Home Actualitate Anul acesta vom manca doar fructe turcesti

Anul acesta vom manca doar fructe turcesti

DISTRIBUIŢI


Revenirea iernii in plina primavara a distrus, printre altele, si livezile de pomi fructiferi. Cea mai dramatica situatie se inregistreaza in judetul Vrancea, unde valul de frig si vantul puternic din ultimele trei zile au facut, conform specialistilor, adevarate ravagii. Printre societatile cu mari pagube se numara Fructoprod din Targu Trotus, cunoscuta livada de meri, intinsa pe 53 de hectare.

-Inflorirea este destul de avansata, mai ales la soiul Idared rosu. Alti pomi sunt exact in faza de buton roz, adica mugure gata de floare. Vantul si frigul afecteaza polenul florilor si pistilul, organ extrem de sensibil. Stam si acum, noaptea, cu fumigene, poate mai salvam ceva-, spune directoul Fructoprod, inginerul Carol Soos.

Ioan Viorel Rati, directorul unei alte mari livezi, Fructex, din Bacau, spune, de asemenea, ca tot ce este inflorit in zona Bacau este compromis, in speta caisii, zarzarii si prunii.

Daca prognozele meteorologilor se adeveresc si vremea rece va pune stapanire si pe zona de vest a tarii, exista riscul ca, in acesta vara, sa cosumam -fructele- turcesti, atat de ocolite din cauza stimulentelor chimice cu care sunt tratate, dar si din cauza preturilor destul de mari.

Singura veste buna venita de la specialisti este ca zapada si ploile au reusit sa salveze intr-o oarecare masura graul si celelalte culturi de toamna.

Iarna care s-a abatut din nou aceste zile asupra Romaniei a fost muma pentru unele culturi, de toamna si de primavara, si ciuma pentru pomii abia inmuguriti. Specialistii spun ca frigul din aceste zile a distrus in mare parte recolta de fructe, indeosebi soiurile care dadusera in floare. Pe de alta parte, ploile au reusit sa salveze intr-o oarecare masura graul si celelalte culturi de toamna. Asadar, chiar daca anul acesta vom gasi pe piata doar fructe importate, scumpe si puternic stimulate chimic, vom fi macar multumiti ca raul a fost oarecum spre bine, conturandu-se o recolta ceva mai promitatoare de grau, dar si conditii optime pentru insamantarile din acest sezon.

Livezile care inflorisera sunt compromise

Microclimatul din Depresiunea Targu Ocna si incalzirea generala a vremii anormal de repede au determinat inflorirea pomilor inca de acum doua saptamani. Valul de frig si vantul puternic abatute peste zona in ultimele trei zile au facut, astfel, ravagii. Cele mai mari pagube le are, insa, societatea Fructoprod din Targu Trotus, cunoscuta livada de meri intinsa pe 53 de hectare. -Pornise inflorirea de iti era mai mare dragul – ne-a spus directorul acestei societati, inginerul Carol Soos. Stiam din prognoze meteo ca ceva are sa se intample, asa ca am stat, noapte de noapte, in livada, cu fumigene si materiale de ecranizare.- Inca de saptamana trecuta, la Targu Trotus s-au inregistrat temperaturi de -7/-8 grade Celsius. Carol Soos spune, insa, ca nu frigul, cat vantul puternic a afectat plantatia. -Inflorirea e avansata, mai ales la soiul Idared rosu – a mai precizat directorul Fructoprod. Alti pomi sunt exact in faza de buton roz, adica mugure gata de floare. Vantul si frigul afecteaza polenul florilor si pistilul, organ extrem de sensibil. Stam si acum, noaptea, cu fumigene, poate mai salvam ceva.- Carol Soos crede ca e prematur sa faca o evaluare a pagubelor. Ceea ce stie exact este cat a cheltuit pana acum cu toate lucrarile, cata munca s-a depus. Nici ieri ferma nu avea energie electrica, pentru ca in zona s-au rupt trei stalpi de inalta tensiune. Durerea inginerului Soos este cu atat mai mare, insa, cu cat stie ca pagubele nu are cum sa le recupereze. -Societatile de asigurare nu iau in calcul decat rodul livezilor – spune el. Dar pana la rod, cat prapad este!-

Cealalta mare livada intensiva din judetul Bacau, Fructex, a scapat de ravagiile vremii. Directorul societatii, Ioan Viorel Rati, ne-a declarat ca merii n-au inflorit, microclimatul din zona fiind altul. -Nu am avut temperaturi sub zero grade – a spus Rati. Ne asteptam, insa, la o noua incalzire a vremii, cand sigur vom avea floare. Dupa aceasta sa nu fie mai greu.- Inginerul Rati a mai precizat ca tot ce este inflorit in zona Bacau este compromis, in speta caisii, zarzarii si prunii.

Ploile si zapezile, leac pentru agricultura

Revenirea iernii in plina primavara calendaristica a adus o diminuare semnificativa a deficitului de apa din sol. Ploile au reusit sa salveze intr-o oarecare masura graul si celelalte culturi de toamna, dand sperante agricultorilor in legatura cu viitorul muncii lor. De exemplu, potrivit datelor care ne-au fost transmise de Directia Agricola Vrancea, precipitatiile cazute in aceste zile sunt cele mai insemnate din punct de vedere cantitativ de la inceputul anului 2002. Ploile au un efect benefic atat asupra culturilor infiintate in toamna anului trecut, cat si a celor semanate in aceasta primavara. Totodata, s-au imbunatatit conditiile pentru efectuarea unor lucrari mecanice de calitate, in vederea infiintarii culturilor prevazute in cadrul campaniei de primavara-, a precizat purtatorul de cuvant al DGA, Ion Marin.

In aceste conditii, specialistii apreciaza ca starea de vegetatie va avea o evolutie mult mai buna, ceea ce inseamna ca se va intensifica ritmul de crestere si dezvoltare a plantelor, pentru cele cultivate toamna trecuta, cat si rasarirea celor de primavara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.