Home Economic-Financiar Producatorii de paine solicita echipe mixte pentru controlul evaziunii

Producatorii de paine solicita echipe mixte pentru controlul evaziunii

DISTRIBUIŢI

Producatorii din industria de morarit si panificatie se declara exasperati de dimensiunile atinse de piata neagra in domeniul panificatiei. Ei considera ca ultima solutie de stopare a cresterii exponentiale a productiei -la negru-, care a ajuns sa rivalizeze cu cea acoperita de producatorii corecti, este constituirea, prin hotarare de Guvern, de echipe mixte de control, la fel ca in cazul producatorilor de alcool. Ei argumenteaza aceasta masura prin faptul ca evaziunea fiscala in domeniul moraritului si panificatiei a depasit de mult pragul ingaduintei cu care a fost tratat totdeauna acest domeniu, atat de catre organele de control financiar fiscal, cat si de echipele care s-au perindat, in timp, pe la conducerile Ministerului Finantelor si cel al Agriculturii. Astfel incat, pornindu-se de la falsa premisa ca nu prea pot aparea cine stie ce cifre de evaziune la banala paine de 3.000-3.500 de lei bucata, organisme care au datoria nu numai de a imparti banii care ni se retin din taxe si impozite, ci si de a veghea ca legea sa fie aceeasi pentru toti gestioneaza in prezent o -gaura- de mii de miliarde de lei, suma care are -acoperire- pe piata neagra a painii si produselor de panificatie.

Evaziune de 1.700 miliarde numai din TVA

In Romania exista in prezent peste 4.200 de societati cu profil de panificatie, alte 1.300 de societati comerciale avand moraritul ca obiect de activitate. O parte dintre acestea genereaza, sub ochii unor autoritati incapabile de a aborda problema la modul general. ci doar in cazuri particulare, nesemnificative pe ansamblu, pierderi de mii de miliarde de lei, sumele care fenteaza bugetul fiind practic imposibil de calculat. Cu toate acestea, chiar numai din datele oficiale rezulta o suma -modica- de nu mai putin de 1.700 miliarde de lei numai din necalcularea si neplata TVA cuvenita bugetului.

Din datele inscrise in documentele Institutului National de Statistica (INS) rezulta ca productia de paine si de faina raportata inregistreaza scaderi de la un an la altul, ajungandu-se ca, in anul 2001, consumul de paine inregistrat de INS sa fie de numai 75 kilograme/om/an, mai mic chiar decat cel din Cehia, Germania sau Danemarca. Nutritionistii romani sunt de alta parere, ei opinand ca romanii consuma anual circa 115 kilograme de paine si produse de panificatie pe cap de locuitor. Rezulta de aici o diferenta de 40 kilogame care provin din activitatea subterana si pentru care nu se achita taxele si impozitele destinate bugetului. La o populatie de 22,5 milioane de locuitori, rezulta o cantitate de 900.000 tone de paine care se vinde -pe sub tejghea- la un pret mediu de 10.000 lei/kg, ceea ce inseamna 9.000 miliarde de lei care circula in economia subterana, suma la care TVA aferenta, cuvenita bugetului, ar fi de 1.710 miliarde de lei. Adaugati la acestea impozitul pe profit, CAS si impozitele pe salarii -ocolite- prin angajarea de forta de munca la negru, in asa-zisa perioada de proba, sau taxele aferente materiei prime neinregistrate.

Aplicarea modelului de la alcool ar putea reduce evaziunea cu 50%

-Acest flagel provoaca grave prejudicii producatorilor corecti, urmare a concurentei neloiale, preturile de dumping pe care le practica evazionistii avand impact asupra cotei de piata a producatorilor <cu frica de buget>, cat si bugetului, care nu este alimentat corespunzator-, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Asociatiei patronale Rompan. El considera ca, daca autoritatile statului ar actiona in sensul propunerilor facute deja de Rompan, ar exista premise reale pentru reducerea evaziunii fiscale cu 50% in cel mult trei luni de la demararea campaniei. -Am solicitat deja intarirea controalelor efectuate de organele specializate de la Ministerul Finantelor, Ministerul de Interne, Protectia Consumatorului prin cooptarea unor specialisti din asociatiile patronale din domeniu-, ne-a declarat Aurel Popescu, precizand ca aceasta activitate de control va trebui definita printr-o hotarare de Guvern, ca in cazul controalelor la producatorii de alcool.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.