Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, și-a delegat atribuțiile secretarului de stat ?ê?£tefan Gelu Diaconu (foto), la doar două zile după ce acesta din urmă a venit în minister. Motivul oficial a fost că Daniel Chițoiu, devenit și președinte interimar al PNL după ce Crin Antonescu a s-a mutat temporar la Palatul Cotroceni, nu mai are timpul necesar pentru conducerea ministerului. Diaconu, fost director de cabinet al ministrului Economiei, a fost desemnat secretar de stat la 10 iulie, la o zi după ce Chițoiu a preluat conducerea liberalilor. Două zile mai târziu, la 12 iulie, Chițoiu semnat ordinul prin care își delega atribuțiile secretarului de stat Gelu Diaconu. Potrivit ordinului, Diaconu va putea să semneze documentele și corespondența ministerului, inclusiv acte administrative și proiecte de acte normative. Prin același ordin, Diaconu și ceilalți doi secretari de stat – Rodin Traicu și Nicolae Rotileanu, vor avea și competența coordonării structurilor organizatorice din cadrul ministerului. „Prin urmare, decizia delegării atribuțiilor ministrului Economiei către secretarii de stat Rodin Traicu, Gelu ?ê?£tefan Diaconu și Nicolae Rotileanu reprezintă o măsura internă, legală și obișnuită, care are în vedere asigurarea desfășurării în cele mai bune condiții a activității ministerului, prin stabilirea exactă a competențelor și atribuțiilor secretarilor de stat”, se arată în document.
Grupul liberal de la Vămi s-a mutat la Economie
Daniel Chițoiu și ?ê?£tefan Gelu Diaconu au condus Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în timpul guvernării Tăriceanu, primul în calitate de președinte, iar al al doilea de vicepreședinte. Diaconu a fost și șef al Autorității Naționale a Vămilor în perioada februarie 2005 – februarie 2009, fiind un apropiat al liberalului Nini Săpunaru. În perioada 2001-2005 a ocupat funcția de director general adjunct al directiei generale de soluționare a contestațiilor în cadrul Ministerului Finanțelor, iar între 1997 și 2001 a fost director general adjunct al Direcției Generale a Vămilor. Tot de la Vamă vine și un alt consilier al lui Chițoiu, Iulian Butnaru. Butnaru a fost șeful Corpului de Control al Vămilor, în perioada în care la conducere era Nini Săpunaru, și director adjunct al Direcției Supraveghere și Control Vamal când șef al vămilor era Diaconu. Surse liberale spun că Daniel Chițoiu, ?ê?£tefan Gelu Diaconu și Iulian Butnaru fac parte dintr-un grup în care mai sunt, printre alții, Dan Radu Rușanu și Nini Săpunaru. Legăturile din ei sunt vechi și bine consolidate prin cumetrii și firme înființate împreună. Numele primilor trei au apărut deja în presă în mai multe rânduri, aspra lor planând suspiciuni că patronează mafia din vămi.
Dosarul ar putea fi preluat de Parchetul general
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că analizează posibilitatea să preia de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași un dosar în care este cercetat Ștefan Gelu Diaconu, pentru fapte comise în 1996, când era directorul sucursalei Bankoop Piatra Neamț. Anchetatorii au stabilit că ?ê?£tefan Gelu Diaconu împreună cu Valentin Pascal, executor bancar la Banckoop SA Neamț, Corneliu Coroamă, inspector la aceeași sucursală bancară, și Brândușa Anitei, jurist în cadrul structurii menționate, au falsificat un contract de credit, completând numele unor garanți care nu-și dăduseră acordul și semnând în locul lor. Ulterior, folosindu-se de actele falsificate, membrii grupului au vândut la un preț subevaluat un imobil din Iași. Prejudiciul a fost estimat la peste 100.000 de dolari. O plângere împotriva lui Diaconu a fost depusă în 2002, însă procurorii au dat soluția neînceperii urmării penale. După o nouă sesizare, din partea aceleiași persoane, s-a decis începerea urmăririi penale în aprilie 2011. Diaconu a declarat că plângerile respective sunt din partea unui „cunoscut infractor recidivist și procesoman”.
Bogdan Cristescu