Incepand de ieri, pe adresele de e-mail ale redactiei am primit o lista, in stilul celebrelor documente Armaghedon, cuprinzand numele unor persoane, mai mult sau mai putin celebre, din mass-media. Autorii documentului sustin ca toti ziaristii din lista sunt colaboratori ai principalelor servicii secrete romanesti – Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Serviciul de Informatii Externe (SIE). Sub rezerva ca informatiile nu pot fi verificate, pana in momentul in care serviciile secrete nu vor fi obligate sa faca public numele jurnalistilor, pe care au recunoscut ca i-au recrutat, prezentam lista asa cum au alcatuit-o autorii anonimi.
Liviu AVRAM, COTIDIANUL, colaborator SRI (primeste fonduri pentru doua organizatii civice)
Carol POPA, redactor sef adjunct NEWS IN, colaborator SRI (rapoarte in domeniul petrolului si in special al energiei)
Adrian HALPERT, redactor sef LIBERTATEA, colaborator SRI si SIE (a fost contactat de Mossad)
Bogdan FICEAC, ROMANIA LIBERA, colaborator SRI, primeste dosare la comanda
Adrian URSU, redactor sef GANDUL, colaborator SRI
Bogdan CHIRIEAC, redactor sef GANDUL, colaborator SIE, implicat in Ministerul de Externe
Laurentiu CIOCAZANU, redactor sef COMPACT, colaborator SRI
Bogdan PREDA, BLOOMBERG NEWS, colaborator SIE (apropiat al lui Eugen Dijmarescu)
Dragos NEDELCU, redactor sef adjunct CAPITAL, colaborator SIE (apropiat al lui Eugen Dijmarescu si Constantin Rotaru)
Traian UNGUREANU, colaborator SIE, in special la Londra
Emil HUREZEANU, colaborator SIE
Florian GOLDSTEIN, director general BURSA, colaborator SRI
Victor CIUTACU, JURNALUL NAŢIONAL, colaborator SRI
Ziarul CURENTUL a fost primul care a atras atentia asupra existentei, in mass-media din Romania, a unor persoane recrutate de catre serviciile secrete. Acest fapt a fost recunoscut oficial de catre purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru si a starnit un adevarat scandal national. Comisia parlamentara pentru supravegherea SRI a luat foarte in serios problema ziaristilor colaboratori ai serviciilor secrete, deoarece nu se incadreaza in prevederile legale.
Ieri, Clubul Roman de Presa (CRP) a luat atitudine impotriva recrutarii ziaristilor. Intrucat conditia de gazetar presupune in mod esential transmiterea informatiilor catre public, Clubul Roman de Presa considera ca exista o incompatibilitate fundamentala intre meseria de jurnalist si statutul de ofiter acoperit sau informator pentru serviciile secrete, deoarece in aceste cazuri din urma informatia este folosita in regim confidential, secret.
Prin urmare, articolul 8, paragraful 3 al Codului deontologic al ziaristului, adoptat de Clubul Roman de Presa, va avea urmatorul continut: -Pentru a evita conflictele de interese, se recomanda ca ziaristul sa nu fie membru al vreunui partid politic si sa nu fie angajat ca informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret-. Clubul Roman de Presa solicita tuturor jurnalistilor aflati in una dintre aceste situatii, informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret, sa inceteze aceasta colaborare.