Home Politic Alesii locali s-au lepadat de partidele care i-au propulsat

Alesii locali s-au lepadat de partidele care i-au propulsat

DISTRIBUIŢI

Legea pentru stoparea migratiei politice a adus mari schimbari in structurile locale ale partidelor. Privite in ansamblu, miscarile facute la nivel local se aseamana cu cele ce au loc intr-un musuroi de termite agitate. Acest du-te-vino continuu a starnit reactii si comentarii din toate partile, acuze de abuz in serviciu si amenintari cu trimiterea in instanta. Cu doar o zi inainte de expirare a termenului de depunere a declaratiei de apartenenta politica, inca mai apar schimbari in teritoriu.


Potrivit noului act normativ, Legea 249/2006, pana la 11 august, fiecare primar, viceprimar, consilier local sau judetean, presedinte sau vicepresedinte de consiliu judetean trebuie sa depuna la secretariatul unitatii administrativ-teritoriale de care apartine o declaratie scrisa, pe propria raspundere, prin care sa-si declare apartenenta politica. In cazul in care acest lucru nu se va intampla pana la termenul-limita, mandatul alesului local respectiv va inceta. Din momentul in care declaratia este depusa, Legea 249/2006 isi incepe efectele.

Printre cele mai afectate partide de Legea antimigratie se afla Partidul Social Democrat, care a pierdut foarte multi consilieri si primari, in special in favoarea Partidului Democrat, care -a castigat- un numar important de demnitari. Sunt foarte multi cei care au fugit de la opozitie spre a face parte din putere, lepadandu-se cu totul de principiile pe care le slaveau cu ceva vreme inainte.

CLUJ – PSD pierde mult si repede

Cel mai afectat de migrarea alesilor pare a fi PSD, care a pierdut, in doi ani, 10 din cei 42 de primari pe care i-a avut in 2004. Cel mai castigat este PD, care si-a sporit -zestrea- de edili de la 15 la 24. Si PNL a primit in randurile sale primari apartinand altor partide, ajungand de la 10 primari la aproximativ 17.

PC, fost PUR, a pierdut singurul primar din judet, in timp ce UDMR a ramas cu acelasi numar de alesi locali.

In ceea ce priveste consilierii judeteni, PRM este cel mai vaduvit, in conditiile in care a ramas cu un singur consilier din sapte. Cinci au intrat in PC, iar unul, Teofil Maier, a ales PD. PSD a pierdut doi alesi, in favoarea PPCD si PNL.

Contrar prevederilor statutare ale Aliantei D.A. (este interzisa migrarea de la PNL la PD si invers – n.r.), Partidul National Liberal a primit in sanul sau mai multi membri PD.

IASI – Ceruri senine

In frumosul targ al Iesilor, alesii se scalda in ape mai limpezi decat in alte parti ale tarii. Majoritatea consilierilor au ramas credinciosi partidului care i-a promovat in legislativul local. Drept urmare, inaintea sanctiunilor impuse de lege impotriva traseismului politic, echilibrul de forte din Consiliul local ramane aproximativ acelasi. Practic, odata cu intrarea in aplicabilitate a legii, consiliul este format din 14 reprezentanti ai Partidului Social Democrat (PSD), sase consilieri ai PNL, cinci membri ai PD si doi consilieri din partea PUR.

TIMIS – In august se numara primarii!

Liderii PSD Timis s-au apucat de numarat primarii care au -dezertat- din partid de la alegerile din 2004 incoace. Astfel ca, din cei 52 de primari pe care social-democratii i-au avut in 2004, -doi i-am pierdut la alegeri partiale, unuia i-am retras sprijinul politic, iar altul s-a imbolnavit. Am ramas, deci, cu 48-, a spus prim-vicepresedintele organizatiei judetene, Sorin Grindeanu.

PSD a contabilizat declaratiile de apartenenta primite pana acum, iar cifrele arata pierderi masive. -Am primit confirmari de la 30 de primari pana acum. Din restul de 18, am aflat ca patru au devenit membri ai PNL, iar restul au trecut la PD. Cifrele nu sunt inca batute in cuie. Asteptam pana in 10 august-, a mai spus liderul social-democrat.

