Home Dezvăluiri Licitație fără concurență la Consiliul Concurenței

Licitație fără concurență la Consiliul Concurenței

DISTRIBUIŢI

Recent, Consiliul Concurenței a lansat licitația: achiziția de echipamente și licențe informatice necesare pentru dezvoltarea, implementarea și exploatarea unei baze de date interactive unice a măsurilor de ajutor de stat şi de minimis din România (BD RegAS).
Licitația este lansată pe proiectul  co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin  programul operațional de asistență tehnică 2007-2013 sub titlul „Crearea unui mecanism care să asigure o mai bună monitorizare și control al ajutoarelor de stat acordate în România”, Cod SMIS 50633.
Laudabilă inițiativa. Cu toții vrem să cheltuim banii europeni cu folos.
Licitația aceasta are însă o singură problemă: este pregatită doar pentru LENOVO, respectiv pentru partenerii LENOVO. Chiar dacă vor participa mai mulți parteneri LENOVO, licitația va fi câștigată de partenerul preferat de producător care va avea oferta cea mai bună.
Noi nu știm dacă președintele Consiliului Concurenței are cunoștință de acest lucru sau dacă opera este exclusivă a celui care a scris caietul de sarcini și anume EMIL ZAHAN, responsabil IT.

Caietul de sarcini poartă amprenta LENOVO și din acest motiv alți furnizori de hardware nu vor participa. Specialiști în domeniu care au dorit să-și păstreze anonimatul ne-au dat nenumărate exemple de cerințe tehnice din caietul de sarcini dedicate:

– la Cabinet RACK 1 de ce se cere doar monitor rackmount 1U, diagonală minim 18″, echipat cu tastatură cu touchpad integrat sau echivalent. Oare era o problema daca diagonala era de 16”? Trebuie sa fie neaparat de minim 18”?
– la conectivitatea de retea Ethernet de ce se cer neaparat 2 x Switch 10 Gb Ethernet, suport pentru redundanță, cu tocmai 42 porturi interne 10 GbE ?  de ce taman  2 porturi 40 GbE ?  De ce tocmai arhitectura non-blocking cu trafic minim de 1,28 Tbs, nici mai mult , nici mai putin decat exact 1,28 Tbs? De ce fiecare switch trebuie să fie echipat numai cu 6 conectori SFP+ 10Gbit și numai cu 4 conectori SFP RJ-45 1Gbit și un număr minim de porturi interne active egal cu numărul maxim de servere ce pot fi instalate și cel puțin 10 porturi externe active. De ce tocmai 10 porturi externe?
– de ce la memorie internă se cer minim 256 GB PC3-14900 1866 MHz ECC DDR3, minim 24 sloturi de memorie, expandabil până la 768 GB, suport pentru ECC, si neaparat memory mirroring și memory rank sparing sau echivalent.
– de ce la server de tip lamelar tip B – 2 bucăți, la memorie internă se cer neaparat minim 1024 GB PC3-12800 1600MHz ECC DDR3, minim , TOCMAI 96 sloturi de memorie, memory mirroring și memory rank sparing, double data correction sau echivalent. Iar la acelasi server la hard disk se cer tocmai 4 x 300GB SAS 10.000 rpm HDD HotSwap?
– Si cand sa spunem hop !, tot la acelasi server se adauga cerinta specifica tot LENOVO pentru  Sloturi I/O: 4 x PCI-Express x16 . Tocmai 4!!! LENOVO stie de ce !
– Pentru Server de tip lamelar tip B se va oferi sistem de operare open source cu următoarele specificații:
– Să ofere suport pentru minim 4 socket-uri procesor;
– Să ofere suport pentru următoarele tipuri de arhitecturi de procesoare:  x86, x86_64;  POWER sau echivalent. Chia rasa POWER?
– În arhitecturi tip x86_64 să fie testat și certificat de producător că poate gestiona cel puțin 1TB de memorie și cel puțin 160 de procesoare; De ce tocmai 160 de procesoare? LENOVO stie de ce!
– Să ofere suport pentru fișiere de dimensiuni mari: peste 8TB filesize; De ce tocmai 8? Este din acelasi ciclu: LENOVO stie de ce!
– Se vor oferi licențele de utilizare a sistemelor de operare pentru 8 procesoare fizice cu suport pentru 3 ani de la producător. TAMAN 8 procesoare fizice ! De ce?
– Ciudateniile de cerinte continua si la echipamentele de stocare: la porturi instalate (conectivitate):, echipamentul ofertat trebuie să dispună de cel puțin: 16 porturi FC 8Gbps (8 porturi per controller SAN) echipate cu transceivere SFP. TAMAN 16 porturi si taman la nivel de controller, etc. , etc…
– La Memoria cache se cere : Memorie Cache: cel puțin 48 GB pentru SAN (24 GB per controller SAN). Echipamentul va avea instalată o extensie a memoriei cache cu o capacitate de 1000 GB, utilizabilă simultan de către SAN și NAS, atât pentru operațiuni de citire, cât și pentru operațiuni de scriere, configurată în mirroring cu hot-spare, folosind discuri în tehnologie flash/SSD. LENOVO stie de ce mirroring cu hot-spare!
– La optimizarea capacitatii de stocare se cere TAMAN : suport inclus pentru alocarea catre servere a unei capacități de stocare mai mare decât cea fizic disponibilă (virtual provisioning).
Suport inclus pentru compresia in-line a volumelor de date, atât la nivel de bloc, cât și la nivel de fisier. Deci tocmai COMPRESIA IN _LINE.

Vedeți că orice cerință de la o licitație de IT pare scrisă în limbi străine? Și atunci cum să-și dea seama cineva care are studii juridice, de exemplu, că licitația e dedicată, respectiv trucată? Așa se obține o licitație fără concurență. Chiar și la Consiliul Concurenței!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.