Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), a intrat in atentia opiniei publice la mijlocul lunii mai a acestui an, odata cu declansarea grevei de catre angajatii Garzii Financiare. El a facut o serie de declaratii dure la adresa presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, si a ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, fapt care i-a adus mai multa vizibilitate in presa.
-Orbit- de succesul sau mediatic, Oprescu si-a comandat un clip de 30 de secunde, care a costat 430 de milioane de lei si a fost platit bineinteles din banii sindicalistilor. Conform propriilor sale declaratii acest clip este destinat imbunatatirii imaginii functionarilor publici in randul populatiei. Dupa cum arata insa, clipul pare destinat doar promovarii imaginii liderului de sindicat. Asta, si datorita publicului-tinta: sindicalistii din SNFP.
Clipul despre care vorbim are o durata de 30 de secunde si pare, din punctul de vedere al unui spectator neutru, destul de prost gandit, daca imbunatatirea imaginii functionarului public este scopul. In primul rand, peste imaginea unor dosare si telefoane imprastiate pe o masa de consiliu, o voce rosteste sententios: -Stim cu totii ca nu poate exista administratie fara birocratie si, uneori, comunicarea dintre departamente este dificila, iar rezolvarea problemelor noastre ia, cateodata, mai mult timp decat ne-am fi asteptat-. Folosirea cuvantului -birocratie- (care are o profunda conotatie negativa pentru orice roman) este cel putin nefericita. La fel este si enumerarea altor probleme (lipsa de comunicare, intarzieri), pe care cetatenii le suporta ori de cate ori au de-a face cu functionarimea. Nici aceasta nu are potentialul de a crea o atitudine favorabila membrilor SNFP. Fraza urmatoare, -Dincolo de aceste probleme exista o categorie de oameni care ne ajuta, zi de zi, sa le depasim- nu are capacitatea de a convinge si nici aparitia liderului sindical, asezat la birou intr-o incapere mare si frumos decorata, nu aduce brusca revelatie a unei clase de birocrati necesara si folositoare. -Noi suntem functionarii publici!-, spune apasat Sebastian Vladescu in clip, urmat de vocea prezentatorului: -Cetateni in slujba cetatenilor!-. Acesta este finalul clipului.
Nu calitatea videoclipului ne preocupa insa. Presupunem ca a fost vorba de o lipsa de inspiratie a celui care a scris scenariul. Aceasta insa nu explica de ce clipul nu a fost difuzat, asa cum ar fi trebuit, ca sa-si atinga menirea: imbunatatirea imaginii functionarilor. Singurul loc in care acest clip poate fi vazut este pe site-ul de pe Internet al sindicatului (www.snfp.ro), care este greu de presupus ca este vizitat de altcineva decat de membrii de sindicat. Prin urmare, singurul care beneficiaza de o imbunatatire a imaginii poate fi, in final, doar Sebastian Vladescu.
Banii sindicalistilor, cheltuiti pe imaginea liderului
Clipul nu a fost deloc ieftin. Conform contractului nr. 069/24.02.2005, incheiat intre SNFP (prin Sebastian Oprescu) si Musitech A.V. SRL, compania de productie care a creat filmuletul (prin directorul general Vlad Blindu), pentru realizarea acestuia partile au convenit asupra unui pret de 428.911.700 lei vechi.
Intr-o discutie telefonica pe care am purtat-o ieri, Sebastian Oprescu ne-a declarat ca scenariul apartine producatorului Vald Blindu (inclusiv ideea distribuirii lui in clip) si ca el ar fi preferat sa apara, in rolul functionarului de la birou, un actor sau o alta persoana cunoscuta. Oprescu a spus ca a cedat la insistentele colegilor din conducerea SNFP si la gandul ca un actor ar fi cerut bani, ceea ce ar fi ridicat pretul -operei cinematografice-.
I-am cerut liderului SNFP sa ne explice de ce a fost nevoie ca numai sindicalistii condusi de el (12.750 de persoane, dupa spusele sale) sa plateasca pentru imbunatatirea imaginii celor aproape 100.000 de functionari publici din Romania. Raspunsul a fost ca numai jumatate din functionari fac parte din vreun sindicat (circa 50.000) si ca sunt impartiti in opt structuri la nivel national, ceea ce ar fi facut extrem de dificila strangerea banilor.
In ceea ce priveste difuzarea clipului, Oprescu ne-a spus ca -televiziunile sunt foarte scumpe- si ca nu au reusit sa le convinga ca este vorba de o -campanie sociala-. In schimb, el s-a declarat multumit de faptul ca -tuturor colegilor din tara care au vazut clipul le-a placut-.