Home Actualitate Mona Pivniceru, încă un ministru-problemă „garantat Victor Ponta”

Mona Pivniceru, încă un ministru-problemă „garantat Victor Ponta”

DISTRIBUIŢI

Guvernul penalilor-plagiatorilor-incompatibililor

„Cel mai cinstit guvern din istoria României”, așa caracteriza Victor Ponta viitorul său cabinet înainte de a se cățăra pe culmile puterii. Numai că toate acestea aveau în scurt timp să ne dovedească că pe scena politică s-a mai urcat un „mini-me” al lui Adrian Năstase, o copie fidelă a imaginii corupției instituționale endemice coroborată cu impotența politică și furăciunea intelectuală. Un „vizionar” fără viziune și un demagog belicos venit să își consume tinerețea în luptele politice cu adversarii modelul său de viață, Adrian Năstase. Miniștrii actualului cabinet au fost aleși toți după chipul și asemănarea sa iar rezultatele se văd în pătrățică fiecăruia. Încă de la finele săptămânii trecute, pe buzele tuturor s-a aflat un nume controversat: Mona Pivniceru. O judecătoare împinsă de la Iași spre București din zona liberală pentru a face carieră la cel mai înalt nivel. Din punct de vedere profesional, aceasta este într-adevăr o profesionistă, dar parti pris-urile politice au transformat-o treptat pe această într-un judecător – posibil ministru – cu grave probleme de imagine. Săptămâna trecută, Mona Pivniceru a fost surprinsă urcând în mașina lui Andrei Năstase, fiul celebrului deținut N0049 de la Jilava. Atunci, aceasta s-a arătat destul de revoltată că este fotografiată în viața privată și a recunoscut că în mașină în care s-a urcat se afla fosta consilieră parlamentară și prietenă bună a lui Adrian Năstase, judecătoarea Mariana Ale­xandrescu.

Scuze și acuzații

Prinsă în mașina unui actual pușcăriaș împreună cu fosta consilieră a acestuia, Mona Pivniceru a încercat tot felul de eschive verbale pe „moldovinești“. „Sunt niște imagini care arată că nu suntem liberi în această țară. Abia acum am aflat că este mașina lui Andrei Năstase. Nu știam în ce mașină mă urc. De unde să știu eu a cui e mașina? A venit cineva să mă ia de la mine până la tine și punct. Nu am întrebat eu a cui e mașina. Ce era să fac eu, să îl dau jos să îl interpelez: «Cine ești? Cine e mama? Cine e tata?» M-a sunat Mariana Alexandrescu. (Situația de față) mă determină la ceva mult mai simplu. E mai bine să îmi văd de treaba mea, pentru că practic nimeni nu mai circulă liber. Ce rost are să îmi pun eu viața pe tapet?! Care ar fi rațiunea pentru care eu am ajuns subiect public? Cu cine mă văd sau cu cine umblu?! Sunt un om liber, domnule! Nu știu dacă voi renunța… mă gândesc. Este culmea să dau eu socoteală cu ce fac eu în timpul liber“, a țipat atunci Pivniceru. Totuși funcția de magistrat incumbă și anumite obligații iar plimbatul cu mașina unui pușcăriaș nu este tocmai cea mai potrivită imagine pentru un viitor ministru al Justiției. Un semnal negativ și în exterior, acolo unde toată Europa este cu ochii pe România, țară pe care o monitorizează atent la acest capitol. Culmea, aceste imagini au fost făcute publice chiar de televiziunea lui Ghiță – România TV – bun prieten al premierului Ponta. De unde se poate trage concluzia că, cel puțin inițial, PSD nu a vrut-o pe această Mona Pivniceru. Cu bune relații în rând elitei magistraților și conexii la vârf în lumea politică, aceasta a fost promovată din zona PNL-ului, forma­țiune disperată în a-și salva sponsorul – Felix Voiculescu – care riscă un maxim de 12 ani de pușcărie în cadrul dosarului ICA unde este acuzat de spălare de bani. Odată desfăcut „robinetul curajului“ prin condamnarea lui Năstase, justiția română a ajuns într-un maxim de independență și poate da în sfârșit verdicte conforme cu legea fără a-i mai tremura genunchi atunci când aude numele vreunui potentat al zilei.

