-The final frontier-. Ţara cainilor cu covrigi in coada si a bacsisurilor de-o zi din care iti poti permite sa-ti cumperi CD-uri originale cu Blink182, Madonna si Robbie Williams, tara tuturor posibilitatilor, tara -primului amendament-, a liberei exprimari, tara in care Statuia Libertatii sta captiva pe Liberty Island din 1876. Statele Unite ale Americii inghit anual, vara de vara, prin programul -Work&Travel-, peste 2.000 de studenti clujeni dornici de afirmare.
Experienta americana
-Breakfast- in loc de mic dejun, -sugar-free- in loc de fara zahar, -cool- in loc de super si un salariu -huge- in locul unei leneveli de vacanta. Studentii clujeni si-au dat seama de faptul ca programul -Work&Travel- in Statele Unite ale Americii aduce profit, distractie si experienta, toate dintr-o lovitura. Ce altceva isi poate dori studentul roman clujean, lefter prin definitie, plecat sa acumuleze -cash- la o azvarlitura de avion peste Atlantic? Conditii de trai net superioare, posibilitatea de a castiga pana la 10 dolari pe ora – uite asa se poate imbina, fara mari batai de cap, distractia cu munca, profitand de programul -Work&Travel in SUA-.
Roxana e studenta in anul IV la Facultatea de Psihologie si e tare incantata de sansa de a fi ajuns in SUA. -Ma bucur de timpul asta, care e doar al meu, bucatica mea rupta dintr-o alta realitate, pe care pot sa-l petrec cum vreau… ma rog, in limita timpului disponibil, a orarului si a altor lucruri… desi e diferit… foarte diferit totul… asta e… noi oameni, situatii, probleme… aici, ritmul vietii e mult mai alert, schimbarile sunt mult mai dese, diverse si… provocatoare-, scrie intr-un mail din Waynesboro, Virginia.
Si Silvia, clujeanca, studenta in anul III la Limbi Straine, e de aceeasi parere, zice ca ii merge bine, -numai is multe schimbari; mancarea are gust de plastic, astia te trimit la psiholog de cate ori esti indispus si sa nu mai vorbim de primele zile, in care dormeam non-stop. Ca Orlando, Florida, ii cu 8 ore in urma fata de Cluj…-.
-Time is money-: 10 dolari pe ora!
Cu toate ca numarul studentilor dornici de aventura americana creste de la an la an, unii se hotarasc mai greu sa plece. -Trebuie sa ai destula initiativa-, spune cu regret Adi, student in anul III la Info. -Eu ma duc la anu*. Sa vad SUA, macar de aia. Ca anul asta n-am mers, dar s-or dus multi colegi de-ai mei. Si castiga bine-, adauga acesta. Sebastian, student in anul V la Electrotehnica, la Poli, are alta optica. Zice, zambind, ca, -daca as merge, n-as mai veni inapoi. Iti dai seama cat se castiga acolo?-.
Asa cum au grija sa arate americanii, -time is money-. Salariile medii sunt de 6-7 dolari pe ora. Dar, in conditiile orelor suplimentare muncite, salariul pe ora poate depasi 10 dolari. Iar cele mai tari doua firme intermediare din Cluj-Napoca puncteaza foarte clar acest lucru. Ofertele lor variaza in functie de cerinte, calificari, iar cunoasterea limbii americanizate a lui Shakespeare poate fi un obstacol sau, dimpotriva, un atu pentru un participant la programul -Work&Travel-, pe romaneste -Munceste si calatoreste-.
Firmele ofera, studentii aleg
La Student Travel, prima firma mediatoare a programului -Work&Travel- de pe piata romaneasca, studentii pot alege optiunea care li se potriveste mai bine, din cele trei propuse. Prin Independent, studentul are posibilitatea de a gasi un loc de munca pe cont propriu (prin cautarea acestuia pe Net, prin prieteni/rude sau prin alte surse). -De obicei merg cu Independent studentii care deja au fost o data in State si si-au stabilit niste contacte acolo-, spune Kovacs Eniko, coordonator al programului -Work&Travel-, de la Student Travel. -O alta optiune pe care o au la dispozitie e baza de date, care asigura acces la o gama larga de locuri de munca prin intermediul sistemului dezvoltat de catre CIEE, partenerul Student Travel din SUA-, adauga Eniko. -Primind un nume de utilizator si o parola, studentul poate introduce CV-ul sau in baza de date, poate cauta un loc de munca si poate aplica direct pentru acesta. In cazul in care doreste mai multa siguranta, studentul va beneficia de un loc de munca asigurat de CIEE. Se organizeaza si in Cluj targuri de locuri de munca, la care participa angajatorii americani sau reprezentantii acestora si oamenii de la CIEE. Numai ca numarul de locuri e limitat. Cam 30 de studenti sunt selectati-, completeaza aceasta.
