Din momentul in care criza din Orientul Mijlociu a luat intorsatura dramatica pe care o cunoastem, lumea intreaga incearca sa se manifeste intr-un fel, argumentandu-si pozitia fata de ceea ce se intampla la fata locului. Conflictul israeliano-palestinian pare sa intereseze pe toata lumea, foarte multi sunt de parere ca au un cuvant de spus si, chiar mai multi, considera ca au dreptate. Demonstratiile se tin lant atat in SUA, cat si in Europa si, desigur, chiar in zona fierbinte a Orientului Mijlociu.
Nici acest sfarsit de saptamana nu a fost scutit de proteste antiisraeliene, mai ales in Europa. Manifestatiile antipalestiniene au aparut mai mult in Statele Unite, unde sustinatorii celor doua tabere organizeaza frecvent marsuri pentru a sustine interesele uneia sau alteia dintre taberele implicate in conflict.
Mii de persoane au participat sambata la manifestatii organizate in mai multe tari europene in sprijinul poporului palestinian, cerand retragerea armatei israeliene din Cisiordania si denuntand sprijinul pe care considera ca il acorda Statele Unite Israelului.
In Germania, de exemplu, aproximativ 30.000 de persoane au manifestat, in general intr-o atmosfera calma, in mai multe orase ale tarii. Cea mai importanta a fost demonstratia de la Berlin, unde circa 11.000 de persoane, sub sloganul -Solidaritate cu Palestina-, au denuntat ofensiva militara israeliana in Cisiordania.
La Frankfurt (centru-vest), 7.000 de persoane, avand in primele randuri femei si copii, au manifestat scandand sloganuri ca: -Incetati genocidul in Palestina-, -Unde sunt drepturile omului in Palestina?-, -Sharon este un criminal si un terorist-, -Israel, afara din Palestina- si -Sharon, ucigas de copii-.
Alte 5.000 de persoane au defilat si la Dusseldorf (vest), iar in jur de 1.500 la Mainz (vest).
Si in Marea Britanie, la Londra, a avut loc una dintre cele mai importante demonstratii din ultimii ani, la ea participand, zgomotos, dar fara a provoca incidente, intre 10.000 si 15.000 de persoane, potrivit Politiei.
Manifestantii au pornit din Hyde Park, la apelul asociatiei musulmanilor din Marea Britanie, si au parcurs aproape trei kilometri pana la Trafalgar Square, scandand -Jos Israelul-, -Jos Statele Unite- sau -Jihad-, (strigatul de chemare la razboiul sfant). O parte din manifestanti purtau keffie-ul palestinian si cantau -Sharon, Sharon, vei vedea, in Ierusalim vom intra-. Unii dintre demonstranti au ars drapele israeliene si americane.
In Olanda, potrivit Politiei, peste 10.000 de persoane au manifestat la apelul organizatorilor, sub sloganul -Incetati razboiul impotriva palestinienilor-. Incidente s-au produs la incheierea manifestatiei, cand grupuri de tineri demonstranti au aruncat cu pietre si cu sticle spre fortele de ordine. Printre organizatori s-au numarat Comitetul olandez pentru Palestina, Partidul Ecologist Groenlinks, diferite asociatii marocane si personalitati evreiesti din Olanda, care militeaza pentru o solutionare pasnica a conflictului.
In Franta, aproximativ 30.000 de persoane au demonstrat, la sfarsitul saptamanii, la Paris, manifestatii avand loc si in provincie, la Rennes (vest), la Ajaccio, in Corsica, precum si in numeroare alte orase, ca Saint-Etienne (centrul tarii) sau Bordeaux (sud-vest).
In Turcia, la Istanbul, a avut loc o manifestatie antiisraeliana la care au luat parte cateva mii de persoane, la apelul Partidului islamist al Bunastarii (Saadet), care s-a incheiat cu o -rugaciune pentru pacea in Palestina-, potrivit agentiei turce Anatolia.
Presedintele acestui partid, Recai Kutan, a denuntat -terorismul si genocidul de stat- practicat de Israel impotriva palestinienilor, in cadrul manifestatiei din cartierul Caglayan, in partea europeana a metropolei. -78% din teritoriile palestiniene sunt ocupate de Israel-, a amintit el, apreciind, potrivit Anatolia, ca tot ceea ce se intampla in zona este o consecinta a -imperialismului Occidentului-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane