Papa Ioan Paul al II-lea a lansat, duminica, un apel la adresa liderilor politici si religiosi, pentru -ca pacea sa opreasca spirala nedreptatilor si a masurilor care insangereaza Pamantul Sfant- si a denuntat -razboiul care nu rezolva nimic-, relateaza AFP.
-Avem sentimentul ca a fost declarat razboi pacii! Dar razboiul nu rezolva nimic, el provoaca doar cele mai mari suferinte si din ce in ce mai multi morti-, a declarat Papa, in mesajul sau, Urbi et Orbi, citit la incheierea slujbei de Paste, celebrate in fata catorva mii de pelerini din lumea intreaga, la Vatican.
-Nimeni nu poate sa taca si sa ramana inactiv, nici un lider politic sau religios. (…) Dupa denuntari, urmeaza acte concrete de solidaritate care ajuta toti oamenii sa revina la respectul reciproc si la negocieri loiale-, a spus Papa.
Alarma rosie la spitalul Vaticanului: Suveranul Pontif va fi supus unei operatii la genunchi
Papa Ioan Paul al II-lea va fi, probabil, operat la genunchiul drept, care este afectat de artroza. Interventia chirurgicala va avea loc la Spitalul San Carlo de Nancy, la cateva sute de metri de Vatican, a declarat medicul ortoped al Suveranului Pontif, profesorul Alfredo Carfagni, citat de AFP.
-Suntem in alerta rosie, dar nu avem inca confirmarea definitiva a Vaticanului, care si-a schimbat parerea de mai multe ori-, a afirmat medicul. -Nu pot spune inca ce gen de operatie va fi. Trebuie sa vedem situatia genunchiului. Poate se poate trata fara sa fie nevoie de o proteza-, a declarat profesorul Carfagni. -Nu exista nici o problema in a-l opera pe Suveranul Pontif-, a adaugat el. -Papa este foarte robust, mult mai solid decat se crede-, a continuat chirurgul, care a subliniat ca in prezent astfel de operatii pot fi facute fara probleme si unor persoane mai varstnice, -chiar si de 102 ani-.
Medicul a confirmat informatiile ziarului roman -Il Messaggero-, care afirmase ca operatia ar putea avea loc saptamana viitoare. Din cauza esecului tratamentului aniinflamatoriu, ca si a programul foarte incarcat al Papei in saptamana de Pasti, aceasta interventie a devenit inevitabila, iar Papa a acceptat-o, afirmase ziarul italian.
Artroza la genunchi, o proteza la femur, boala Parkinson, care nu poate fi controlata si cu atat mai putin vindecata, l-au imobilizat, practic, de o vreme pe Ioan Paul al II-lea, care va implini 82 de ani la 18 mai.
In interiorul palatului apostolic, unde kilometri de culoare si sali imense reprezinta pentru el obstacole de nedepasit, Papa foloseste un ascensor si un fotoliu pe rotile. In apartamentul sau, are, de asemenea, un fotoliu cu roti, pentru deplasarile pe mica distanta.
La Policlinica San Carlo a fost amenajat un apartament personal pentru Suveranul Pontif inca din urma cu doi ani, iar personalul este pregatit sa-l primeasca oricand ar fi nevoie. Pentru cele sase operatii precedente ale sale, Ioan Paul al II-lea a mers la Policlinica Gemelli. Dupa atentatul din 13 mai 1981 si doua operatii la abdomen, care au avut loc la un interval de doua luni, Papa a mai fost operat in 1992 si 1996, de o tumoare la intestin, in 1993 la umarul drept, dupa o luxatie, si in 1994, la femurul drept, din cauza unei fracturi.