Orice sacrificiu pentru penalii USL

Pentru a arăta că această problema a doamnei Pivniceru nu afectează stabili­tatea USL, Ponta a decis să meargă pe mâna acesteia. În fond, se afla în mașină cu un alt om de încredere a lui Adrian Năstase: Mariana Alexandrescu. Chiar și el a fost la rândul său un cărător de geantă la Năstase, pe vremea când lucrau împreună la Facultatea de Drept, unul care a intrat în politică doar că să-i arate mentorului său că are ambiție și poate, după cum Ponta a declarat într-un interviu. Dar premierul este unul dintre oamenii care se poate mula foarte bine pe orice formă de infracționalitate sau pe asocierea cu acest fenomen. Trecutul său de procuror poate sta mărturie. Datorită acestui lucru, asocierea, fie ea și indirectă, a Monei Pivniceru cu un condamnat nu îi pare un capăt de țară lui Ponta. Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, întrebat ce părere are despre faptul că Mona Pivniceru a fost fotografiată urcându-se în mașina fiului lui Adrian Năstase, că întrebarea este „o prostie“, iar judecătorii ar trebui să nu mai fie fotografiați, ci lăsați să își facă datoria publică. În acest caz, poate și plimbatul cu mașina fiului lui condamnat este de datoria sa publică? În continuare, Ponta a încercat să baga­teli­zeze această chestiune a unui ministe­riabil cu probleme de imagine. O situație penibilă pentru justiția română și pentru partenerii europeni ai României care își vor șopti din nou în barbă că toate sancțiunile aplicate României – inclusiv refuzul de primire în Schengen pe motive de justiție – au fost unele meritate. „Cred că e o prostie ceea ce mă întrebați, sincer! Toți suntem fotografiați, cei care suntem persoane publice, și eu sunt fotografiat cu dumneavoastră și nu cred că e ceva rău în asta“, i-a răspuns Victor Ponta unei între­bări puse de un jurnalist, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistra­turii.

În apărarea onoarei nepătate a doamnei Pivniceru

Ponta a mai spus că Mona Pivniceru nu știa în ce mașină se urcă, precizând că magistrații ar trebui să fie lăsați să își îndeplinească datoriile legale. „Doamna Pivniceru nu cunoștea a cui e mașina. Să condamni pe cineva pentru ceea ce nu știe e un lucru care se întâmplă, sper, doar în dictaturi, nu în democrație. În al doilea rând, nu prea mă uit la tot felul de fotografii, sunt tot felul de fotografii cu judecători, cu membri ai CSM. Să-i lăsăm în pace pe judecători, să nu-i mai foto­grafiem atâta, să-i lăsăm să-și facă datoria și, în același timp, și ei să înțeleagă că au o datorie față de lege și față de cetățenii acestei țări“, a mai declarat Victor Ponta. Acesta s-a aflat ieri la CSM pentru a pune presiune pe membrii acestei instituții pentru a-i accepta cât mai repede demisia Monei Pivniceru din funcția de judecător de la ÎCCJ, post pe care-l ocupă în prezent. El a spus că își dorește ca un ministru al Justiției să poată fi numit încă de ieri și că a venit să îi roage pe membrii CSM să ia act de demisia Monei Pivni­ceru, pentru ca aceasta să poată fi numită la condu­cerea MJ. Numai că din lipsă de cvorum acest lucru nu s-a întâmplat.

Cine este Mona Pivniceru?

