Home Politic Analistul Emil Constantinescu il demoleaza pe premierul Adrian Nastase

Analistul Emil Constantinescu il demoleaza pe premierul Adrian Nastase

DISTRIBUIŢI

Fostul presedinte Emil Constantinescu isi continua incalzirea pe margine, pregatindu-se intens, dar discret, pentru activarea sa politica. Pentru moment, Constantinescu prefera sa imbrace haina analistului politic, evaluand, ori de cate ori are prilejul, primul an de guvernare PSD. Zeci de ziaristi au fost ieri prezenti la sediul ASPEC pentru a audia un raport de 14 pagini al guvernarii Nastase, care, dupa cum ne-a avertizat Emil Constantinescu, este doar inceputul unei serii de evaluari generale sau sectoriale ce vor fi facute in perioada urmatoare. -Consider ca a sosit momentul sa prezint si opinia mea, opinia unui cetatean interesat de ceea ce se petrece in tara sa-, a precizat inca de la inceput fostul presedinte, in incercarea de a elimina posibilele speculatii pe tema revenirii sale in politica. Din analiza lui Emil Constantinescu au lipsit referirile la mandatul succesorului sau la Cotroceni, Ion Iliescu, fostul presedinte evitand pe tot parcursul conferintei de presa sa-l supere pe fostul sau rival politic.

Guvernarea PSD, dominata de -clientelism si minciuna-

Dupa ce a analizat activitatea unui an de guvernare pesedista, fostul sef al statului a ajuns la concluzia ca ea se caracterizeaza prin -comportament totalitar, clientelism, incompetenta si minciuna-. Si, ca orice analist care se respecta, Emil Constantinescu a prezentat si elementele care au stat la baza acestei concluzii. El a trecut in revista abuzurile din administratie, eliminarea specialistilor dublata de epurari politice si ridicarea nepotismului la rangul de politica de stat. La acest ultim punct nu au lipsit nici exemplele, pe -lista neagra- figurand familiile Sechelariu, Mischie, Hrebenciuc, Rus, Nastase, Popescu, Zaharia, prezentate ca -un varf al icebergului-, intrucat -o intreaga retea de soti, frati, surori, cumnati, fii, nepoti, fini si nasi leaga administratia de lumea afacerilor, conducand Romania spre o structura de tip tribal a clasei conducatoare-, dupa cum sustine fostul presedinte.

De asemenea, Emil Constantinescu a scos din arhiva promisiunile facute de premierul Nastase la instalarea sa in functie, subliniind discrepanta dintre declaratii si fapte. Excesul de ordonante, -statisticile mincinoase-, deficitul fara precedent al balantei comerciale, cresterea somajului au fost doar cateva dintre -sagetile- aruncate ieri de fostul presedinte catre Palatul Victoria. Dublul limbaj folosit de Putere pentru uz extern si intern a fost si el analizat, pe fondul declaratiilor contradictorii in relatia cu FMI.

Totalitarism fara frontiere

Emil Constantinescu nu a uitat nici de -inclinatiile catre totalitarism ale actualei puteri-. La acest capitol, el a adus in discutie incalcarea independentei Justitiei de catre chiar ministrul de resort, care a trimis directive politice in tara si chiar -ingroparea- unor dosare mai vechi in care erau implicate nume -grele-, precum Mihai Chitac, Victor Athanasie Stanculescu, Sever Muresan sau Zaher Iskandarani. Constantinescu crede ca si presa este o tinta a practicilor nedemocratice ale PSD, care incearca sa o controleze si sa o intimideze, prin diferite mijloace, care merg de la subordonarea ROMPRES primului-ministru la abuzurile noii conduceri instalate la Radio.

Cartelul presedintilor

Analiza lui Emil Constantinecu nu l-a lovit nici cat o floare pe actualul locatar de la Palatul Cotroceni, Ion Iliescu. Intrebat de ce nu face un bilant si al primul an de mandat al lui Ion Iliescu, Constantinescu s-a multumit sa precizeze ca toate parghiile executive sunt concentrate la Palatul Victoria, iar seful statului nu poate determina bunul mers al lucrurilor in economie sau administratie.

De asemenea, fostul presedinte s-a declarat nemultumit de faptul ca nimeni nu l-a chestionat in legatura cu modificarea Constitutiei la capitolul alegerea presedintelui si a profit de conferinta de presa pentru a-si expune punctul de vedere, care coincide cu cel exprimat de Ion Iliescu. -Consider ca alegerea prin vot direct a presedintelui corespunde cel mai bine profilului psihologic al poporului roman-, a declarat Constantinescu, precizand, de asemenea, ca este si adeptul Parlamentului unicameral.

Viitorul politic al lui Emil, invaluit in ceata

Nici iesirea publica de ieri nu a fost in masura sa inlature valul misterului care domneste asupra viitoarei cariere politice a fostului presedinte Emil Constantinescu. Intrebarile concrete ale ziaristilor au primit si ieri raspunsuri ambigue. -Pot sa spun ca da, intru in viata politica, in sensul in care politica inseamna atitudine-, a declarat fostul presedinte, subliniind din nou ca nu vizeaza nici infiintarea unui partid si nici inregimentarea sa intr-un partid politic existent.

Iesirile la rampa sunt dictate, conform declaratiilor sale, de dorinta -de a restabili adevarul-. In conditiile in care pozitia lui Mugur Isarescu nu-i permite acestuia sa faca declaratii politice, Radu Vasile -poate nu are ce vorbi-, iar Victor Ciorbea vorbeste, dar nu este luat in seama, Emil Constantinescu crede ca este -obligat- sa iasa cu declaratii publice pentru a elimina orice confuzie intre trecut si prezent.

Taranistii, trasi de urechi de fostul presedinte

Chiar daca s-a declarat solidar cu soarta taranistilor, considerand ca -insuccesul lor e nemeritat-, Emil Constantinescu nu a uitat sa-i critice pentru faptul nu i-au luat niciodata apararea public, cand era atacat in Parlament de reprezentantii Opozitiei. -Niciodata nu m-au aparat-, a declarat fostul presedinte, precizand ca si aceasta lipsa de solidaritate cu demnitarii partidului si cu seful statului a contribuit la insuccesul in alegeri al PNTCD.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.