Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie a confirmat, intr-o adresa trimisa Presedintiei, faptul ca Semrom Muntenia a livrat, in 1999, seminte de cultura necorespunzatoare calitativ, mai mult, -insotite de buletine de analiza contrafacute-. Operatiunea a dus la falimentarea unei societati comerciale din Ialomita, care, de aproape doi ani, lupta pentru a-si recupera prejudiciul.
Dezastru pe 1.000 de hectare
Este un lucru deja cunoscut mai tuturor producatorilor agricoli ca folosirea, pentru infiintarea de culturi agricole, de samanta din hambar, netratata si necertificata, in conditiile legii, nu poate garanta nicidecum o recolta viabila, comparativ cu cele livrate de unitati ca Semrom sau Agrosem.
Cu atat mai mult, acest fapt este stiut de societatile comerciale specializate in agricultura, care desfasoara activitati pe suprafete de ordinul sutelor, chiar miilor de hectare. O astfel de societate, din Ialomita, a reusit insa sa se friga chiar cu seminte certificate, ceea ce a dus-o, in cele din urma, spre faliment, dupa ce a insamantat aproape 1.000 hectare cu samanta de porumb livrata de Agrosem Calarasi.
Samanta a fost preluata de SC Sal Ind, de la sucursala Ialomita a Semrom, unde sosise de la Agrosem Calarasi, cei din Ialomita asigurand beneficiarul ca este un produs de calitate, cu o germinatie medie de 83%, garantata cu certificat de calitate, care a dus la o proportie de rasarire a porumbului mai mic de 50%. -Din cauza semintelor-, au spus reprezentantii societatii pagubite – -Nu s-au aplicat corect tehnologiile agricole-, au zis cei de la Semrom.
Expertiza judiciara a aratat apoi ca aproape toate operatiunile, de pastrare, comercializare, chiar si de obtinere a aprobarilor de la MAA, s-au desfasurat in contradictie cu procedurile si reglementarile legale: -SC Semrom a comercializat samanta de porumb fara ca aceasta sa intruneasca parametrii minimi admisi de ordinul MAA-, in special germinatia, principal indice component al valorii culturale. Conducerea Semrom Muntenia a afirmat insa ca expertul si-a condus expertiza asa cum a crezut de cuviinta: -Noi nu am participat cu nimic la aceasta, a mers impreuna cu Politia, mana-n mana, sunt alte probleme cu Politia-. In acest sens, directorul general al Semrom Muntenia a depus o adresa catre IGP (numarul 1105/18 iulie 2000), in care solicita preluarea dosarului de catre Directia Economico-Financiara din IGP, deoarece are -banuiala ca politistii de la Sectia 3 il favorizeaza pe reclamant-.
-Samanta necorespunzatoare, buletine de analiza contrafacute-
Demersurile par a fi avut succes atunci, dupa cum reiese din adresa oficiala a Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie catre presedintele Romaniei, urmare a solicitarii celei din urma de a afla modul in care se deruleaza ancheta. -Organele Politiei sectorului 3 Bucuresti – Directia Politiei Economico-Financiare – au intarziat nejustificat cercetarile in cauza, iar la data de 22 noiembrie 2001 au propus Parchetului de pe langa Judecatoria sectorului 3 Bucuresti sa dispuna neinceperea urmaririi penale, desi existau date cu privire la savarsirea unor fapte penale. (…) S-a constatat ca din cercetarile efectuate rezultau suficiente elemente care demonstrau ca intreaga cantitate de seminte de cultura vandute de SC ?çSemrom Muntenia?ê SA societatii comerciale ?çSal Ind?ê era necorespunzatoare calitativ, iar buletinele de analiza care o insoteau au fost contrafacute, ceea ce a cauzat cumparatorului importante pierderi materiale-, sustine Ilie Piciorus, procuror-sef la Sectia de Urmarire penala si criminalistica in cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie. Mentionam ca nu am putut obtine o pozitie a lui Vasile Pana, directorul general al Semrom Muntenia, vizavi de pozitia Parchetului, secretara acestuia comunicandu-ne ca domnul Pana nu este de gasit la sfarsitul acestei saptamani, dupa ce ne ceruse sa revenim in 10 minute.
Valoarea prejudiciului, solicitat de Sal Ind, este de 972.041 de dolari, reprezentand contracte neonorate, dobanzi si penalitati bancare, cauzate de nerealizarea productiei de porumb.