Studentii isi verifica profesorii, ziaristii se verifica intre ei, iar toata lumea ii verifica pe politicieni. Febra dosarelor ce trebuie puricate de Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii i-a cuprins si pe reprezentantii PNL, care ii sfatuiesc si pe alti colegi sa se caute la dosare. Liste peste liste cu rectori, cu inspectori, cu ziaristi, cu politicieni… Zeci de liste de care CNSAS ar trebui sa se ocupe. Intr-o tara in care CNSAS a creat o adevarata moda, nu mai ramane decat sa le verificam pe asistentele medicale, pe femeile de serviciu sau pe vanzatorii de la chioscul din colt pentru a afla daca au colaborat sau nu cu Securitatea.
Saptamana trecuta, liberalii au prezentat o lista cu 156 de membri de partid, care oricum trebuiau verificati din oficiu de CNSAS. Ieri, pe masa Colegiului au aparut alte liste: o lista cu 56 de rectori ai facultatilor de stat si ai celor acreditate, adusa de Uniunea Studentilor din Romania, si o lista, neoficiala insa, de politicieni pe care presa ii banuieste ca au facut politie politica. Astazi, inca una. In curentul vanatorii de vrajitoare, Federatia Educatiei Nationale (FEN) vine cu o lista in care cere puricarea trecutului functionarilor si demnitarilor din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, precum si cel al inspectorilor scolari generali si adjuncti. In acelasi context in care toata lumea suspecteaza pe toata lumea de politie politica, au aparut si cativa politicieni care au incercat sa demonstreze ca sunt curati. Fara sa le ceara nimeni, dar constienti ca, oricum, mai devreme sau mai tarziu, vor fi verificati la dosare, liderul conservator Dan Voiculescu si senatorul PSD Razvan Theodorescu s-au pus la dispozitia Colegiului si s-au autoinvitat la audieri. In timp ce social-democratul a scapat cu reputatia nepatata, Dan Voiculescu a primit incadrarea de colaborator al Securitatii la nivel de politie politica si asa a ramas, in ciuda contestatiei depuse de el.
In acelasi timp, lucrurile s-au precipitat si mai rau, dupa ce, ieri, alti politicieni, precum liberalul Nini Sapunaru, au calcat pragul Colegiului pentru a cere explicatii. Asta dupa ce a presa a semnalat ca dosarele lor se afla in primul transport de dosare de demnitari ajuns la CNSAS.
Cum totul se intampla sub zodia suspiciunilor, CNSAS nu poate fi decat o institutie care are si ea lipsurile ei. -Noi nu dam verdicte, noi dam incadrari-, a declarat, ieri, Cazimir Ionescu, incercand sa sugereze ca votul lor nu poate fi intotdeauna unul exact.
Uniunea Studentilor din Romania (USR) au lasat ieri la sediul CNSAS lista cu rectorii despre care vor sa afle daca au colaborat cu securitatea. Tot ieri, Federatia Educatiei Nationale a anuntat ca vor si ei sa stie daca anumiti functionari sau demnitari din Ministerul Educatiei au facut politie politica. Satui deja de multimile de solicitari care au ajuns ca din senin in ultima vreme pe masa Colegiului, membrii CNSAS au criticat aceste campanii pe motiv ca prioritare trebuie sa fie verificarile din oficiu pe baza legislatiei institutiei.
Studentii isi verifica profesorii
Insiruirea de nume pe care USR a lasat-o la sediul CNSAS, constituind, dupa parerea organizatiei, un pas in curatirea invatamatului romanesc, a venit insa la mult timp de cand studentii puteau sa ceara verificarea rectorilor. -Am solicitat Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS – n. r.) sa verifice dosarele tuturor rectorilor de universitate de stat din Romania. Cererea noastra a fost primita, inregistrata si am primit asigurari ca dosarul nostru va fi tratat cu atentia cuvenita-, a afirmat, la iesirea din sediul CNSAS, George Paduraru, liderul Uniunii, dupa ce a depus personal documentul ce contine numele a 56 de rectori ai universitatilor de stat si ai celor particulare acreditate. Si pentru ca demersul lor sa nu fie interpretat ca un act prin care acuza pe cineva, reprezentantul USR a cerut tuturor profesorilor cu functii de conducere in universitati, care au colaborat cu fosta politie politica, sa aiba demnitatea sa faca pasul inapoi si sa lase fraiele invatamantului romanesc celor care nu au astfel de -pete- si a precizat ca se impune ca primul dosar verificat sa fie cel al Ecaterinei Andronescu, presedinte al Consiliului National al Rectorilor (CNR).
De partea cealalta, rectorii ii acuza pe reprezentantii studentilor ca se folosesc de acest demers numai pentru a-si castiga notorietatea, intrucat CNR le-a cerut deja acordul pentru o astfel de investigatie. -Cred ca respectiva organizatie studenteasca incearca sa castige notorietate prin actiunea de luni, in contextul in care toti rectorii au deja declaratii notariale in acest sens-, a spus Ecaterina Andronescu, citata de Mediafax. In acelasi timp, Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie -Carol Davila- din Bucuresti, a precizat ca actiunea studentilor vine cam tarziu. -Vinerea trecuta, am primit din partea CNSAS o adresa prin care mi s-a cerut acordul pentru ca sa-mi verifice dosarul. Mi s-a cerut o copie dupa cartea de munca, un curriculum vitae amanuntit si o copie dupa buletin. Mai mult, in respectiva adresa era facuta mentiunea ca, in cazul in care nu suntem de acord sa ne fie verificat dosarul, in termen de 15 zile de la primirea documentului sa ne inaintam demisiile-, a explicat Popa.
Mai multi de la FEN
Federatia Educatiei Nationale (FEN) a considerat insa ca demersul studentilor nu este suficient. Asa ca, organizatia va depune astazi, la CNSAS, o lista mai bogata, cu persoane care activeaza in invatamant, pentru a afla daca acestea au colaborat cu fosta securitate. -Vrem sa stim exact cu cine colaboram. Astept acest moment de 15 ani. Sper ca aceasta campanie initiata de mai multe organizatii sa aiba rezultatele scontate si sa eliminam din sistem persoanele care, pe vremea comunismului, si-au turnat colegii-, a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN.
Teancurile de solicitari primite in ultima vreme de colegiu au fost motivate in acelasi mod in care FEN si-a justificat demersul: potrivit art. 2 din Legea 187/1999, orice organizatie neguvernamentala are dreptul de a fi informata, la cerere, in legatura cu calitatea de agent sau de colaborator al organelor securitatii, ca politie politica, a persoanelor care ocupa diferite demnitati sau functii.
In urma cu cateva zile, si reprezentantii PNL au sosit in fata membrilor Colegiului inarmati cu vreo trei foi pline de nume ale membrilor de partid pe care ii voiau verificati. Dupa actiunea lor, liberalii i-au sfatuit si pe ceilalti lideri ai partidelor sa le urmeze exemplul.