Operatiunea de recenzare a populatiei, demarata cu scopul declarat de a stabili strategia de dezvoltare a tarii in vederea alinierii la standardele europene, se apropie de final. Astazi este ultima zi in care recenzorii angajati de Guvern vor mai bate la usile cetatenilor, incercand sa afle amanunte mai mult sau mai putin intime despre viata lor. O data incheiata munca de culegere a datelor, se va trece la procesarea acestora, rezultatul final al recensamantului urmand a fi cunoscut abia peste aproximativ un an.
Cu bune si rele
In -buna- traditie romaneasca, recensamantul populatiei a ridicat inca de la inceput o serie de probleme. Reamintim aici controversele care au avut loc pe marginea intrebarilor din chestionare, care vizau viata intima a recenzatilor sau care tin de religie si etnie. La un momnt dat, s-a pus chiar problema legalitatii procesului in sine. Pe de alta parte, pregatirea propriu-zisa a recensamantului a lasat mult de dorit, existand mari probleme de ordin finaciar care fac aproape imposibila plata imediata a celor cateva zeci de mii de oameni angrenati in aceasta actiune. Astfel, pentru desfasurarea recensamantului au fost desemnati 120.000 de recenzori, cei mai multi dintre acestia fiind inregistrati in muncipiul Bucuresti (11.137) si in judetele Constanta (3.926), Bihor (3.447), Timis (3.438) si Brasov (3.161). Pentru serviciile prestate, recenzorii vor primi zilnic cate 200.000 de lei, iar recenzorii-sefi 250.000 lei, plata urmand sa fie efectuata in cel mult o saptamana de la finalizarea recensamantului.
Costurile totale ale recensamantului se ridica la aproximativ 850 miliarde lei si vor fi asigurate din bugetul de stat si din bugetele locale, insa cum banii sunt si asa putini, iar bugetele locale sunt aproape goale, exita riscul ca oamenii sa fie platiti peste cateva luni, dupa rectificarea bugetului de stat.
In ciuda acestor probleme, populatia s-a dovedit receptiva, pana ieri fiind luati in evidenta peste 90% din locuitorii si locuintele din Romania.
Pe ansamblul tarii, au fost inregistrate 20.228.402 de persoane, adica 92,3% din totalul estimat si 7.492.345 de locuinte, adica 91,9%. Peste media pe tara, la recenzarea persoanelor sunt 19 judete, dintre care noua, respectiv Arad, Botosani, Braila, Gorj, Iasi, Ilfov, Maramures, Olt si Vrancea, cu peste 95%. La recenzarea locuintelor, peste media pe tara sunt 18 judete, dintre care cinci cu peste 95%.