Cel mai ieftin program, 1.000 de dolari
-Cel mai ieftin tip de program, Independent, e de 520 dolari, restul programelor fiind mai scumpe cu 100 de dolari fiecare, in functie de optiuni. Dar avem si promotii: este vorba de oferta Early Bird si Returny. De Early Bird pot profita cei care se inscriu in orice tip de program pana la sfarsitul lui decembrie si beneficiaza de 10 euro discount la plata biletului de avion. Iar Returny se adreseaza studentilor care au mai fost in State si care, daca isi mai aduc cel putin trei prieteni, primesc 10 euro discount din plata biletului de avion-, precizeaza coordonatorul clujean al programului -Work&Travel- de la Student Travel. Mai multe detalii despre promotiile practicate de Student Travel se pot gasi si pe www.studenttravel.ro.
Cei de la Adira au trimis in State vara aceasta 700 de studenti, de la toate universitatile din Cluj-Napoca. -Dar cei mai multi au fost de la Medicina si Studii economice-, spune Ovidiu Trif. Studentul ajuns la Adira are de ales intre doua variante ale programului: Full Service (FS) – studentii beneficiaza de ofertele de munca InterExchange, partener Adira de opt ani, si Self-Arranged (SA) – studentii care au oferta de munca proprie.
-In principiu, cei care aleg varianta Self-Arranged sunt cei care au mai mers cu noi in ultimii trei-patru ani si si-au stabilit acolo contacte-, adauga Trif. Privitor la taxe, -in principiu, o sa ramana nemodificate sau o sa fie foarte mici modificari, asta din cauza taxei de la ambasada-, asigura reprezentantul firmei. Astfel, taxele de program sunt de 780 USD pentru Full-Service si 599 USD pentru Self-Arrange. In aceste taxe sunt incluse si asigurarile medicale. Studentii doritori de aventura americana mai trebuie sa stie si ca trebuie sa scoata din buzunare inca aproape 400 de dolari, pentru taxa SEVIS, pentru taxa de ambasada si pentru achizitionarea unui bilet de avion. Cu toate taxele incluse si biletul de avion platit, suma celui mai ieftin program -Work&Travel- trece de 1.000 de dolari, la ambele firme.
UBB: -Pragmatismul studentilor nu trebuie sa mire-
Programul -Work&Travel- nu este singurul program care trimite studenti in strainatate, pentru a acumula mai multa experienta. Toate universitatile din Cluj-Napoca au contacte cu alte universitati din intreaga lume, insa nu se poate face o comparatie, deoarece -Work&Travel- este un program care se deruleaza in vacanta, iar programele derulate de universitati se desfasoara doar in timpul anului universitar.
Numarul studentilor clujeni care in acest an au plecat in SUA cu programul -Work&Travel- e peste 2.000, cei mai multi fiind de la Universitatea -Babes-Bolyai-, peste 1.000. Reprezentantii UBB spun ca nu exista o evidenta clara a celor care au plecat la munca in State prin acest program, deoarece nu este un program derulat prin intermediul institutiei de invatamant. Cifrele sunt mai exacte atunci cand vine vorba de programele de studii. UBB trimite anual 350-400 de studenti clujeni la studii in strainatate, cu ajutorul programelor -Erasmus-Socrates- si CEEPUS.
Alte programe de mobilitati studentesti derulate de UBB sunt -Leonardo- si bursele -Marie-Curie-. Desi numarul studentilor din cadrul Universitatii -Babes-Bolyai- care pleaca in SUA la munca este dublu fata de studentii bursieri -Erasmus-Socrates-, Ovidiu Pecican, purtatorul de cuvant al institutiei, ia situatia drept una normala: -Oamenii nu vor cu totii sa devina niste eruditi, iar faptul ca ei se indreapta mai mult spre niste programe pragmatice, care sa le ofere bani, experienta si posibilitatea de a calatori, toate intr-unul singur, nu ar mai trebui sa ne mire-.
-Work&Travel-, -un fel de armata-
Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca are acorduri bilaterale de studiu cu universitati din 18 state ale lumii, iar de bursele oferite prin programul -Erasmus-Socrates- au profitat doar 65 de studenti. Numarul politehnistilor care au plecat sa guste din visul american a fost de aproape sapte ori mai mare. Astfel, in aceasta vacanta, aproximativ 400 de studenti de la Poli au trecut Atlanticul. Alte programe de mobilitati studentesti derulate de UT Cluj-Napoca sunt -Tempus-, CEEPUS si -Leonardo-, dar reprezentantii din cadrul biroului de relatii internationale al UT sustin ca numarul studentilor care profita de celelalte programe de studii este unul foarte scazut. Desi parea normal ca studentii medicinisti sa prefere inciziile medio-sagitale realizate in cadrul programelor de studii, la spitale din Europa, numarul studentilor care au profitat de programele de mobilitati studentesti -Erasmus-Socrates- a fost de 77.
