In pofida strangerilor calduroase de maini si a imbratisarilor protocolare cu politicienii romani, demnitarii de la Sofia continua sa aiba retineri fata de ideea tandemului romano-bulgar in cursa pentru aderarea la NATO si UE. Sosit astazi la Bucuresti intr-o vizita oficiala, presedintele Parlamentului de la Sofia, Ognian Gerdjikov, a subliniat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca tara sa militeaza pentru -o abordare individuala a examinarii candidaturilor-, dar ca acest lucru nu inseamna neaparat concurenta intre Bucuresti si Sofia: -Este binecunoscut faptul ca ambele tari impartasesc aceleasi valori democratice si au aceleasi prioritati in domeniul politicii externe. Desi Bulgaria se pronunta pentru o abordare individuala in cazul examinarii candidaturilor la Uniunea Europeana si NATO, nu consideram ca, in aceasta privinta, trebuie sa existe impotriviri si contradictii intre Sofia si Bucuresti. Aceste tari nu sunt concurente in cursa pentru integrarea in structurile UE si NATO, dimpotriva, ele pot colabora in mod activ in aceasta privinta-, a declarat Ognian Gerdjikov. El a precizat insa ca -UE va aprecia, in mod separat, performantele fiecarei tari, dar acest lucru nu inseamna o confruntare, ci presupune o colaborare, pentru ca fiecare din tarile noastre sa intruneasca, cat se poate de repede, criteriile de aderare-.
Presedintele Parlamentului bulgar nu a uitat sa mentioneze performanta tarii sale de a deschide si ultimele doua capitole de negociere cu UE, ceea ce reprezinta, in opinia sa, -un succes considerabil-. Cat despre Romania, Gerdjikov a declarat, pe tonul unui frate mai mare: -Sper din toata inima ca si Romania se indreapta in aceeasi directie si va raspunde criteriilor de aderare la Uniunea Europeana si NATO-.
-La Stampa- – ne vede deja in Alianta
Chiar daca v ecinii nostri de la sud sunt mai sceptici in privinta tandemului, presa internationala continua sa trateze -la pachet- aderarea celor doua tari la NATO. Romania si Bulgaria si-au facut o intrare triumfala in randul candidatilor cu sanse de a fi invitati sa adere la NATO la summit-ul de la Praga din noiembrie, se arata intr-un editoprial din editia de ieri a cotidianului italian -La Stampa-.
-Nici Bulgaria nici Romania nu au mai gazduit baze militare straine, nici macar in perioada in care au facut parte din Tratatul de la Varsovia. Aceasta precizare este suficienta pentru a demonstra semnificatia extraordinara a acestei rasturnari de situatie, care este un prolog al transformarii Margii Negre intr-o platforma militara pentru extinderea razboiului impotriva terorismului-, se arata in editorial.
Aceasta alternativa est-europeana este construita, potrivit -La Stampa- cu -un ochi catre Rusia-. -Strategii Pentagonului elaboreaza o alternativa pentru Europa de Est si pentru Marea Neagra, in cazul realist in care vechii aliati islamici (Arabia Saudita, Turcia, Oman) nu vor sustine America in situatia unui atac asupra Irakului si a unei inrautatiri a crizei israeliano-palestiniene-.