Un avion MiG 21 Lancer, cu simpla comanda, s-a prabusit, ieri, in jurul orei 14.20, in apropierea localitatii Sandulesti, din judetul Cluj. Aparatul apartinea Grupului 71 Aviatie de la Baza Aeriana din Campia Turzii. Din fericire, pilotul, locotenentul Catalin Miclos, s-a catapultat la ordin, in urma stagnarii turatiei motorului, si nu a suferit rani.
Aeronava executa un zbor de instructie si a fost scoasa, inainte de catapultarea pilotului, din zona locuita deasupra careia se afla.
Pentru cercetarea evenimentului a fost instituita o comisie a Statului Major al Fortelor Aeriene, condusa de generalul-locotenent Constantin Gheorghe.
Prefectul de Cluj a declarat ieri ca pilotul Catalin Miclos a reusit sa mearga singur pana la prima locuinta, aflata la aproximativ 500 de metri de locul accidentului, de unde a anuntat unitatea militara si serviciul de Salvare, care l-au transportat de urgenta la Spitalul Municipal Turda, fiind transferat ulterior intr-o unitate sanitara din Cluj-Napoca.
Ultimul accident aviatic in care a fost implicat un aparat de tip MiG 21 Lancer a avut loc pe 21 februarie. Aparatul, apartinand Bazei 86 Aeriene Fetesti, s-a prabusit intr-un lac piscicol din apropierea municipiului Calarasi. Avionul a fost distrus, iar pilotul si-a pierdut viata. Pilotul, locotenent-comandorul Savulescu Adrian Manuel, facea parte din grupul aviatorilor destinati sa indeplineasca misiuni in cadrul unor exercitii multinationale.
Dupa acest accident, MApN a decis suspendarea zborurilor cu acest tip de aparat, insa o saptamana mai tarziu acestea au fost reluate. O decizie similara a fost luata si in 1994, de fostul ministru Gheorghe Tinca, dupa accidentul de langa Caracal.
In perioada 1990-1994 s-au prabusit 17 aparate de vanatoare de productie sovietica de tip MiG 21, 23 si 29, iar in perioada 1995-2002, alte sase.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane