Tinerele genii științifice românești care participă la olimpiadele internaționale au înregistrat un palmares deosebit de impresionant. Astfel, elevii din lotul olimpic de chimie al României care au participat la ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev”, desfășurată la Moscova, au obținut cinci medalii de aur, o medalie de argint și o medalie de bronz. „Este cel mai bun rezultat din istoria participărilor românești la aceasta competiție, în urma căruia România a ocupat primul loc pe echipe. România a surclasat țara gazda, Federația Rusă, care a obținut doar trei medalii de aur din cele 10 posibile”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Educației. Cei cinci elevi medaliați cu aur sunt Andreea Maria Filip (clasa a XII-a/Liceul Internațional de Informatică din București), Ștefan Bogdan Ivan (clasa a XII-a/Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București), Dumitru Călugăru (clasa a XI-a/Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu), Andrei Iliescu (clasa a X-a/Liceul Internațional de Informatică din București) și Radu Costin Bizga-Nicolescu (clasa a XII-a/Colegiul Național „I.C. Brătianu” din Pitești). Vlad-Mihai Mandric (clasa a XI-a/Colegiul National „Sfântul Sava” din București) a obținut medalia de argint, iar medalia de bronz a fost obținută de Gabriel Dragoș Negreanu (clasa a XII-a/Colegiul Național „Petru Rares” din Piatra Neamț). Potrivit sursei citate, la ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev” (a 48-a), desfășurată în perioada 11 – 17 mai, la Moscova, au participat 105 elevi din 16 țări. Concursul a presupus parcurgerea a trei probe, timp de 5 ore, dintre care doua probe teoretice și una practică/experimentală, toate cu un grad de complexitate extrem de ridicat. Prima proba teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele 5 secțiuni incluse: chimie fizica, științele vieții, chimie anorganică, chimie organică și chimie analitică.
Strănepoții români ai lui Einstein
Toți membrii Echipei Naționale a României au fost premiați la cea de-a 15-a ediție a Olimpiadei Asiatice de Fizică (APhO), care s-a desfășurat în perioada 12-18 mai, în Singapore. Potrivi unui comunicat al Ambasadei României la Singapore transmis luni AGERPRES, trei dintre cei cinci componenți ai echipei au obținut medalii de argint iar doi — mențiuni. De asemenea, Dan Ștefan Eniceicu, medaliat cu argint, a primit un premiu special al juriului pentru cel mai creativ experiment de laborator prezentat în concurs. Profesorul Adrian Dafinei, șeful delegației României, s-a declarat mulțumit de „repetiția generală” realizată în Singapore în perspectiva participării Echipei Naționale de Fizică a României la Olimpiada Internațională de Fizică, care se va desfășura în Kazahstan, în perioada 13-21 iulie. Imediat după ceremonia de închidere, delegația României a părăsit Singapore, urmând să ajungă în țară în cursul zilei de luni. Cele mai multe medalii au fost câștigate de elevii din China și Singapore, rezultat care confirmă progresul constant al națiunilor asiatice în competițiile internaționale ale elevilor, se mai arată în comunicatul Ambasadei României la Singapore.
Tinerii români s-au dovedit a fi deosebit de talentați și în ceea ce privește filosofia. Astfel, elevii români au obținut o medalie de aur și o mențiune la cea de-a XXII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Filosofie, desfășurată în perioada 15-18 mai, la Vilnius. Potrivit unui comunicat de presă al MEN remis duminică AGERPRES, medalia de aur a fost cucerită de Dan Cristian Vulpe, elev la Colegiul Național Silvania din Zalău (județul Sălaj), iar mențiunea a fost acordată lui Petru Cosmin Vraciu, elev la Colegiul Național Decebal din Deva. „Concursul din acest an, dedicat unui mare filosof al dialogului, Emmanuel Levinas, a reunit 90 de participanți din 41 de state. Conform regulamentului competiției, țara organizatoare poate înscrie în concurs un număr de 10 elevi, celelalte state având dreptul la doar doi concurenți. Competiția a fost înființată în 1993 la inițiativa unui grup de profesori din Bulgaria, Germania, Polonia, România, Turcia și Ungaria și este oficial recunoscută de UNESCO”, precizează comunicatul MEN. România a participat la toate cele 21 de olimpiade de filosofie organizate până acum, și a găzduit, la Brașov, ediția din 1998, respectiv la Iași, ediția din anul 2008.