Romania a devenit una dintre cele mai puternice baze de specialisti certificati in diferite domenii informatice, dominand zona europeana cu peste 16.000 de certificari in 2001, conform raportului Global IT IQ, realizat de Brainbench, firma specializata in testari online, cu peste 3,5 milioane de utilizatori inregistrati in intreaga lume. Conform acestui raport, nu intotdeauna concentrarile de specialisti IT certificati sunt determinate de situatia economica.
Astfel, in Europa, Romania se afla pe primul loc, cu peste 16.122 de certificari in 2001, urmata indeaproape de Marea Britanie, cu 15.000, si de Bulgaria, cu 8.844. In clasamentul mondial realizat de Brainbench, Romania se claseaza pe locul sase, dupa Statele Unite, India, Federatia Rusa, Ucraina si Canada.
In Asia de Sud, India este lider incontestabil, fiind clasata si pe locul doi in lume, cu peste 145.000 de certificari, urmata de Pakistan, cu putin peste 8.000 de certificari, Bangladesh (613) si Afganistan (286). De altfel, autorii studiului atrag atentia asupra faptului ca, in pofida regimului represiv instaurat de talibani, aproape 300 de specialisti in informatica au obtinut certificari, in special in C, Java, dar si Linux si HTLM. In Orientul Mijlociu, Israelul se claseaza pe primul loc (3.164 de certificari), dar din lista nu lipsesc Irakul (10 certificari) si Iranul (522), unde cele mai populare sunt certificarile pentru Computer Technical Support, programare in C si Network Technical Support. Pe ultimul loc se claseaza Yemenul, cu numai trei certificari. In America de Sud, Brazilia dispune de cei mai multi specialisti certificati (2.340), iar Argentina, in pofida situatiei economice, se claseaza pe locul doi (841), in timp ce Cuba se afla pe locul patru, cu 300 de certificari.
In privinta Rusiei si a Comunitatii Statelor Independente, aceasta zona dispune de o masa critica de profesionisti IT, Rusia beneficiind de peste 68.000 de certificari, anul trecut, urmata de Ucraina. Turkmenistanul se afla la polul opus, cu numai 58 de certificari; Republica Moldova figureaza cu 1.750 de certificari.
In zona Asia-Pacific, suprematia este detinuta de Australia (6.800), dar Indonezia, Filipine si Singapore isi dezvolta rapid o masa critica de profesionisti, in timp ce Vietnamul (1.586) depaseste numarul de certificari obtinute in China (1.325).
Africa de Sud se afla pe primul loc in Africa, numarul de certificari depasind 2.600 in 2001. Pe locul doi se claseaza Nigeria, cu 405 certificari anul trecut. -Raportul indica faptul ca baza mondiala de talente IT este in crestere – si schimbare – intr-un ritm rapid-, afirma Mike Russiello, presedinte si director executiv al Brainbench, apreciind ca tot mai multi profesionisti din domeniul IT considera certificarea online drept un instrument important. Studiul se bazeaza pe baza de date de peste 3,5 milioane de utilizatori inregistrati ai Brainbench, luand drept criteriu de clasificare certificarile in 30 de domenii (Active Server Pages, C, C++, Computer Technical Support, HTML 3.2, HTML 4.0, Java 1, Java 2, Java 2 – GUI, Java 2 Non-GUI, Javascript, Linux Administration (General), Linux Administration (Red Hat), Linux Administration (SuSE), Linux Programming (General), MS Windows 98 Administration, MS Windows NT 4.0 Administration, Network Technical Support, Oracle PL/SQL, RDBMS Concepts, Unix Administration (AIX), Unix Administration (General), Unix Administration (HP), Unix Administration (Solaris), Unix Korn Shell Scripting, Unix Programming (General), Visual Basic 5.0 si 6.0, XML, XSL. Brainbench ofera online peste 360 examene de certificare si testari in tehnologia informatiei, finante, vanzari, administratie, asistenta medicala si alte categorii. Incepand din 1999, Brainbench afirma ca a administrat peste 4,7 milioane de teste si detine cea mai mare biblioteca certificata ISO 9001 de examene. Printre clienti se numara Autodesk, IBM, EDS, Qwet, Cable & Wireless, iar printre investitorii majori se afla Manpower, Thomson Learning, Terra Lycos si Primus Venture Partners.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane