Home Politic Guvernul vrea sa faca in sase luni ce n-a realizat in 12...

Guvernul vrea sa faca in sase luni ce n-a realizat in 12 ani

DISTRIBUIŢI

Planul de actiuni pentru integrare in NATO adoptat ieri cu surle si trambite de catre Guvern si prezentat cu mare pompa la Washington de catre ministrul Mircea Geoana nu este altceva decat un grafic de masuri, multe dintre ele extrem de ambitioase, iar altele doar sonore prin prezentarea lor in limba engleza, pe care autoritatile de la Bucuresti si le asuma in perspectiva summitului din noiembrie de la Praga. Cat vor reusi sa repecte guvernantii romani acest grafic este greu de spus, in conditiile in care el presupune adoptarea unor pachete legislative importante, in conditiile in care Parlamentul se chinuie de mai bine de un an sa adopte Legea informatiilor clasificate, iar pana la vacanta de vara a alesilor mai sunt doar trei luni. Masurile prezentate acum de Cabinetul Nastase reprezinta practic raspunsul la o serie de probleme ridicate de reprezentantii NATO in cadrul intrevederilor avute cu autoritatile de la Bucuresti.

Proiecte cat pentru o legislatura intreaga

Pentru a fi pe plac oficialilor NATO, Guvernul se angajeaza practic sa faca in cateva luni ce nu s-a facut in 12 ani, in materie de coruptie, securitatea informatiilor si reforme. Punerea in practica a acestor obiective ambitioase presupune adoptarea unor adevarate pachete legislative intr-un timp-record. Nu este mai putin adevarat ca unele legi asumate in plan pot trezi animozitati la nivelul clasei politice din Romania, obisnuita sa decida singura mersul lucrurilor. Guvernul se angajeaza, pentru a diminua coruptia, sa-i convinga pe parlamentari sa adopte un proiect de lege prin care publicul sa aiba acces liber la declaratiile de avere ale demnitarilor, in conditiile in care, cu putin timp in urma, acestia au respins o prevedere similara, pe motiv ca le pune in pericol avutul. Nu e mai putin adevarat faptul ca acest plan pune Guvernul intr-o situatie ridicola, intrucat, dupa ce s-au chinuit luni intregi sa-si mentina oamenii din administratia locala si centrala in tot soiul de AGA si consilii de administratie, se obliga acum ca, pana la sfarsitul anului, sa -implementeze o lege mai puternica referitoare la conflictele de interese-.

Proiectele legislative promise de Guvern nu se opresc la eradicarea coruptiei. Implementarea legislatiei privind adoptia, elaborarea legislatiei in problema protectiei martorilor, crima organizata , organizarea Politiei sunt doar cateva dintre ambitiile Guvernului in plan legislativ, pe care se angajeaza de altfel sa le adopte pana la summitul de la Praga.

Stigmatizarea relatiilor cu fostii securisti

Chiar daca presedintele Iliescu declara zilele trecute, referindu-se la fostii securisti, ca NATO nu trebuie sa se amestece in problemele noastre interne, iata ca Guvernul vine, prin intermediul planului de masuri, in intampinarea doleantelor exprimate de reprezentantii Aliantei cu privire la acest subiect extrem de sensibil. Executivul de la Bucuresti se angajeaza nici mai mult, nici mai putin ca pana la sfarsitul lui 2002 sa -instituie proceduri de verificare a persoanelor pentru legaturile oficialilor guvernamentali cu fosti ofiteri de securitate-. Aceasta promisiune ar putea produce stari inconfortabile chiar la nivelul Executivului, fiind binecunoscute relatiile premierului cu Ristea Priboi, fost ofiter de securitate, in prezent deputat PSD si chiar membru in Comisia parlamentara de control a SIE.

Cabinetul Nastase trece pe viteza luminii la capitolul reforme economice

Tot ce nu s-a privatizat pana acum si nu s-a realizat in domeniul atragerii investitorilor straini se va face pana la iarna sau cel putin asa se angajeaza Guvernul roman in fata membrilor Aliantei. Autoritatea suprema la acest capitol este, potrivit documentului, Biroul primului-ministru, care va supraveghea privatizarea a cel putin 400 de societati comerciale, elaborarea unei legi privind transparenta deciziilor guvernamentale si chiar infiintarea unei agentii romane pentru investitii straine, ca punct de contact unic pentru investitorii straini.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.