Cum numarul celor care se hotarasc sa isi petreaca vacanta peste granita creste de la an la an, tentatia de a-ti lua pasaportul si a merge macar in Bulgaria pentru cateva zile, daca in Grecia sau Spania e prea greu din punct de vedere financiar, devine din ce in ce mai mare. Pentru a nu transforma o vacanta asteptata intr-una de cosmar, e bine sa fii informat inainte de a pleca la drum. Exista cateva polite de asigurare fara de care bariera de la vama nu se va ridica in fata noastra. Exista altele care, desi nu sunt obligatorii, te pot scuti de neplaceri pe tot timpul cat te afli pe meleaguri straine.
Polita de asigurare medicala este necesara oricui calatoreste in strainatate, fiind impusa ca obligatorie de cele mai multe state ale lumii. Ea poate fi inlocuita cu una mai complexa, acoperitoare si pentru risc de boala: asigurarea de viata. Atentie insa la acest tip de polita, intrucat nu toate ofertele interne acopera si riscurile aparute in afara granitelor Romaniei.
Daca doriti sa plecati in concediu folosind autoturismul personal, aveti nevoie atat de polita carte verde, acoperitoare pentru riscul de accident pe sosele din strainatate, cat si de o asigurare CASCO, pentru prevenirea riscului de avarie sau furt.
In afara acestora, societatile de asigurari ofera si polite, de data aceasta facultative, care sa va protejeze bunurile pe care le luati in calatorie, cum ar fi telefoane mobile, laptopuri etc. sau chiar sume de bani. Platind un comision modic, daca nu preferati sa mergeti cu bani pe card cu aplicabilitate internationala, va puteti asigura ca nu va veti intoarce in tara datorita faptului ca ati pierdut sau vi s-au subtilizat banii de cheltuiala.
Meleagurile straine atrag in fiecare an un numar tot mai mare de turisti romani. Anul trecut, aproximativ 1,5 milioane de romani si-au petrecut vacantele in strainatate, iar pentru 2006, statisticile Asociatiei Nationale a Agentiilor Turistice (ANAT) estimeaza o crestere cu 25% a numarului de plecari fata de perioada mentionata. Confortul concediului depinde in mare masura de incheierea unor asigurari obligatorii sau facultative.
Polite de calatorie
Polita de asigurare medicala este necesara oricarei persoane care calatoreste in strainatate, fiind impusa ca obligatorie de mai multe state ale lumii (Bulgaria, Arabia Saudita, statele membre ale spatiului Schengen etc).
Politele de tip CASCO asigura autovehiculele pentru avarii si furt. Asigurarea se realizeaza la valoarea reala a acestora, stabilita de asigurator la incheierea contractului si nu se modifica pe parcursul perioadei de asigurare. Riscurile acoperite de CASCO includ incendiile, exploziile, furturile totale sau partiale ale autovehiculelor, precum si evenimentele naturale sau fenomenele atmosferice care pot aduce deteriorari bunului asigurat.
Cartea Verde este un document international de asigurare, cu titlu de obligativitate. Asigurarea de raspundere civila pentru pagube produse unor terti prin accidente de autovehicule are valabilitate in afara teritoriului Romaniei. O astfel de asigurare, incheiata pe o perioada de un an, poate ajunge la aproximativ 860 de dolari pentru un autovehicul inmatriculat in tara noastra si care circula dincolo de statele limitrofe.
Oferte multe si tentante
Majoritatea societatilor de profil din Romania ofera polite de asigurare pentru cei care doresc sa-si petreaca vacanta in strainatate. Speculand necesitatea acestor asigurari in orice calatorie cu destinatia peste hotarele tarii, asiguratorii se intrec in oferte care mai de care mai avantajoase, acordand beneficii celor care se hotarasc sa apeleze la serviciile lor.
Companii precum Unita Asigurari, Allianz-Ţiriac, Omniasig, Generali Asigurari sau Asirom ofera asigurari medicale pentru calatorii in strainatate, destinate persoanelor care calatoresc in afara si care acopera evenimentele ce se pot produce atat pe teritoriul tarii de destinatie, cat si pe cel al tarilor tranzitate. Aceste asigurari garanteaza achitarea costurilor de asistenta medicala, in caz de imbolnavire sau accident. Varsta de cuprindere in acest tip de asigurare este de 0-75 ani.
In cele mai multe cazuri, serviciile ale caror costuri sunt acoperite in asigurare se refera la examinarea medicala, tratamentul medical sau medicamentele cumparate pe baza prescriptiei medicului.
Costuri
Pretul unei polite de asigurare se stabileste in functie de durata si scopul calatoriei, zona geografica si varsta asiguratului. Sumele asigurate variaza si ele in functie de destinatii, astfel: in Austria, suma este nelimitata, in spatiul Schengen poate atinge 50.000 euro, in timp ce in afara acestuia nu depaseste 10.000 euro.
De exemplu, o persoana care isi petrece un concediu de 10 zile in Franta plateste in jur de 36 RON pentru o polita de asigurare medicala emisa de una dintre societatile de profil. In acest caz, suma asigurata este de 50.000 euro.
Asigurare medicala gratuita prin Euro<26
Posesorii cardurilor Euro<26 primesc gratuit asigurarea de cheltuieli medicale si asistenta pentru calatorii in strainatate. Polita are drept scop acoperirea cheltuielilor necesare ce provin din tratamente medicale, punerea la dispozitie a medicamentelor si materialelor medicale necesare pentru tratarea bolilor subite, tratamente cu raze, diagnosticarea, interventii chirurgicale ca urmare a faptului ca persoana asigurata s-a imbolnavit sau a suferit o vatamare corporala in decursul calatoriei asigurate, spitalizarea, inclusiv transportul, daca este necesar, in cazul consultarii intr-un spital de specialitate in tara vizata, precum si repatrierea in momentul in care pacientul poate fi transportat.
In vederea obtinerii politei de asigurare medicala, detinatorul unui card Euro<26 care doreste sa calatoreasca in strainatate se poate prezenta la oricare din sediile Asitrans cu pasaportul si cu cardul Euro<26, unde precizeaza in ce tara va calatori, precum si durata calatoriei, urmand a i se elibera pe loc polita de asigurare medicala.
Cosmina Capalau