Home Actualitate Accident de parasutism musamalizat la Aeroclubul Romaniei

Accident de parasutism musamalizat la Aeroclubul Romaniei

DISTRIBUIŢI

Victima a neglijentei instructorilor sai, un tanar in varsta de 21 de ani trage ponoasele unui accident de parasutism pe care l-a suferit la Oradea, in urma cu sase luni. Fortand aterizarea -la punct fix-, Lucian Tapaszto a pierdut controlul asupra parasutei, cazand violent pe spate.

In loc sa dispuna transportarea de urgenta la spital a accidentatului, instructorul de parasutism l-a sfatuit doar pe Lucian sa roage pe cineva sa-i faca un masaj contra durerii. Iar atunci cand a aflat ca tanarul a fost internat, cu fisura de coloana, le-a cerut elevilor sai sa pastreze tacerea, -uitand- sa anunte accidentul, Lucian ramanand astfel si fara asigurarea de accident.

Dupa trei luni de stat in ghips, nenumarate analize si investigatii, lui Lucian recomandandu-i-se chiar si varianta pensionarii (este angajat la o tapiterie), noul director al Aeroclubului Romaniei a incercat sa aduca acest caz la lumina. El se loveste insa de interese de musamalizare a cazului. Exemplu relevant in acest sens este modul in care a demarat -ancheta- la Ministerul Transporturilor. Inspectorii de acolo -i-au pus becul in ochi- victimei accidentului, cerandu-i sa raspunda cine l-a chemat la Bucuresti, cine-i suporta cheltuielile si mai ales cum este el pontat la locul de munca in timp ce -umbla creanga- pe la minister.

Haosul, delasarea si neglijenta din aviatia sportiva romaneasca au atins paroxismul in ultimele doua saptamani, aspecte relevate in urma actiunilor lui Neculae Preda, noul director al Aeroclubului Romaniei. Hangare transformate in service auto, autocisterne -inchiriate- gratis unor firme particulare, instructori acuzati de hartuire sexuala si multe altele. Cu mult mai grava este insa zbaterea multora, atat din aeroclub cat si, pare-se, din Ministerul Transporturilor, de a -inmormanta- cazul unui tanar care a suferit un grav accident de parasutism.

Cadere soldata cu leziuni ale coloanei

In perioada 19-24 septembrie 2001, la Aeroportul -Crisana- Oradea s-a desfasurat o etapa de lansari parasutisti, pregatitoare pentru campionatele nationale, prioritar fiind antrenamentul pentru aterizarea la punct fix. Spre sfarsitul antrenamentului, i-a venit randul, pentru ultimul sau salt in acea zi, lui Lucian Tapaszto, 21 de ani si cinci ani de salturi cu parasuta. -Eram dirijati, in acea zi, pentru precizia aterizarii, de catre instructorul Petrisor Laurentiu, care statea langa salteaua medicinala instalata in mijlocul platformei de nisip. Priza de aterizare am luat-o la o inaltime joasa, iar la franarea finala pentru aterizarea pe disc am vazut ca voi depasi punctul. Numai ca instructorul insista verbal si prin semne sa continui franarea parasutei, desi nu mai eram in limita de siguranta. Am insistat atunci sa ating discul, pentru a nu mi se reprosa de catre instructor ca nu-mi dau silinta, mai ales ca la inceputul etapei de zbor ne comunicase ca nu vom mai face lansari proportional cu centimetrii cu care vom rata punctul. Parasuta s-a angajat (n.r. – nu a mai putut fi controlata), eu intinzand totusi piciorul sa ating discul. Am cazut pe spate, iar parasuta de rezerva (n.r. – fixata pe spate) a determinat curbarea coloanei vertebrale si fracturarea unei vertebre lombare-, ne-a povestit Lucian Tapazto. Dupa momentul cazaturii, Lucian a acuzat dureri de spate in zona lombara si o puternica presiune in abdomen. A fost ajutat de instructor sa se dezechipeze, apoi s-a dus la masa de pliaj a parasutei. -Mi-a zis ca-mi trebuie un masaj, cu alifie, dupa care voi fi ca nou-, spune Lucian. Nu reusea sa-si dea seama care este locul durerii si a incercat cateva tractiuni la bara fixa: -Am facut asta deoarece nu stiam locul unde ma doare si ce imi afectase cazatura, mai ales ca nimeni nu se interesa de situatia mea-.