Mona Pivniceru este judecător de 22 de ani, este născută la Huși și a urmat cursurile Facultății de Drept din Iași – promoția 1982. Până acum câțiva ani, aceasta era un personaj necunoscut. Pivniceru a devenit celebră pentru disputa verbală pe care a avut-o în 2009 cu președintele Traian Băsescu la o ședința a CSM. În 2012 a fost numită la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), după ce de-a lungul timpului a fost judecător, pe rând, la Judecătoria, Tribunalul și Curtea de Apel Iași. A fost președintele Asociației Magistraților din România (AMR), poziție din care a intrat de multe ori în conflict cu guvernarea. În octombrie 2011, plenul CSM a decis să sesizeze inspecția judiciară privind o serie de declarații făcute de procurorul șef al DNA, Daniel Morar, la Televi­ziunea Publică, unde acesta a criticat Înalta Curte de Casație și Justiție. Solicitarea a fost susținută în plenul CSM de către Mircea Aron, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a preci­zat ca are și mandatul judecătoarei Mona Pivniceru. Declarațiile făcute de Daniel Morar au fost condamnate și de Asociația Magistra­ților din România, condusă de Mona Pivniceru, care, la rândul ei, a transmis o solicitare la CSM. La o lună distanță, în decembrie 2011, inspecția judiciară a CSM a decis că „afirmațiile procurorului-șef al DNA se încadrează în limitele libertății de exprimare conferită unui magistrat“. Pe 18 octombrie 2011, ambasadorul Mark Gitenstein a declarat, într-un interviu pentru HotNews.ro, că sesizarea CSM în cazul șefului DNA, Daniel Morar, este „un lucru foarte derutant“, precizând nu știe cum decla­rațiile pe care le face despre eficiența sistemului judiciar și despre procese „pot să determine o anchetă“. Mona Pivniceru s-a făcut „evidențiată“ și pe partea financiară, acolo unde a avut o serie de inițiative cel puțin interesante. În mai 2012, Mona Pivniceru îi cerea fostului ministrul al Justiției Titus Corlățean ca bugetul instanțelor să fie trecut la ÎCCJ.

Năravuri subiective de turmă

Legarea de prezumtivi infractori și deja pușcăriași este un lucru comun la această Mona Pivniceru. Pe 11 iulie, judecătorul Mona Pivniceru, membru al CSM, a declarat că refuză să creadă informațiile referitoare la anchetarea procurorilor George Bălan și Marcel Sâmpetru. Problema ei era atunci nu faptul că un procuror își folosea influența pe lângă un premier, din poziția de fost mentor, ci că lui Bălan îi era ascultat telefonul atunci când l-a sunat pe Ponta să îi cerea pozițiile de procuror general al României și cea de șef al DNA. „Refuz să-mi imaginez ca în secolul XXI demni­tarilor de stat le poți asculta telefoanele fără autorizație“, a declarat Pivniceru, precizând că procurorul Bălan este „stupefiat“ și că nu știe acuzațiile care i se aduc, „iar la acest moment se află în biroul său“. O etichetare superficială care arată subiectivismul Monei Pivniceru. Presa a scris atunci că, inițial, procurorii DNA au primit mandat de interceptare a convorbirilor lui Mihai Vlad, șeful filialei Ilfov a serviciului secret al MAI, care furniza informații celor doi suspecți, Bălan și Sâmpetru. Ulterior, s-au extins mandatele și pentru telefoanele celor doi procurori – George Bălan și Marcel Sâmpetru- cu care vorbea Mihai Vlad. Din probele strânse, procurorii au ajuns la concluzia că scopul grupării Bălan – Sâmpetru era acela de a manipula infor­mația pentru a câștiga puterea și folosirea puterii pentru obținerea avantaje materiale. Oare Mona Pivniceru nu știa că astfel de ascultări se fac numai în baza unui mandat de ascultare? Experiența ei de peste 22 de ani, autor a peste 40 de lucrări și 60 de studii de Drept, nu i-a spus acesteia că înainte să faci aceste presu­puneri și să aduci acuzații trebuie să ai și probe în acest secol XXI? Dar se pare că punctul forte a acesteia este mai degrabă ralierea în jurul prezumtivilor prieteni-infractori, decât respectarea legii. Mo­delul PSD de a face lanț uman în preajma unor astfel de personaje certate cu legea se pliază perfect pe năravurile lui Pivni­ceru. Mona Pivniceru. Viitorul ministru al Justiției al României!

Nicolae Bucur

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.