Votul final la Ordonanta 102 prin care se modifica Legea Lupu a starnit din nou pasiuni politice in Camera Deputatilor, chiar daca textul a fost votat cu majoritate.
Spre surprinderea tuturor, cei mai vehementi critici ai modificarii Legii Lupu s-au dovedit a fi deputatii PRM, care si-au anuntat de altfel si intentia de a ataca Ordonanta 102/2001 la Curtea Constitutionala, pe motiv de incalcare a dreptului de proprietate. Principalele nemultumiri ale oamenilor lui Vadim sunt legate de regimul special al composesoratelor. -Statutul special care reglementa institutia composesoratelor a fost abrogat in 1923-, a declarat deputatul PRM Vasile Mois, acuzand totodata Puterea ca -aplica norme cutumiare ale Evului Mediu primitiv-, deoarece doreste pastrarea privilegiilor de casta.
De asemenea, si deputatii PD si PNL au votat impotriva ordonantei ce modifica Legea Lupu, subliniind ca avem de-a face cu o noua nationalizare. -Se incalca grav dreptul de proprietate in Romania-, a declarat deputatul PNL Valeriu Gheorghe, care le-a oferit colegilor sai exemplul Bulgariei, unde, sustine el, s-au retrocedat proprietarilor toate suprafetele detinute de acestia.
Deputatii liberali si democrati cred ca aceasta ordonanta a fost data pentru a sustine clientela politica a PSD din organizatiile locale.
Mai reformisti decat reformistii
De cealalta parte, deputatul PSD Marin Ianculescu sustine ca avalansa de critici si acuzatii venita dinspre Opozitie e total nejustificata. Argumentele reprezentantului Puterii au fost pe masura declaratiilor. Ianculescu a afirmat ca modificarile aduse Legii Lupu armonizeaza aceasta lege cu prevederile Constitutiei, o fac functionala si chiar maresc suprafata supusa retrocedarii cu un milion hectare de teren si de padure.