Oficiul federal insarcinat cu gestionarea arhivelor STASI a anuntat la Berlin ca au fost desecretizate dosarele de colaboratori ai serviciilor secrete est-germane pentru 16 deputati vest-germani, din perioada 1969-1972.
Din cei 16 parlamentari, 11 sunt decedati.
Asupra dosarelor lor era pusa parola IMA – -colaboratori oficiali cu dosare- si figurau in fisierele cunoscute sub denumirea -Rosenholz- (-Lemn de trandafir-) ale STASI, copiindu-se formula folosita in SUA in 1990, la reunificarea celor doua state germane. IMA ii desemna pe cei care prezentau un interes pentru STASI in ceea ce priveste politica RDG.
Arhivele Rosenholz cuprind numele a 290.000 de persoane si 75.000 de fise complete, care demonstreaza implicarea serviciilor secrete est-germane in RFG cu ajutorul unor colaboratori-cetateni vest-germani.
Autoritatea care se ocupa de dosarele STASI a pus la dispozitia mass media si a oamenilor de stiinta parti din dosarele care incrimineaza unii oameni politici de colaborare cu fosta securitate est-germana. De cateva luni bune, asa-numita baza de date apartinand fostului serviciu secret est-german STASI, referitor la spionajul extern, produce valuri de emotii. Din aceste date ar rezulta ca numerosi deputati din parlamentul german, in perioada cand Willy Brandt era cancelar al Germaniei Federale, ar fi fost colaboratori neoficiali ai STASI, asa cum se afirma in unele medii de presa. Insusi Willy Brandt se regaseste pe o lista de colaboratori ai serviciilor secrete, care dateaza din 1973, iar cu un an inainte, Gunter Guillaume, unul dintre cei mai apropiati consilieri ai sai, era spion.
Anul trecut, arhivele STASI au provocat un adevarat scandal politic, dupa ce un inalt oficial a cerut sa se verifice daca printre noii parlamentari alesi exista unii care au colaborat cu fosta politie politica est-germana. Din dosarele STASI rezulta ca cel putin 7 din noii membri ai legislativului german, din partea Partidului de Stanga, ar fi colaborat. Unul din candidatii de frunte ai Partidului de Stanga, Gregor Gysi, negase de mai multe ori ca ar fi colaborat cu fosta politie politica est germana, iar un tribunal pusese sub interdictie temporara posibilitatea ca dosarul sau de la STASI sa fie facut public.
Partidul de Stanga este un conglomerat format din fosti comunisti est-germani si politicieni desprinsi din partidul Social Democrat, care obtinuse 8,7 procente din voturi la alegerile de anul trecut, adica 54 de locuri in parlament.