Fondul Monetar Internațional și-a redus pentru a doua oară în acest an, estimările privind evoluția economiei americane în 2015 și 2016, lansând totodată un apel către Rezerva Federală să amâne prima majorare a dobânzii de bază până în prima jumătate a anului următor, transmite AFP.
Într-un comunicat publicat la sfârșitul examenului anual al economiei americane, FMI și-a redus estimările privind creșterea Produsului Intern Brut al SUA până la 2,5% în acest an, de la 3,1% cât estima anterior, și la 3% de la 3,1% pentru 2016. Anul trecut economia americană a înregistrat un avans de 2,4%.
De asemenea, FMI susține că dolarul american este ‘ușor supraevaluat’, în condițiile în care s-a apreciat cu 13% în ultimul an, ceea ce afectează creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă. ‘Există riscul ca o nouă apreciere semnificativă a dolarului să fie dăunătoare pentru economia americană”, avertizează FMI.
Potrivit FMI, evoluția modestă a economiei americane în primele luni ale anului nu pune presiuni asupra Fed pentru a începe să majoreze dobânda de politică monetară, așa cum se așteptau mulți analiști. ‘Există un argument puternic pentru a amâna majorarea dobânzilor până când vor exista semne clare de inflație a prețului sau salariilor’ susține FMI, pentru care Fed ar trebui să amâne prima sa majorare a costului creditului din ultimul deceniu pentru a doua jumătate a anului viitor.
Indiferent de momentul ales de Fed pentru a crește dobânda, FMI avertizează că această majorare ar putea da naștere la o reechilibrare abruptă a portofoliilor internaționale, care va afecta volatilitatea și stabilitatea financiară. De asemenea, inflația ar putea crește mai rapid decât se estimează, ceea ce va modifica brusc costurile de creditare.