Programul de aparare impotriva dezastrelor, pornit in forta de Ministerul Mediului cu elaborarea Strategiei impotriva inundatiilor, Manualul Primarului si Manualul Prefectului, a avut ca ultima -anexa- transmiterea avertizarilor meteorologice pe coduri de culori. Nu putini sunt cei care au luat in ras masura decisa in scopul alinierii la normele europene. Surpriza vine insa din partea primarilor, care nici nu au auzit de noul sistem de atentionare. Iar daca se intampla sa fi ajuns la urechile lor, acestia sustin ca noul -colorit- nu ajuta pe nimeni! Ba, mai mult decat atat, primariile aflate in varf de munte, care abia daca au un telefon in dotare, nu vor avea in veci acces la noul tip de avertizari, lucru confirmat de altfel de autoritatile judetene. Cu toate acestea, Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, sustine ca noul tip de avertizare in caz de dezastru va fi asimilat in timp atat de prefecti, cat si de primari. -Eu zic ca au inceput sa invete ceea ce trebuie facut. La inceput am elaborat strategia, apoi cele doua manuale. Vor urma informari, iar fiecare primar va constientiza ca masurile trebuie luate rapid-, declara aceasta. Realitatea este insa cu totul alta, acest optimism fiind zdruncinat de proasta informare si comunicare intre autoritatile centrale si cele locale. Un exemplu concret in acest sens este chiar faptul ca primarii localitatilor grav afectate de viituri – Vulturul, Rast, Otelec – ignora sau sunt -ajutati- sa ignore total mesajele venite de la -centru-.
Noul sistem de avertizare impotriva fenomenelor meteorologice periculoase, lansat cu mare tam-tam, saptamana trecuta, la Ministerul Mediului, nu are niciun efect in randul autoritatilor locale. Mai mult decat atat, primarii din localitatile grav afectate de inundatiile din aceasta vara sau din primavara anului trecut habar nu au de -atentionarile colorate-. Cand aud insa despre ce este vorba, acestia sustin, la unison, ca, daca acest sistem ar fi existat mai demult, nu s-ar fi putut face nimic in plus pentru a diminua sau a stopa viitura.
Subprefectul judetului Timis, Zoltan Marosi, este la curent cu -inovatia- venita din partea Ministerului Mediului, insa nu crede in eficienta ei. -Am impresia ca e o aliniere la noile standarde. Practic, mare lucru nu s-a schimbat; culorile sunt de la rosu la verde. Va dati seama ca avizarea de la noi spre primarii doar nu o sa mearga colorat! Catre primariile de municipiu, probabil ca o putem face, dar primariile din varf de munte, care abia au telefon… nu pot primi asemenea atentionari-, declara acesta.
Pavel Vajda, primar Otelec: -Coloritul nu are nicio valoare-
De aceeasi parere este si Pavel Vajda, primarul comunei Uivar, de care apartine satul Otelec, una dintre cele mai afectate zone in timpul inundatiilor catastrofale din aprilie 2005. -Nu cred ca ajuta cu ceva daca aveam acest sistem anul trecut. Romanul, pana nu e lovit, nu crede. Noi anul trecut am trimis pentru evacuare tractoare si remorci, dar nimeni nu a vrut sa paraseasca localitatea. Orice e legat de sistemul de avertizare e binevenit, dar ignorat. Cand simti pe propria ta piele, este altfel. Deja acum coloritul nu are nicio valoare, oamenii nu mai trebuie impinsi de la spate sa plece-, spune primarul din Otelec. Cand vine insa vorba de ultima avertizare primita de la prefectura, mai exact de codul pe care il are aceasta… -am primit pe fax… imediat, sa caut… Sincer sa va spun, nici nu gasesc acum… nu stiu, nu stiu. Dar de citit, am citit, si am pus in aplicare-.
Alexandru Mihalcea, primar Vulturu: -Nu am primit, dar cum apare, e binevenita-
Un alt judet lovit crunt de viituri in iulie, anul trecut, este Vrancea. Una dintre cele mai afectate localitati a fost Vulturu. Primarul de aici insa nu a primit nicio veste despre modificarile aparute vizavi de atentionarile meteo. Primarul comunei, Mihalcea Alexandru, afirma ca nu a primit nicio avertizare, dar… -cum apare, ea e binevenita-. In schimb, si acesta e de parere ca, in urma cu un an, acest -detaliu- nu ar fi schimbat cu nimic datele problemei. -Deocamdata ne pregatim noi… Pentru situatiile in caz de dezastru am invatat mai mult. Vara trecuta am primit avertizarea la data de 12 (n.r. iulie), iar in dimineata urmatoarei zile ne-am trezit cu viitura in Vadu Rosca. Noi facusem ce se putea: am instiintat oamenii, am tras clopotele…-, mai adauga acesta.
Iulian Silisteanu, primar Rast: -Stiam din armata cum e cu simbolurile astea-
In judetul Dolj, care a avut de suferit pagube uriase in aceasta vara dupa revarsarea Dunarii, edilii nici nu au auzit de noua avertizare pe culori. Iulian Silisteanu, primarul localitatii Rast, spune ca nu a primit nimic, dar, in schimb, -am vazut ceva la televizor. Oricum, eu stiam din armata cum e treaba cu simbolurile astea-. Cu toate acestea, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, sustine ca a primit toate informarile, dar -cine avea minte sa priceapa o facea si din celelalte avertizari. Cine nu, nu va intelege nici acum-. Totusi, desi sustine ca se afla cu toate datele la zi, prefectul de Dolj a -botezat- avertizarea cod galben primita duminica din partea meteorologilor ca fiind… rosie!