O norma a CSA, publicata la 21 iulie in -Monitorul Oficial-, precizeaza ca asiguratorii din Romania trebuie sa publice informatiile minime despre activitatea lor in termen de 90 de zile de la depunerea situatiilor financiare anuale intr-un ziar de circulatie nationala si pe site-ul propriu. La prima vedere, totul pare in regula, dar cercetand mai atent continutul ordinului, apar serioase semne de intrebare, care vor fi precizate in continuare.
Astfel, raportul anual publicat trebuie sa contina cel putin, pe langa datele de identificare obisnuite sau specifice, structura actionariatului si a managementului, document insotit de un raport -scurt- al administratorilor, dar si informatii generale privind produsele de asigurare si deducerile prevazute de legislatia fiscala care se aplica contractelor de asigurare. De asemenea, pare normal sa fie facute publice forma scurta a raportului auditorului financiar extern, informatii generale privind: activele, obligatiile, veniturile si cheltuielile, portofoliul de asigurari, numarul de contracte etc. sau forma scurta a situatiilor financiare anuale.
Vor fi publicate si canalele de distributie
Dar in opinia noastra este anormal ca o companie de asigurari sa faca publice strategiile si perspectivele de dezvoltare a activitatii sale sau prezentarea retelei si a canalelor de distributie a produselor de asigurare practicate sau anumite detalii despre plasamentele investitionale efectuate si randamentul acestora, precum emitentul, piata bursiera pe care se tranzactioneaza sau valoarea de piata. Anormala pare si formularea prin care se cere publicarea legii aplicabile contractului de asigurare. Totusi, e normal ca CSA sa cunoasca detalii despre plasamentele firmelor de asigurari, dar strategiile de dezvoltare sunt, de obicei, elemente esentiale managementului, care au caracter confidential peste tot in lume si cu atat mai mult in Romania, daca se pretinde ca aici exista o piata libera. Publicarea unor astfel de date nu ar avea niciun impact asupra asiguratului, ci ar conduce la anihilarea strategiilor de piata ale companiilor cu potential managerial ridicat in favoarea celor in curs de dezvoltare. Ar fi un prim pas spre un asigurator unic, care s-ar putea numi din acel moment CSA!