Cinci ONG-uri acuza Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) ca autorizeaza in mod ilegal continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana. Organizatiile semnatare considera ca dezbaterile publice organizate ca urmare a depunerii studiului sunt in afara legii si solicita sistarea lor.
Organizatiile considera ca publicul nu a fost informat in mod corespunzator, mare parte din datele despre proiect fiind… -clasificate-. -Conform procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, dezbaterile publice si analiza documentatiei nu pot avea loc in lipsa unor informatii complete, inclusiv a raportului de securitate. (…) Nu sunt disponibile nici un fel de informatii referitoare la licentele de exploatare miniera, la modul de transfer al licentelor de exploatare de la statul roman la RMGC si la capacitatea tehnica a investitorului Gabriel Resources, actionar majoritar al SC RMGC SA, de a dezvolta astfel de proiecte de exploatare miniera-, sustin organizatiile. In protestul semnat de Centrul pentru Resurse Juridice, Terra Milleniul III, Clubul ecologic Pro Spatiu Natura, Asociatia OTUS pentru protectia mediului si Solidaritatea pentru libertatea de constiinta, se mentioneaza ca autoritatile statului au refuzat sa faca publica informatia referitoare la modalitatea constituirii garantiei bancare pentru refacerea mediului dupa finalizarea exploatarii, precum si garantia in caz de accident ecologic.
Ancheta in curs la DNA
Mai mult decat atat, ONG-urile atrag atentia ca exista o ancheta penala in curs la Directia Nationala Anticoruptie, avand ca obiect asocierea statului roman cu SC RMGC SA, in legatura cu care -DNA a refuzat sa ofere orice fel de informatii.
Catalina Radulescu, avocat si reprezentant al Centrului pentru Resurse Juridice, sustine ca -potrivit Ordinului de ministru 160/2002, care implementeaza o directiva europeana de evaluare a procedurii asupra mediului, aceasta procedura poate fi demarata si se poate desfasura numai daca titularul de proiect depune anumite acte la autoritatea competenta, in cazul nostru Ministerul Mediului. Unul dintre aceste acte este certificatul de urbanism valabil. In speta noastra, certificatul de urbanism, emis pentru acest proiect si care corespunde memoriului tehnic, fisei de prezentare a proiectului, fisei tehnice si celorlalte documente, este suspendat de instanta, fiind atacat cu actiuni in anulare. Si pana la adjudecarea acestei actiuni, el nu-si poate produce niciun fel de efecte-.
Proteste in lant
In urma cu doua saptamani, un grup de activisti Greenpeace a blocat intrarea principala a Ministerului Mediului, legandu-se in lanturi pe scarile cladirii, in semn de protest fata de faptul ca Sulfina Barbu nu suspenda procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana.
Nemultumirile ecologistilor au fost insa repede curmate de autoritati, dupa ce activistii romani au primit o amenda de 5.000 lei, iar cei straini au fost dusi la Biroul de Imigrari pentru a fi verificati. Tot atunci, ministrul mediului declara ca firma canadiana abia a depus studiul si… -suntem la inceput de drum-. Desi ONG-istii au cerut numeroase -explicatii- de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, raspunsul a fost ca -acestea sunt comentarii la studiul de impact si vor fi luate in considerare candva-. -Dar noi nu am facut comentarii la studiul de impact, ci contestam chiar continuarea procedurii in toate fazele ei, din momentul suspendarii certificatului de urbanism, lucru ce s-a intamplat in vara anului trecut, deci acum un an-, mai afirma Catalina Radulescu.
Protestatarii sustin ca un proiect de exploatare miniera pe baza de cianuri, de marimea celui propus de Rosia Montana Gold Corporation -are un mare cerc rosu- dat de directivele europene.