Legislatia in vigoare include contradictii care impiedica desfasurarea optima a activitatii financiar-contabile a institutiilor de invatamant superior, a apreciat rectorul Universitatii Bucuresti, profesorul doctor Ioan Mihailescu, in cadrul unei dezbateri la care au participat consilierii juridici ai universitatilor acreditate din Romania.
Problema patrimoniului nu este rezolvata, universitatile nedispunand practic de spatiile sau terenurile pe care le administreaza, sustine profesorul Mihailescu. Ele nu pot fi inchiriate si nici supuse reparatiilor capitale. Legislatia propune solutii contradictorii si in ceea ce priveste plata asigurarilor de sanatate pe venitul de drept de autor, plata CAS pentru salarizarea in sistem de cumul si plata cu ora sau incadrarea temporara pe o perioada de proba, a mai spus Mihailescu.
Plata TVA pe veniturile proprii este si ea reglementata bizar, apreciaza reprezentantii universitari. In timp ce Legea invatamantului stipuleaza ca universitatile sunt excluse de la plata TVA pentru aceasta categorie de venituri, alte reglementari prevad exact contrariul. Sunt universitati care au fost instiintate ca trebuie sa plateasca TVA pentru veniturile proprii, iar altele au primit adrese prin care erau anuntate ca nu trebuie sa achite aceste taxe.
Ieri, s-au pus bazele Consiliului Juridic Universitar, organizatie neguvernamentala cu rol consultativ, care are printre obiective identificarea problemelor invatamantului romanesc si a unor solutii concrete.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane