Home Actualitate Adjunctul lui Manoloiu, audiat la Parchet în dosarul „Referendumul”

Adjunctul lui Manoloiu, audiat la Parchet în dosarul „Referendumul”

DISTRIBUIŢI

Adjunctul șefului de la Direcția pentru Evidența Persoanelor din MAI, Daniel Gheorghe (foto), a fost audiat ieri la Parchetul instanței supreme în dosarul în care șeful său, Constantin Manoloiu, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Daniel Gheorghe a declarat ieri la ieșirea de la audieri, că asupra celor din instituția pe care o reprezintă nu au fost puse presiuni „din partea nimănui” în legătură cu listele electorale de la referendum. „Nu au fost presiuni din partea nimănui”, a spus Gheorghe. „Exactitatea datelor poate fi influențată, într-o măsură mai mică sau mai mare, de anumite cauze, cum ar fi neînregistrarea unor cazuri de deces sau de persoane care și-au mutat domiciliul în străinătate”, a adăugat el, după ce a fost întrebat cu privire la informarea din 2 august, în care se preciza că Ministerul Administrației și Internelor nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente.
În context, el a explicat că s-au făcut numeroase verificări, încă înainte de alegerile locale, amintind printre ele și verificare persoanelor care au depășit vârsta de 100 de ani.

?ê?£efii Autorității Electorale și Institutului de Statistică, audiați și ei

La audieri s-a prezentat ieri și șefa Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, pentru a fi audiată, în calitate de martor, în dosarul lui Manoloiu. Ana Maria Pătru a transmis în 2 august o adresă către Curtea Constituțională – la solicitarea acestei instituții – în care preciza că AEP nu a avut atribuții privind întocmirea și actualizarea listelor electorale utilizate la referendumul din 29 iulie 2012. Potrivit adresei, AEP arată că a făcut în 2011 un control la 1.241 de primării descoperind astfel că 33.308 persoane decedate nu fuseseră radiate din listele electorale permanente, cele mai numeroase fiind în comune, respectiv 22.698. Pătru nu a făcut declarații înainte de audiere. De asemenea, mai era așteptat ieri la audieri și Virgil Voineagu, președintele Institutului Național de Statistică. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, urmează să fie audiat în acest caz și secretarul de stat în MAI, Ioan Căbulea, care este însă plecat din țară în această perioadă. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus, în 6 august, începerea urmăririi penale față de Constantin Manoloiu. „Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reținut faptul că învinuitul, în calitate de director al Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, nu a respectat dispozițiile art.5 din HG 682/7 iulie 2012 pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul național din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea președintelui României”, au precizat procurorii. Adresa comunicată Curții Con­stituționale în 2 august, conform căreia MAI nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, această atribuție revenind exclusiv Autorității Electorale Permanente, relevă „o îndeplinire defectuoasă cu știință a atribuțiilor de serviciu” din partea chestorului Manoloiu, care a semnat documentul. Manoloiu, audiat luni, a declarat că nu își dă demisia, iar învinuirea „nu are relevanță, ea vine și se duce”. Totodată, el a spus că nu a transmis informarea Curții Constituționale, ci a adresat-o ministrului Ioan Rus. Cifra de 18.292.514 de alegători este cea stabilită până în 20 iulie 2012, ea fiind o „cifră fluidă”, a mai spus Manoloiu.

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.