-Ciocu mic!-

Marian Safta, sportiv parasutist, coleg cu Lucian, confirma declaratia acestuia, in plus confirmand intentia instructorului de a musamaliza incidentul: -Ne-am hotarat sa mergem seara in oras, dar, pe drum, dat fiind ca Lucian nu se simtea mai bine, am hotarat sa-l ducem la Urgenta, pentru ca nu a fost consultat de nici un cadru medical. La spital i s-a facut o radiografie, dupa care a fost imediat internat. A doua zi dimineata, le-am spus instructorilor de internarea lui Topi, dar domnul Petrisor Laurentiu ne-a spus (mai erau de fata doi colegi) sa nu vorbim cu nimeni despre acest incident, sa spunem ca Lucian a plecat (acasa, la prieteni, in excursie sau oriunde in alta parte)-. Timp in care pentru Lucian a inceput calvarul: analize, radiografii, aparat gipsat, externare de la Oradea, internare la Arad s.a.m.d.

Iar pe -raportul- zilei de 20 septembrie scrie cu caractere mari: -Activitatea de zbor/salt a decurs normal-. Semnatarul raportului, Radu Pantea, instructor parasutist la aeroclubul din Oradea (Lucian era membru al celui din Arad) se justifica: -A doua zi am aflat despre situatia cu internarea sportivului Tapaszto Lucian in spital, iar instructorul lui ne-a anuntat ca nu sunt probleme deosebite si se rezolva-.

Model de ancheta la Transporturi: -Ce-ai mancat aseara?-

Neculae Preda, directorul general al Aeroclubului Romaniei a aflat de accident in urma cu mai putin de o luna. L-a chemat pe Lucian in Bucuresti si l-a dus, la data de 21 martie, la Corpul de Control al Ministerului Transportului. Acolo, insa, surpriza! -Inspectorii pareau mai interesati, parca, de motivul pentru care reclam accidentul decat de cauzele acestuia, punandu-ma sa raspund la niste intrebari care nu aveau legatura cu situatia mea-. Iata cateva dintre aceste intrebari, cat se poate de -relevante-, care nu necesita nici un fel de comentariu: -Cine v-a chemat in Bucuresti incepand cu data de 19 martie? Ce perioada ati stat in Bucuresti? (n.r. – aici este totusi de remarcat ?çintelectualitatea?ê intrebarii. Lucian a sosit pe 19 martie la Bucuresti, iar intrebarile sunt din data de 21 martie. Altfel spus ?çCate zile ati stat in Bucuresti intre 19 si 21 martie?ê?) Cine suporta contravaloarea transportului, cazarii si mesei? Daca sunteti salariat, cum apareti in aceasta perioada pontat?-. Curat ancheta! Interesant ar fi daca acestea sunt intrebari-tip la minister.

Fara asigurare

Mai grav este ca sportivul, urmare a neglijentei instructorilor sai, asta pentru a folosi cel mai uman termen, nu a putut sa-si incaseze asigurarea, ci doar un milion si ceva pe cea personala, data fiind neraportarea accidentului: -Datorita faptului ca incidentul petrecut nu se incadreaza pe timpul efectuarii lansarii, sportivul nu beneficiaza in acest caz de asigurarea noastra-. Rezulta, deci, una din urmatoarele doua variante: ori cazatura nu face parte din lansare ori se incearca acreditarea ideii ca s-o fi accidentat cand facea tractiuni la bara (?!?). Cert este insa ca pentru Lucian, angajat la o tapiterie in Arad, se pune acum chiar si problema pensionarii, chiar daca el viseaza inca la salturi cu parasuta: -Mi s-a spus ca, daca ma duc la fizioterapie si sunt un tip norocos, poate voi mai putea sari. Nu stiu cat ma va costa tratamentul, nu stiu daca-mi voi permite din salariul pe care il am-, spune Lucian, dupa care se ridica din fotoliu sa plece pentru a nu pierde trenul spre casa. Incearca sa se ridice repede , dar modul in care -se tine- dezvaluie de ce i se interzice sa ridice mai mult de 15 kilograme.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.