rusia si de sustinerea poporului moldovean, seful statului a declarat ca este convins ca se poate baza pe toti acesti piloni ai puterii sale si ca, mai mult, a crescut sprijinul populatiei pentru comunisti.