Tribunalul București l-a achitat ieri pe omul de afaceri Dinu Patriciu în dosarul „Rompetrol”, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă de 20 de ani de închisoare pentru delapidare, spălare de bani și manipularea pieței de capital. Decizia instanței, luată după două amânări și la capătul unui proces început de șase ani, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Instanța i-a achitat și pe ceilalți 11 inculpați din dosar, printre care jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, fostul ministru liberal al comunicațiilor Sorin Pantiș și fosta șefă a CNVM Gabriela Anghelache. De asemenea, instana a respins și cererea de confiscare a sumei de 9,8 milioane de euro de la Dinu Patriciu, Alexandru Bucșă și Iulian Aldea. La ultimul termen de judecată, procurorii au cerut magistraților condamnarea lui Dinu Patriciu și a lui Alexandru Bucșă la pedeapsa maximă pentru infracțiunile de care sunt acuzați în dosarul Rompetrol, respectiv 20 de ani de închisoare, iar în cazul celorlalte persoane acuzate în acest dosar orientarea către minimum pedepsei, cu executare, ceea ce ar însemna zece ani de închisoare.
?ê?£ase ani de proces și zeci de termene
Patriciu a fost trimis în judecată alături de ceilalți 11 inculpați în septembrie 2006. De atunci, au avut loc zeci de termene și amânări, cereri de recuzare a judecătorilor și solicitări pentru exepertize care necesitau timp. După câțiva ani de tergiversări, avocații au cerut chiar constatarea prescrierii unora dintre fapte, lucru care nu s-a întâmplat. În final, instanța a rămas în pronunțare la 18 iulie 2012. Potrivit procurorilor DIICOT care au instrumentat cazul, activitatea infracțională a inculpaților a fost analizată sub două aspecte: creanța Libia (primele trei infracțiuni ale lui Patriciu, precum și cele de care sunt acuzați Grama și Bucșă) și manipularea pieței de capital. În ce privește creața Libia, din cadrul unui acord între țara noastră și statul nord-african, Patriciu a fost acuzat că a delapidat și folosit în interes personal 85 de milioane de dolari. Legat de manipularea pieșei de capital, Patriciu și ceilalți inculpați au fost acuzați că au organizat și coordonat menținerea unor prețuri artificiale la tranzacționarea acțiunilor SC Rompetrol Rafinare SA. Alături de Patriciu și Alexandru Bucșă, în acest dosar au mai fost inculpați Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ștefan Roșca Stănescu, Sorin Pantiș, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuș, Elena Albu și Gabriela Victoria Anghelache, pentru diferite infracțiuni, cele mai multe fiind legate de manipularea pieței de capital.
Biletul lui Tăriceanu
Înainte de a fi pus sub acuzare în acest caz, Dinu Patriciu a fost reținut pentru alte învinuiri, în 27 mai 2005. După mai bine de 13 ore de audieri la DIICOT, el a fost eliberat, instanța apreciind că poate fi cercetat în stare de libertate. Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii a confirmat faptul că în cazul reținerii lui Patriciu nu au fost respectate procedurile. Reținerea lui Dinu Patriciu a declanșat numeroase reacții în mediu politic și economic. Premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu l-a sunat pe procurorul general al României în exercițiu, Ilie Botoș, în ziua în care a fost citat la Parchet și apoi reținut Dinu Patriciu. Acest lucru a fost confirmat ulterior de Biroul de presă a Ministerului Public. În aceeași perioadă, Tăriceanu i-a trimis și președintelui Traian Băsescu un bilet în care îi cerea să intervină pentru Patricu, însă șeful statului a refuzat. Băsescu a confirmat existența biletului în 2007, după ce Elena Udrea a dezvăluit acest lucru într-o emisiune televizată.
Bogdan Cristescu