Dupa nenumarate termene de finalizare date peste cap mai mult sau mai putin din cauza autoritatilor locale, planurile de aparare impotriva inundatiilor sunt gata. In 25 de judete. Restul se afla -in curs de aprobare-.
Ministrul Mediului, Sulfina Barbu (foto), spune ca, -in caz de pericol, prefectul si primarul nu au decat sa citeasca masurile care trebuie luate in caz de avertizare si sa le puna in aplicare-
Desi aceste planuri trebuia sa fie inaintate spre verificare si aprobare comitetului ministerial pana la data de 31 iulie 2006, in prezent doar 25 sunt finalizate. -Planurile de aparare din cele 17 judete care nu au primit inca avizul Ministerului Mediului au fost facute prost si au fost retrimise spre completare autoritatilor locale-, a declarat Sulfina Barbu.
Planurile mentioneaza clar, pentru fiecare localitate, ce obiective sunt amplasate in zone de risc la inundatii. -In fiecare dintre aceste documente se regaseste clar numarul de case, gospodarii, hectare de teren sau componente de infrastructura amplasate in zonele de risc. Dupa ce vom avea aprobate toate aceste planuri, vom face un inventar clar al obiectivelor aflate in potential pericol-, a mai afirmat ministrul mediului intr-o conferinta de presa.
-Masuri concrete pentru probleme concrete-
Desi nu au mai fost actualizate de 20 de ani, noile scheme identifica, in mod distinct, obiectivele inundabile aferente fiecarei surse generatoare de risc la dezastru. Astfel, pot fi depistate toate obiectivele din zonele de risc, atat din albiile raurilor, dar si din avalul lucrarilor hidrotehnice. -Este un lucru extrem de important, pentru ca la fiecare lucrare hidrotehnica poate sa existe zone care sa necesite deversari. Benzile de inundabilitate ale limitelor istorice trebuie actualizate. Este evident ca, daca aceste planuri nu au mai fost refacute de 20 de ani, situatia nu mai era in conformitate cu realitatea. (…) Acum, pentru problemele concrete exista masuri concrete-, a mai precizat Barbu. Judetele care nu au planurile de aparare impotriva inundatiilor aprobate sunt Arad, Bacau, Buzau, Cluj, Dambovita, Dolj, Gorj, Harghita, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Satu Mare, Suceava, Timis si Valcea.
10 euro, prima de asigurare pentru casele din chirpici
O alta problema legata de inundatii si urmarile lor, pe care autoritatile spera sa o solutioneze pana in toamna, o reprezinta asigurarea obligatorie a tuturor caselor. Potrivit secretarului de stat in Ministerul de Interne, Victor Paul Dobre, proiectul ce vizeaza impunerea asigurarilor este deja pe agenda de lucru a guvernului.
-Se va impune masura obligatorie de asigurare a locuintelor. In principiu, va fi obligatorie pentru toate persoanele fizice si juridice. Vor fi doua praguri de prime si de valori asigurate. Pentru casele din chirpici, prima de asigurare anuala va fi 10 euro, iar valoarea de despagubire va fi de pana la 10.000 de euro. Pentru casele din caramida sau construite din materiale solide prima de asigurare va fi de 20 euro, iar valoarea de asigurare va fi de 20.000 de euro-, a declarat Victor Paul Dobre. Asigurarile vor fi incheiate de catre societatile de asigurare autorizate, cazurile sociale fiind scutite de la plata. -Legea are si o importanta componenta sociala. Pentru toate persoanele care beneficiaza de ajutoare de stat, prima de asigurare va fi suportata de catre statul roman-, a mai spus Dobre.