Democratii acuza Cabinetul Adrian Nastase de -o sfidare fara precedent a Parlamentului-. Deputatul Emil Boc a adus ieri in discutie absenta constanta a membrilor Guvernului de la sedintele de intrebari si interpelari din Parlament, precum si utilizarea excesiva a ordonantelor de urgenta. Potrivit Constitutiei, membrii Cabinetului sunt obligati sa fie prezenti la sedintele consacrate intrebarilor si interpelarilor, acelasi lucru fiind stipulat de altfel si de Regulamentul Camerei Deputatilor.
Nastase – campion la sfidari
Desi in discursul de investitura, rostit de premierul Adrian Nastase in fata parlamentarilor la 28 decembrie 2000, acesta se angaja sa vina -cel putin o data pe luna in fata Camerei Deputatilor si a Senatului pentru a raspunde, personal, la intrebarile si interpelarile adresate-, promisiunea a fost de mult uitata. Potrivit unui clasament intocmit de democrati, premierul nu a venit nici macar o data in fata deputatilor pentru a da curs intrebarilor si interpelarilor facute pe adresa sa. Nastase nu este singurul membru al Cabinetului aflat in aceasta postura. Exemplul sefului a fost urmat indeaproape de ministrii Mircea Geoana, Ioan Mircea Pascu, Ioan Rus, Marian Sarbu, Dan Ioan Popescu, Ilie Sarbu, Dan Matei Agathon, Razvan Theodorescu, Dan Nica, Octav Cozmanca, Vasile Dancu, Ovidiu Musetescu, Aurel Constantin Ilie si Petre Lificiu, care au preferat sa-i trateze si ei pe parlamentari cu indiferenta-.
De asemenea, ministrul responsabil pentru relatia cu Parlamentul, Acsinte Gaspar, a fost prezent doar la cinci sedinte dedicate intrebarilor si interpelarilor, chiar daca principala sa responsabilitate este legata tocmai de a asigura o buna colaborare intre cele doua institutii.
Ordonantele sufoca Legislativul
Deputatii PD au scos din discursul de debut al premierului Nastase pasajul in care se angaja sa foloseasca procedura ordonantelor de urgenta -in limitele stricte ale prevederilor constitutionale, cunoscand ca abuzul de ordonante emise in legislatura anterioara a introdus subiectivismul si arbitrariul in domeniul legislativ-. Naravul vechii puteri a fost preluat o data cu institutiile si de catre actualii guvernanti pentru ca numai anul trecut Executivul a adoptat, potrivit statisticilor PD, 195 de ordonante de urgenta.
Tocmai de aceea, Emil Boc a declarat ca, in prezent, -nu exista un control parlamentar asupra Guvernului, ci o dominare a Parlamentului de catre Guvernul Adrian Nastase-.
Deputatul democrat crede ca -dominatia si dictatura Executivului in Romania vor fi consfintite prin modificarea Constitutiei-. Pentru Boc, modificarea Legii fundamentale in sensul sporirii atributiilor primului-ministru reprezinta -cireasa de pe tort pentru dictatura Executivului in Romania-.