Sindicalistul Liviu Luca a fost audiat ieri timp de aproape două ore de procurorii Parchetului general, în dosarul devalizării Petromservice, care a dus la o pagubă pentru societatea menționată de 83 de milioane de euro, iar pentru bgetul de stat de 98 de milioane de euro. „Am venit să dau o declarație și am dat-o”, a declarat Liviu Luca la plecare, fără să dea alte amănunte. Surse apropiate anchetei au declarat însă că cercetarea se apropie de sfârșit și că dosarul va fi trimis instanței în curând. În dosarul privind fraudarea Petromservice, în 8 noiembrie 2011, Tribunalul București a emis mandate de arestare pentru Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian Țurcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe Șupeală, fostul director financiar al Petrom Service Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Daniela Brașoveanu și Ioan Bohâlțeanu, ei fiind acuzați de delapidare, complicitate la delapidare și spălare de bani.
Aceștia au fost eliberați în 14 noiembrie 2011, în urma unei decizii a Curții de Apel București, care a decis cercetarea lor în libertate.
Bani plimbați prin firme offshore
Anchetatorii au stabilit că sume importante din patrimoniul Petromservice au fost transferate, prin operațiuni succesive, prin 22 de companii offshore, în conturile unor persoane fizice, dar și în cele ale unor firme înregistrate în România. Printre acestea din urmă se numără SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) și SC GM Invest SA (1.300.000 euro). Suma de 14,2 milioane de euro a ajuns în contul Realitatea Media prin trei operațiuni, în 2007, 2008 și 2009, când de la Petromservice au fost virate sume de bani prin conturile mai multor companii offshore, notează procurorii. Din probele obținute în urma comisiei rogatorii internaționale solicitate în dosarul fraudării Petromservice, reiese că cele 22 de companii offshore prin intermediul cărora s-au realizat achizițiile de acțiuni și fraudarea patrimoniului companiei sunt controlate de Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan. Dintre cele 22 de companii offshore, 13 îl au ca beneficiar real pe omul de afaceri moldovean Octavian Țurcan, trei pe Sorin Ovidiu Vîntu, cei doi fiind beneficiari reali și la o altă companie offshore. Alte două companii, una înființată în 2003 și alta în 2006, îl au ca beneficiar real pe Liviu Luca (foto).
Sub controlul lui Vîntu
Ancheta a mai stabilit că toate operațiunile se desfășurau doar cu voia lui Sorin Ovidiu Vântu. „Inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu participa la întâlniri ca reprezentant al SC Petromservice SA și angaja societatea în fața partenerilor străini, așa cum rezultă din mesajele de poștă electronică identificate cu prilejul percheziției informatice efectuate în cauză, care atestă și că directorul general Șupeală Gheorghe îi era, în fapt, subordonat funcțional. Totodată, a rezultat că inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu se implica direct în activitatea SC Petromservice SA și îi dădea indicații inculpatului Luca Liviu cu privire la deciziile pe care urma să le ia, reproșându-i dacă acesta adopta o altă conduită", arată procurorii. În plus, dovezile deținute arată faptul că inculpații au transferat sumele menționate pentru Realitatea Media SA, SC Imobiliar Network 2002 SA și SC GM Invest SA imediat ce în patrimoniul Petromservice a intrat suma de 323.059.381 euro, obținută din vânzarea activității de servicii petroliere. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asupra a 81 imobile, 46 de terenuri intravilane și extravilane, cinci apartamente, clădiri cu destinație de hotel, restaurante, alte spații comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcațiuni și conturi bancare.
Bogdan Cristescu