Studentii medicinisti dau intaietate si ei programului -Work&Travel-, neluand in calcul faptul ca -Work&Travel- e un fel de turism muncitoresc evoluat. Secretarul general al Universitatii de Medicina si Farmacie -Iuliu Hatieganu-, Mihai Gudea, spune ca nici la UMF nu exista inca o centralizare exacta a studentilor care au plecat la munca in SUA, dar ca -am semnat vreo 500 de plicuri pentru studentii care au plecat; au fost foarte multi!-. La biroul de relatii internationale din cadrul UMF, Rodica Marcu, responsabil administrativ pentru programul -Socrates-, crede ca -toate programele astea sunt un fel de armata pentru tineri si ii maturizeaza din toate punctele de vedere, indiferent daca e vorba de -Work&Travel- sau de bursele de studii acordate pentru Europa-. Drept dovada, intinde o hartie, pe care e printat un mail, semnat de S.I.V., studenta la Medicina generala, plecata la Berlin, aflata in stagiu de practica la o clinica de oftalmologie, prin programul -Erasmus-Socrates- si in care aceasta scrie ca perioada petrecuta la Berlin i-a adus in primul rand trecerea de la copilul rasfatat care a plecat de langa mama si tata la fata cu picioarele pe pamant care crede ca a devenit.
Si -Work&Travel-, si -Erasmus-!
UMF Cluj are acorduri de colaborare cu 26 de universitati din 11 tari din lume, fiind coordonator la un program CEEPUS. Bursele de studiu sunt impartite in functie de stadiul de pregatire. Astfel, bursele pentru studenti sunt: AUF (an V-VI, formare initiala, exclusiv in Pays du Sud), CEEPUS, Erasmus, Fulbright sau sunt acordate de Guvernul Romaniei (in perioada in care rezidentii sunt finantati din bugetul MEdC). Mai sunt disponibile burse pentru masteranzi, pentru rezidenti, doctoranzi si burse pentru cercetatori si pentru cadrele didactice care au obtinut titlul de doctor in Medicina.
Cu toate ca -Work&Travel- are mai multi adepti, -Erasmus–ul e un statut si nu e destinat tuturor studentilor, ci doar viitorilor specialisti europeni, persoanelor care nu au probleme de adaptabilitate, care isi perfectioneaza cunostintele, limitele, curiozitatea, care doresc imbogatire spirituala si profesionalism-, spune Rodica Marcu, de la biroul de relatii internationale din cadrul UMF: -Pe acesti studenti ii selectam – majoritatea din ciclul II de studii – pentru ca dorim sa beneficieze la maximum de constientizarea partii teoretice si de stagiile clinice pe care le ofera programul. Dar sunt si vreo 20 de studenti care acum sunt plecati in America prin <Work&Travel> si care la toamna o sa plece cu burse de studii-. Munca si calatorii in State, apoi studiu prin Europa…
Locuri de munca acceptate:
– in statiuni turistice: ospatar/ospatarita, spalator de vase, camerista;
– in domeniul hotelier: camerista, receptioner, caraus, ajutor la curatatorie, la intretinerea hotelului, in restaurantul hotelului;
– in restaurante si baruri: ospatar/ospatarita, debarasator, bucatar, spalator de vase, barman;
– in diferite departamente ale magazinelor: casier, asistent de vanzari;
– munca de birou;
– in parcuri de distractii: ajutor in mentinerea parcului, vanzator de popcorn, vanzator in diverse magazine de suveniruri;
– in parcuri nationale: pe toata suprafata parcurilor si in adaposturile special amenajate;
– in domeniul asigurarii pazei: paznic in locatii precum centre de afaceri, constructii, parcari;
Nu se cere experienta, dar in unele domenii aceasta constituie un avantaj.
Unde nu se poate lucra?
Nu se poate lucra in urmatoarele pozitii: au-pair/babysitter/dadaca/munca domestica, supraveghetor in tabere de copii, servicii medicale/veterinare/farmaceutice sau orice alta activitate care presupune contact direct cu pacientii sau prescrierea de medicamente, profesor, asistent al unui profesor, antrenor, membru al echipajului unei nave sau aeronave, activitati care presupun castigarea unui venit din comercializarea marfurilor (de exemplu, vanzari -din usa in usa-), angajare prin intermediul agentiilor de plasare de forta de munca.
Criterii de eligibilitate
Pentru a fi eligibil in programul -Work&Travel-, solicitantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 27 de ani;
– sa fie student la zi, la o universitate de stat sau particulara acreditata/autorizata provizoriu, dar nu in ultimul an de studiu; sunt acceptati si studentii la master, presupunand ca masteratul are durata de cel putin un an si jumatate, iar participantii vor avea calitatea de studenti la zi si dupa intoarcerea in Romania;
– sa aiba o situatie scolara buna;
– sa aiba cunostinte de limba engleza care sa le permita sa lucreze intr-un mediu american;
Toti cei care au mai participat la programul -Work&Travel USA- si indeplinesc conditiile enumerate mai sus pot aplica din nou.