Camera Deputaților va organiza o sesiune extraordinară pe 27 iulie pentru dezbaterea cazurilor ministrului Tineretului și Sportului, Monica Iacob-Ridzi, și cel al fostului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaților, Dumitru Părdău.
Procedură complicată și interpretabilă
Cu toate astea, avizarea trimiterii celor doi în judecată nu va fi supusă la vot în această sesiune. În schimb, votul va fi dat doar pentru aprobarea rapoartelor comisiilor de anchetă în cazul banilor cheltuiți de MTS cu ocazia „Zilei tineretului“, respectiv în cazul lui Tăriceanu, pentru concesiunea dubioasă a unor rezerve energetice din Marea Neagră către compania Sterling. Abia apoi va fi sesizată comisia juridică a Camerei, care are rolul de a trimite plenului recomandarea de începere sau nu a urmăririi penale. Această procedură mai ciudată a fost explicată de Părdău prin faptul că regulamentul e „interpretabil“ în acest segment, așa cum ar fi și în cazul în care plenul ar respinge rapoartele. Cu alte cuvinte, Parlamentul își va da avizul final în „cazul Ridzi“ și „cazul Tăriceanu-Sterling“ cu altă ocazie, cel mai probabil de la toamnă. PSD, PD-L și PNL au fost toate de acord cu organizarea acestei sesiuni extraordinare, după cum au arătat-o declarațiile anterioare ale liderilor lor.
Mai mult, Aura Vasile de la PSD a anunțat, surprinzător, că raportul comisiei Ridzi nu e final, în ciuda faptului că aceasta și-a prezentat deja concluziile și recomandările.