VASLUI – Daca de vorba buna nu inteleg…

Liderul din Vaslui al Partidului Social Democrat s-a aratat ferm decis sa foloseasca bata, la propriu, impotriva reprezentantilor celorlalte formatiuni politice care vor incerca sa le racoleze primarii si consilierii locali din teritoriu.

La PC insa, migrarea nu a putut fi oprita. Trei din cei patru primari ai Partidului Conservator (PC) din judetul Vaslui si-au dat demisia din partid pe motiv ca nu au fost sprijiniti in nici un fel de formatiunea condusa de Dan Voiculescu. Unul dintre ei a declarat ca este hotarat sa se inscrie la PD, ramanand ca ceilalti sa se hotarasca pana la 10 august.

ARAD – Presiuni

Filiala PNL Arad a pierdut trei consilieri judeteni, dupa ce Adrian Ţolea si Eugen Vancu au demisionat, iar Sever Jurca se considera demis din partid. Acestia si-au motivat deciziile acuzand ca s-au facut presiuni asupra lor sa paraseasca partidul. Ei au declarat ca nu se vor inscrie in niciun alt partid.

ARGES – Jumatatea plina a paharului

PSD Arges si-a pierdut o mare parte din oameni. Sase consilieri locali au demisionat din principalul partid de opozitie si s-au inscris in formatiunile aflate la putere. Printre ei se afla si consilierul local pitestean Marin Radulescu, care s-a inscris in Partidul Democrat. Conducerea social-democrata se bucura insa ca primarii si consilierii judeteni nu s-au inghesuit sa iasa din randul social-democratilor.

ALBA-IULIA – Fiecare primar are pretul lui

Si la nivelul judetului Alba numarul primarilor social-democrati care au migrat spre alte partide, in principal spre cele ale Aliantei, este destul de mare. Din cei 31 de alesi pe listele PSD, un sfert si-au dat demisia. Social-democratii afirma ca acestia au fost mituiti cu bani sau cu promisiuni de clasare a dosarelor penale.

GORJ – Jocul cu zarurile

Declararea apartenentei politice agita spiritele in multe din localitatile gorjene.

Consilierul PD Florin Nicolaescu si-a depus, in prima faza, declaratie ca este membru PD. Cateva zile mai tarziu, acelasi consilier a facut o alta declaratie politica, dar de aceasta data mentiona apartenenta sa in randul PRM.

De aceeasi maniera a procedat si consilierul Sorin Istrate, de la PNG. Alesul local a consimtit sa semneze o adeziune prin care recunostea ca este membru PNL. Numai ca, la interval de numai cateva zile, acelasi Istrate a depus la secretara Primariei Aninoasa un document prin care solicita a nu-i fi luata in calcul adeziunea semnata anterior la liberali, mentionand ca -nu este scrisa de mine si este nula-. In acelasi timp, el si-a depus declaratia de apartenenta politica, declarandu-se pedist.

In rest, majoritatea alesilor au plecat din PSD si s-au inscris in PD.

Vrancea – -Ma iubeste! Nu ma iubeste!-

Nici in Vrancea alesii locali nu au dat dovada de o prea mare hotarare in privinta partidului din care vor sa faca parte. Consilierii judeteni si-au schimbat de trei ori declaratia in decursul a doua saptamani. Este vorba despre un liberal si trei social-democrati, care s-au stabilit pana la urma la Alianta, dar nu e timpul pierdut pentru alte modificari.

Astfel, in Vrancea, in acest moment, Alianta D.A. are 18 consilieri judeteni, PSD – 11, Partidul Conservator are trei si PNG – unul.

BISTRIŢA-NASAUD – Cu legea-n mana

Noul statut al alesilor locali a adus modificari si in configuratia Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, doi consilieri de la PRM, respectiv PSD, trecand in tabara democratilor. Pe de alta parte, un fost consilier PD s-a inscris in PSD, ceea ce face ca social-democratii sa aiba acum 10 consilieri judeteni. In urma demisiilor din aprilie ale consilierilor judeteni ai PD si PNL, numarul consilierilor judeteni s-a redus de la 31 la 19, doar acestia avand obligatia sa isi declare oficial partidul din care fac parte in prezent. Soarta celor 12 locuri ramase libere in consiliu va fi decisa de Curtea de Apel Cluj, dupa ce prefectura a atacat in contencios decizia inlocuirii consilierilor PNL si PD cu supleanti PSD, in baza Legii 67/2004, privind alegerile publice locale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.