Initiativa Tarom de a mai deschide o ruta Bucuresti-New York se dovedeste hazardata, cel putin pana in prezent. Aceasta deoarece alegerea ca escala a aeroportului din Luxemburg nu a reusit, in primele trei curse dus-intors, sa completeze numarul de pasageri, astfel incat sa poata asigura rentabilitatea zborului. Exemplu relevant este cursa de ieri, cand numarul de pasageri platitori a fost substantial inferior pragului de rentabilitate. Acesta este apreciat, potrivit unor surse din cadrul Tarom, la circa 165-170 de pasageri, la o capacitate a aeronavei Airbus de 208 locuri. Or, cursa de ieri, cea mai performanta din cele trei de pana in prezent, a decolat de la Otopeni cu 96 de pasageri, aterizand in cele din urma la New York cu 106 platitori la bord (in Luxemburg au coborat cinci pasageri si au urcat 16).
Intentia declarata a Tarom, vizavi de escala din Luxemburg, este de a se ocupa locurile libere de pe aeronavele care pleaca de la Bucuresti spre New York, cu pasageri din zonele limitrofe ale Luxemburgului. In cadrul Tarom se vorbeste insa, cu fereala, ca in joc ar fi si interesele unui director, care isi doreste inscaunarea ca reprezentant Tarom in ducatul Luxemburgului.
Aflata in plina campanie de cautare a rentabilitatii, compania Tarom isi permite sa experimenteze -trasee- pe care nu si-au permis sa le riste mari companii internationale. Este vorba de recent inaugurata cursa Bucuresti-Luxemburg-New York, prin care spera oficialii Tarom sa se faca un prim-pas spre cucerirea pietei pasagerilor aerieni si din zonele limitrofe ale Luxemburgului. Desi publicitatea in Luxemburg privind noua cursa a fost, pare-se, adecvata, primele trei curse, incluzand-o pe cea de azi, nu par a confirma optimismul afisat de reprezentantii companiei nationale de transpoturi aeriene. Ba, mai mult, se sopteste pe la colturile institutiei ca la mijloc ar fi interesul unui director al companiei, care tare si-ar mai dori sa plece ca reprezentant al Tarom la Luxemburg, daca nu i-o iesi pasenta cu reprezentanta din Zurich.
La pomul laudat
Luxemburg facea parte, pana vinerea trecuta, din categoria -defavorizata- a putinelor capitale europene care nu aveau zboruri directe spre Statele Unite al Americii. A incercat compania Luxair, timp de doi ani, sa mentina macar o cursa saptamanala spre New York, dupa care -s-a straduit- o companie islandeza sa obtina profituri din cursele Luxemburg-New York. Fara succes, pana cand salvarea a venit din partea Tarom, care a apreciat, probabil, ca succesul va fi mai mare cu escala la Luxemburg, decat ar fi fost prin Amsterdam sau Viena.
In alta ordine de idei, argumentele Tarom par de altfel destul de logice. Oficialii companiei romanesti apreciaza ca francezii si gemanii din zona vor prefera aeroportul din Luxemburg, in locul celor de la Frankfurt si Paris, mai indepartate. Astfel ca Tarom a luat aceasta indrazneata decizie, de a ateriza la Luxemburg, dupa ce a calculat ca pot fi astfel ocupate locurile libere de pe aeronavele care pleaca de la Bucuresti spre New York.
Probleme de rentabilitate
Numai ca, cel putin pana in prezent, asteptarile nu sunt confirmate, nici locuitorii vecinatatilor ducatului, nici reprezentanti ai celor aproape 20 de institutii europene care au sediul la Luxemburg neinghesuindu-se sa apuce bilete pe Airbus-ul 310 al Tarom. Prima cursa, care a avut loc vineri, nu a avut parte la Luxemburg decat de free-tickets oferite de o companie locala. Dar era doar cursa inaugurala, cursa -pigmentata- cu ziaristi din Luxemburg plus cativa selectionati din Romania. Suplimentar, promisiunea viceconsulului american la Luxemburg, Ronalda Johnson, de a zbura chiar luni, 25 martie, la New York, cu aeronava Tarom. Nu a fost luni, cand la fel nu s-a inghesuit mai nimeni sa zboare din ducatul Luxemburgului spre Aeroportul Kennedy din New York, dar a fost ieri, cu un free-ticket, alaturi de 15, in sfarsit, platitori.
Problema: Plecat-au 96 de pasageri din Bucuresti, din care cinci au coborat in Luxemburg. De acolo au urcat 15 spre New York. Intrebare: Cati pasageri mai lipsesc pana la cei 165-170 cati sunt necesari pentru rentabilitatea cursei? Pentru avansati: luati in calcul si cheltuielile suplimentare de catering. La intoarcerea din cursa inaugurala s-au luat 120 de portii de mancare pentru New York-Bucuresti. De la Luxemburg, s-au mai luat 120 de portii. Merita cursa!