– Asa-zisa Federatie Romana incearca sa se infiinteze pe scheletul -Locomotivei-
Ministrul Georgiu Gingaras este somat de forurile internationale sa justifice modul in care Federatia Aeronautica Romana, subordonata Ministerului Tineretului si Sporturilor, continua sa figureze ca activa in cadrul Federatiei Aeronautice Internationale (FAI), desi aceasta nu mai exista, nedetinand inca un certificat de identitate sportiva, in conformitate cu prevederile Legii Sportului. Daca oficialii ministerului nu vor reusi sa prezinte o explicatie credibila forului international, Romania risca sa nu mai poata participa (sau organiza) la nici o manifestare aeronautica internationala.
O scrisoare pierduta
-Avem motive sa credem ca aceasta organizatie (n.r. Fedearatia Aeronautica Romana) si-a incetat existenta, nereusind sa obtina ?çCertificatul de Identitate Sportiva?ê, asa cum prevede legislatia romana in vigoare (Legea 66/2000). Speram ca informatiile pe care le detinem sunt incorecte drept pentru care v-am fi recunoscatori daca ne-ati putea trimite o copie notariala dupa ?çCertificatul de Identitate Sportiva?ê al Federatiei Aeronautice Romane. Conducerea Federatiei Aeronautice Internationale va lua o decizie privitoare la viitoarea reprezentare a Romaniei in FAI in cadrul adunarii din 13-15 mai 2002. V-am fi recunoscatori daca ne-ati putea raspunde in cel mai scurt timp-, se arata in scrisoarea expediata de Max Bishop, secretar general al FAI, pe adresa Ministerului Tineretului si Sporturilor. Politicos, dar ferm, astfel incat ministrul nu prea mai are pe unde scote camasa. Poate, cel mult, sa se ascunda, surse din cadrul ministerului spunandu-ne ca scrisoarea lui Max Bishop, din data de 19 martie, s-ar fi -pierdut- pe drumul spre Gingaras, drept pentru care secretarul general al FAI ar fi trimis-o, din nou, direct ministrului.
Pilotii romani zboara cu… Locomotiva
La aceasta situatie s-a ajuns, din cauza neputintei manifestate, in ultimii 10 ani, de responsabilii romani, de a gestiona domeniul aviatiei sportive, aflata in cea mai grea situatie de la Traian Vuia incoace. Mai in fiecare an, Federatia Aeronautica Romana a fost suspendata din cauza neachitarii cotizatiilor restante la FAI (laolalta cu tari -selecte- ca Algeria, Kazakhstan, Namibia, Azerbaidjan, Thailanda si Zimbabwe), cotizatii achitate mai mereu in ultima clipa, chiar inaintea excluderii. Nici anul acesta nu a facut vreo exceptie, cotizatia restanta pe 2001 fiind platita la mustata, in ultima clipa. Dar nu de catre Federatia Aeronautica Romana (pe numele careia era emisa factura), ci de catre cea de modelism (care a platit din venituri extrabugetare), aceasta pentru simplul motiv ca FAR isi incetase existenta.
Federatia Aeronautica Romana a avut, la data de 7 martie 2002, cea de-a treia tentativa de (re)constituire, la Adunarile Generale din decembrie 2001 si ianuarie 2002 nefiind indeplinite conditiile legale. La ultima Adunare Generala au fost prezente patru cluburi sportive cu Certificat de Identitate Sportiva, emis de MTS si Aeroclubul Romaniei, dar, atentie, nici unul dintre cluburile prezente nu au putut prezenta avizul de functionare ca unitate de aeronautica sportiva, care sa ateste capacitatea cluburilor respective de a indeplini activitati aeronautice si existenta de aviatori cu licenta pentru activitati aeronautice. Doua din cele patru cluburi nu au acceptat insa sa declare concret aceasta activitate, ascunzandu-se in spatele certificatelor de identitate sportiva care mentionau: -sporturi cu motor- si alte asemenea… Cele doua cluburi in cauza, dintre care unul este -Locomotiva- (?!?), nu au avut nici un contact cu Aeroclubul Romaniei in vederea avizarii activitatii aeronautice si nu sunt cunoscute ca ar avea vreun sportiv licentiat si legitimat pe linie aeronautica. Cu toate acestea, FAR s-a declarat reinfiintata la 7 martie 2002, dar nu a putut obtine Certificatul, infiintarea fiind contestata vehement de Aeroclubul Romaniei. Urmarea este cea de mai sus, Romania facandu-se din nou de ras la Federatia Internationala, organism al carui presedinte, cu cel mai -intins- mandat, a fost, odinioara (1931-1940), printul Bibescu, pionier al aviatiei romanesti.