CeBIT, cel mai mare salon mondial pentru noile tehnologii si telecomunicatii, si-a deschis portile la inceputul saptamanii trecute, la Hanovra, cu speranta ca sectorul isi va relua cresterea, grav afectata de dificultatile economice internationale. Pana maine, sute de mii de vizitatori vor descoperi si testa ultimele inovatii in materie de software, echipamente si servicii. In 2001, numarul vizitatorilor a atins 850.000 de persoane, unul din cinci vizitatori fiind din strainatate.
Sub semnul luptei dintre Nokia si Microsoft
Dupa un an 2000 spectaculos, incetinirea cresterii economice de anul trecut, accentuata de atentatele din 11 septembrie, a franat investitiile, obligand sectorul sa se axeze pe reducerea costurilor si pe tehnologiile de optimizare a productiei. -Pana anul trecut, de fiecare data cand era lansat un nou produs, actiunile companiei respective cresteau-, a constatat recent un analist al unei mari banci londoneze. -In prezent, aspectul financiar are un rol mai mare, iar oamenii se asteapta mai intai la redresarea sectorului-, a adaugat el. Astfel, editia 2002 a CeBIT, sigla germana pentru -Centru de tehnologii de informare si de birotica-, ar trebui sa prezinte mai putine -jucarii- tehnologice si sa se concentreze mai mult pe tehnologii care asigura, in acelasi timp, securitate si reducerea cheltuielilor. De asemenea, editia din acest an va fi plasata sub semnul luptei care se duce intre Nokia si Microsoft pentru primul loc in domeniul software-ului destinat telefoanelor mobile.
Romania are la Hanovra 14 expozanti
Peste 60% din cei 7.962 de expozanti vor proveni, in acest an, din Germania. Restul companiilor prezente la targ vor fi originare, in special, din Taiwan (594), SUA (345), Marea Britanie (281) si Coreea de Sud (162). In ceea ce-i priveste pe analisti, ei vor cauta indicii pentru a afla daca operatorii de telecomunicatii isi vor amana investitiile in retelele din generatia a treia, in contextul in care multe din aceste firme se confrunta cu datorii imense acumulate in urma achizitiei de licente UMTS. Securitatea pe Internet este, in egala masura, una dintre temele preferate ale acestei editii din CeBIT, intr-o perioada in care guvernele incearca sa previna riscurile unor viitoare atacuri teroriste. Pe de alta parte, producatorii de echipamente pentru telecomunicatii, precum Alcatel, ar trebui sa lanseze o serie de ofensive comerciale pentru a favoriza dezvoltarea serviciilor de acces rapid la Internet si tehnologiile de tip DSL (Digital Subscriber Line), au indicat analistii.